Donderdag 30/06/2022

'Expertiseverslagen dreigen vodjes papier te worden'

Brussel

Eigen berichtgeving

Cathy Galle

Kinderpsychiater Peter Adriaenssens vraagt de overheid dringend werk te maken van betere kwaliteitsnormen voor experts die aangesteld worden door het gerecht. Bij wijze van signaal weigerde hij onlangs de opdracht van de rechtbank in Antwerpen de incestslachtoffertjes in de zaak-Beerse te onderzoeken. Gisteren besloot hij toch de job te aanvaarden. 'Maar als er niets verandert, is dit zeker de laatste keer', verzekerde hij.

Nu de daders in de zaak-Beerse - waarbij zes familieleden verdacht werden van jarenlang seksueel misbruik van acht jonge kinderen - veroordeeld zijn, vroeg de rechter aan kinderpsychiater Adriaenssens de geleden schade bij de kinderen vast te stellen en te kijken welke therapie aangewezen is. Maar Adriaenssens stuurde een brief terug waarin hij uitlegde dat hij die opdracht weigerde.

"Het gaat hier om een zeer ernstige zaak, waarbij acht kinderen betrokken zijn", legt Adriaenssens uit. "Het onderzoek van deze erg jonge kinderen moet op een grondige manier gebeuren. Ik heb vastgesteld dat dat niet kon. Een team samenstellen was zo goed als onmogelijk. Er zijn niet genoeg kinderpsychologen voorhanden. Een kind in moeilijkheden dat hulp zoekt bij een psychiater of psycholoog moet vaak maandenlang wachten. Wachttijden van een half jaar zijn geen uitzondering."

Er zijn nog andere redenen, van meer principiële aard, waarom hij weigerde. Hij wil dat de overheid dringend werk maakt van een verbetering van de werkomstandigheden van experts bij zulke delicate zaken. "Na de affaire-Dutroux was ik lid van de nationale commissie tegen de seksuele uitbuiting van kinderen. We hebben toen onderzocht wat moest veranderen. Een van de pijnpunten daarbij was dat het povertjes gesteld was met expertiseonderzoeken in ons land. Iedereen mag zich expert noemen en bovendien was nergens vastgelegd aan welke normen zo'n onderzoek moest voldoen. Sommigen kwamen met een half A4-tje af, anderen met een bundel van dertig bladzijden. Onze aanbeveling luidde dan ook: voer duidelijke opleidings- en kwaliteitscriteria in. Nu, zoveel jaren later, is daar nog altijd niets van terechtgekomen."

Het werk dat deskundigen doen, wordt ook onderbetaald, meent Adriaenssens. "De tarieven werden jaren geleden vastgelegd, toen expertises voor rechtbanken nog gedaan werden als bij-job. Maar voor kinderpsychiaters is dat vaak bijna een voltijdse job. In sommige steden zijn experts zich gaan verenigingen in forensische centra. Maar die kunnen vaak maar moeilijk overleven."

De kinderpsychiater stelde eerder voor het Italiaanse systeem in te voeren. Daar worden de centra door de overheid gesubsidieerd, waardoor ze hun bestaan verzekerd zien. In ruil voeren ze alle expertises uit die justitie hen vraagt. "Dat is een stuk goedkoper dan voor elke expertise apart te moeten betalen. Er is dan tenminste zekerheid dat de job goed wordt uitgevoerd, door mensen die er fulltime mee bezig zijn."

Het gevaar bij ons is dat de expertises tot vodjes papier worden herleid. "Als de onderzoeken niet goed worden gevoerd, kan een beetje advocaat daar vaak zo overwandelen. In de pedofiliezaak in het College Saint-Pierre bijvoorbeeld haalde de rechter in zijn vonnis zeer scherp en kritisch uit naar de lamentabele toestand van het deskundigenonderzoek."

Adriaenssens aanvaardde uiteindelijk de opdracht van de Antwerpse rechtbank en probeert nu een team samen te stellen. "Ik begrijp de rechter wel", zucht hij. "Ook hij vindt niemand anders voor de job."

Gerenommeerde kinderpsychiater weigert nog te werken voor rechtbank

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234