ReactiesCoronavirus
Experts hopen dat we niet wachten tot vrijdag: ‘Blijf nú al in je zetel zitten. Hoe moeilijk kan dat zijn?’
De experts zijn tevreden over de verstrengingen die de Vlaamse regering heeft aangekondigd. Alleen de timing vinden ze vreemd. ‘Met dit hele pakket moet het lukken. Maar begin gewoon vandaag, er is geen reden om te wachten tot vrijdag 18 uur’, reageert Marc Van Ranst.
"Dit is wat haalbaar was", zegt professor Van Ranst (KU Leuven) over de maatregelen die gisteren zijn aangekondigd. "Men erkent de realiteit. Als ik het hele pakket bekijk, denk ik dat het moet lukken. Alle maatregelen van de federale, Waalse, Brusselse en nu ook de Vlaamse regering samen lijken erg op een lockdown." Een avondklok komt er in ons gewest niét. "Maar er is 's avonds ook niets te doen: je kan niet naar de film, de fitness of de bowling, en de cafés en restaurants waren al dicht. Je kan alleen maar thuisblijven."
Meteen na de persconferentie weerklonk wel onbegrip over de timing van de maatregelen. Pas vrijdag om 18 uur gaan ze in. Behoorlijk laat, vindt Van Ranst. "Het kan zijn dat er in die administratie nog een papier verschoven moet worden en dat het daarom pas vanaf vrijdag ingaat. Excuseer hen daarvoor. Maar we kunnen allemaal samen beslissen om niet tot dan te wachten. Er is ook geen enkele reden om dat te doen. Wij moeten gewoon in onze zetel blijven zitten: hoe moeilijk kan dat zijn? Er breken twee belangrijke weken aan. We gaan nu moeten proberen om een knik in de curve te krijgen."
Geen compromis
Bedoeling is dat de druk op de ziekenhuizen afneemt. Intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven) hoopt dat het effect zo snel mogelijk te zien zal zijn. "Het enige wat wij kunnen signaleren, is dat het bij ons overloopt. We hebben vandaag (gisteren, red.) het record van maart gebroken en we gaan daar nog óver gaan. Voor ons was het dus belangrijk dat er iets zou gebeuren. Er zijn nu redelijk verstandige keuzes gemaakt. Alles wat mensen uit elkaar haalt en contacten beperkt, is goed."
Of de maatregelen niet te laat komen? "Ik hoop van niet, dat er geen ziekenhuizen zijn die in rampscenario's terechtkomen. We moeten hier allemaal samen voor gaan. Er is geen andere oplossing of compromis mogelijk. De regering heeft er goed aan gedaan deze maatregelen af te kondigen, het is nu aan ons om ze zo goed mogelijk op te volgen. Ik denk wel dat de meeste mensen snappen hoe ernstig het is. Namelijk: vreselijk erg. Erger dan in maart, en het gaat nóg erger worden. We mogen nu niet naar de 'gaatjes' tussen de regels gaan zoeken. Integendeel: we moeten zelfs nog strenger zijn voor onszelf dan de regels opleggen. Alle contacten buiten de strikt noodzakelijke moeten stoppen. Bovendien dienen we dit lang genoeg vol te houden. Tot het virus onderdrukt is, zullen we moeten leven met de handrem op en genieten van wat we wel nog kunnen, al is dat momenteel niet veel."
Afplatting
Ook biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven) hoopt vurig dat de knik in de curve nu eindelijk ingezet wordt. "Wanneer we de kentering gaan zien, is moeilijk te voorspellen. Alles hangt af van hoe goed de maatregelen opgevolgd worden, want er is nog altijd een groep die dat niét zorgvuldig doet. We hopen in de komende week toch een signaal van afplatting te krijgen. Ik denk dat we al een heel eind opgeschoven zijn in de richting van wat we in maart een lockdown genoemd zouden hebben. Dit is een heel belangrijk pakket maatregelen, boven op die van de federale en andere regeringen. We hopen dat het genoeg is.”