Donderdag 18/08/2022

Donald Trump

Externe experten bezorgd: "Medisch onderzoek Trump wijst op ernstige hartproblemen"

Amerikaanse president Donald Trump. Beeld Getty Images
Amerikaanse president Donald Trump.Beeld Getty Images

Het medisch onderzoek van Amerikaans president Donald Trump heeft volgens externe deskundigen op ernstige hartproblemen gewezen. Zo zou de president zeer hoge cholesterolwaarden hebben, wat het risico op een hartaanval vergroot. Dat schrijft The New York Times.

JC

In het rapport van de huisarts van het Witte Huis luidde het dat Trump een "uitstekende" hartgezondheid heeft, ondanks zijn hoge cholesterolgehalte. De president heeft een LDL-waarde ('slechte' cholesterol) van 143 mg/dl in het bloed, noteerde dr. Ronny Jackson. Die waarde ligt flink hoger dan de in de VS aanbevolen 100 mg/dl.

Maar volgens David Maron, hoofd preventieve cardiologie aan Stanford University, is het alarmerend dat Trumps LDL-waarde nog boven de 140 ligt terwijl hij medicatie neemt om die te verlagen. De president neemt Crestor, een krachtig medicijn dat zijn cholesterolniveau tot ruimschoots onder de 100 zou moeten verlagen, klinkt het.

"Bezorgd"

Als de president zijn patiënt was, zou Maron "zeer zeker bezorgd" zijn dat hij een hartaanval zou krijgen, zegt hij aan The New York Times. Heeft Trump dan geen "uitstekende gezondheid"? "God, nee."

Ook andere cardiologen trekken de beoordeling van Jackson in twijfel. Trump heeft, gezien zijn gewicht en gebrek aan beweging, een reëel risico op een hartaanval of beroerte, luidt het. Daarom zou hij zijn LDL-waarde onder de 100 moeten houden, of zelfs nog beter onder de 70.

Eric Topol, cardioloog aan het Scripps Research Institute, noemt het onbegrijpelijk dat Trumps arts spreekt van een uitstekende gezondheid. "Dit is een zeer hoge LDL-waarde", zegt hij aan de Amerikaanse krant. "We hebben het over een 70-plusser die obees is en niet sport. Deze waarde betekent een grote rode vlag. Hoe kan je nu spreken van een uitstekende gezondheid?"

Medicatie

Dr. Jackson zei dinsdag dat hij de president een hogere dosis Crestor zou voorschrijven. Volgens de bevraagde cardiologen is dat essentieel om het risico op een hartaanval te beperken. Al vragen sommigen zich af of Trump zijn medicatie wel inneemt zoals voorgeschreven.

Volgens Daniel Rader, directeur van de lipidenkliniek van de universiteit van Pennsylvania, zou een dagelijkse dosis van 10 milligram Crestor de LDL-waarde met minstens 30 procent moeten verlagen. Dat zou betekenen dat de president initieel een waarde van boven de 200 had, wat levensgevaarlijk is.

Dr. Ronny Jackson, de arts van het Witte Huis. Beeld EPA
Dr. Ronny Jackson, de arts van het Witte Huis.Beeld EPA

"Beter dan gemiddeld"

Daarnaast dringt Jackson erop aan dat Trump, met zijn 1,92 meter en 109 kilogram net onder de obesitasgrens, gezonder gaat eten en meer gaat bewegen. Positief volgens de arts is dat de president nooit gerookt of gedronken heeft en geen diabetes heeft. Een inspannings-ecg wees bovendien uit dat hij "beter dan gemiddeld" scoort voor zijn leeftijd. "De resultaten zijn geruststellend", besluit Trumps huisarts.

Mentale gezondheid

Ook de vaak in twijfel getrokken mentale gezondheid van president Trump werd gecheckt. En volgens zijn arts is ook met zijn mentale conditie niets aan de hand. Integendeel: Trump scoorde 30 op 30 op de MoCa-test, wat staat voor Montreal Cognitive Assessment (zie hieronder).

Het gaat dan ook om een behoorlijk eenvoudige test, waarbij gepeild wordt naar het geheugen, de concentratie, de aandachtsboog en het visuele vermogen. De test gaat onder meer na of er tekenen van dementie optreden in het brein. Zo moet je een lijstje van vijf woorden vijf minuten lang kunnen onthouden of een neushoorn kunnen herkennen. De president deed dat allemaal prima.

Lees hieronder verder

Volgens Bandy X. Lee, psychiater aan Yale Medical School en auteur van The dangerous case of Donald Trump, geeft de test "een vals gevoel van geruststelling". De test mag dan handig zijn om dementie vast te stellen, hij zegt weinig over hoe zijn frontale kwab functioneert, waar mogelijk de verklaring ligt voor zijn onvoorspelbaarheid en getier, luidt het. Daarvoor zijn veel uitgebreidere tests nodig, een psychologisch onderzoek en een MRI-scan.

Die onvoorspelbaarheid zou volgens Lee het gevlei van Trumps entourage kunnen verklaren. "Wie dichtbij hem staat, voelt dat dat gevlei noodzakelijk is", speculeert de psychiater. "Ze voelen dat ze moeten ingrijpen om zijn woede te verminderen." Het gevaar daarbij is dat ze daardoor "zijn kijk op de wereld gaan delen en het contact met de werkelijkheid verliezen".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234