Maandag 26/09/2022

'Extra personeel op de burgerlijke stand'

Sinds maandag staan loketten open voor aangifte homohuwelijk

Ze hebben er jaren voor gestreden en sinds maandag is het zover. Holebi-koppels kunnen eindelijk een aangifte doen om te huwen. Sommige homo's of lesbiennes waren er als de kippen bij aan het loket van de burgerlijke stand. Een stormloop bleef in de meeste steden uit. In Aalst, toch de stad van de 'voil jeanetten', bleven de aangifteformulieren zelfs maagdelijk wit.

Brussel

Eigen berichtgeving

Kurt Boes

Antwerpen was de twee voorbije dagen koploper. De loketten in het Antwerpse disctrictshuis waren bij manier van spreken nog niet geopend of de eerste holebi-koppels stonden al ongeduldig te wachten. Twaalf stelletjes deden op de eerste dag aangifte. "Vandaag (gisteren, KB) hebben we opnieuw vier mannenparen en een vrouwenkoppel over de vloer gekregen die de stap willen zetten", klinkt het op de burgerlijke stand aan de Schelde. Verwacht wordt dat de aanvragen de volgende dagen en weken nog wel even zullen aanhouden. "We kregen de voorbije weken echt wel heel veel telefoontjes om inlichtingen. We wisten niet goed waaraan we ons moesten verwachten, dus had ik maandag maar extra personeel opgeroepen. Niet dat het veel geholpen heeft. Twee bedienden waren ziek, zodat de overigen toch nog mochten pieken."

Ook in andere steden was de opkomst in verhouding groot. Middelgrote centrumsteden, zoals Brugge, Leuven en Hasselt, kregen sinds maandag respectievelijk zes, zes en vijf koppels op bezoek voor de noodzakelijke handtekeningen. "We hebben er nog twee met potlood in het boek bijgeschreven die binnenkort langskomen", klinkt het in Brugge.

De meesten lieten er trouwens geen gras over groeien. Zowel in Leuven als in Hasselt stonden alle huwelijkskandidaten maandagvoormiddag met de nodige documenten klaar. "Ze zijn zeer ongeduldig", zegt de burgerlijke stand in Hasselt. "Ze willen zo snel mogelijk huwen. Begrijpelijk ook. We hadden een koppel dat al achttien jaar samen is en dat nu eindelijk zijn relatie kan officialiseren."

Brussel met vier en Gent met drie aangiften hinken wat achterop. Al ontving de burgerlijke stand van de Oost-Vlaamse hoofdstad wel al eenentwintig reservaties voor homohuwelijken tot en met juni volgend jaar. "Het eerste koppel dat aan ons loket stond, wil over veertien dagen al trouwen."

Anderen zijn minder ongeduldig en de ambtenaren van de verschillende steden verwachten in de volgende dagen en weken zeker nog nieuwe aangiften. Zo heeft Leuven behoorlijk wat informatieaanvragen moeten behandelen. Idem dito in Mechelen. "De homo's en lesbiennes hebben ons de voorbije weken niet met rust gelaten", zegt de ambtenaar. "Sommige koppels belden drie, vier keer. Twee heren hebben zeven keer aan mijn loket gestaan. Zij zitten dan ook wel met een probleem. Die man wil met een vreemdeling trouwen en zoals u weet is het homohuwelijk voorlopig alleen toegestaan voor Belgen en Nederlanders. Ik ben eens benieuwd hoe ze dat gaan oplossen."

In Kortrijk hebben ze totnogtoe een aangifte en zes reservaties ontvangen. In Genk weet de ambtenaar "dat er morgen een koppel komt. Zij hebben vorige vrijdag getelefoneerd om een afspraak te maken. Ah ja, in Zutendaal was er nog een."

De overrompeling mag dan niet enorm zijn, het enthousiame van de kandidaat-trouwers kent geen grenzen. "Het is opvallend", beaamt de Mechelse ambtenaar. "Ze zijn veel enthousiaster dan heterokoppels." In Antwerpen net hetzelfde geluid. "Ik heb al enkelen gezegd zich niet zo op te winden. Dat er geen plannen zijn om de wet terug te schroeven."

Anke Hintjens, woordvoerster van de Holebi-federatie is best tevreden. "Dat er geen stormloop is, wil ik toch nuanceren. U mag niet vergeten dat er naar schatting slechts vijf tot tien procent van de Belgen homoseksueel is. Daarvan moet je de mensen aftrekken die geen relatie willen en zij die wel een relatie willen, maar niet willen trouwen. Bovendien biedt het homohuwelijk nog altijd geen duidelijk, wettelijk kader in verband met ouderschap. Tot slot bestaat er bij sommige holebi's nog altijd een zekere schroom, angst zelfs om te huwen. Het huwelijk is tenslotte een coming-out. Het is niet omdat er nu een wettelijk kader bestaat dat plots ook de maatschappij holebi's volledig aanvaardt."

Hintjens ligt niet wakker van aantallen. "Het belangrijkste voor ons was de aanvaarding van het principe en dat vele mensen uit onze beweging achter onze eis staan."

Hoe zit het intussen in Aalst, toch de stad der 'Voil Jeanetten'? "Sommigen hebben wel al inlichtingen gevraagd, maar er heeft nog niemand een aangifte gedaan." Het leven kent echt geen zekerheden meer.

'Holebi-koppels zijn veel enthousiaster dan hetero's wanneer ze aangifte komen doen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234