Zondag 29/05/2022

F. van damme &

Noem het de overname van een andere cultuur. Dienstenorganisatie PriceWaterhouseCoopers (PWC) neemt 50 procent in e-businessbedrijf Evisor uit Haasrode. Omdat dassen niet belangrijk zijn.

Managing partner PriceWaterhouseCoopers en managing director Evisor

L. vandermeulen

De overeenkomst werd gisteren voorgesteld door de twee topmensen van beide bedrijven. Filip Van Damme, wit hemd en das, en Lode Vandermeulen, open hemdskraag en informele stijl. Uit het gesprek blijkt dat PWC net aansluiting wilde vinden bij deze informele cultuur. Bij Evisor werken 33 mensen aan websites en web-gebaseerde toepassingen in bedrijven.

Waarom doet PWC deze overname? Kon men niet intern groeien?

Filip Van Damme: "We starten vanuit het idee dat e-business een enorme groei zal kennen. Wij zitten in consultancy, waarbij we van strategie naar implementatie gaan. Er komt veel technologie kijken bij elektronische handel. Wij hebben een aantal mensen ter beschikking, maar eigenlijk onvoldoende. Misschien zijn wij niet de ideale biotoop voor deze mensen. Daarom hebben we gezocht naar een partner. We zijn bovendien niet in alle domeinen van elektronische handel actief. In media bijvoorbeeld, in design of in WAP ('wireless application protocol', een standaard om mobiel op internet te komen, JAB). Deze sector wordt nog alle dagen uitgevonden en verandert zo snel dat wij met PWC misschien iets te groot zijn geworden. Noem dit hier een fitnessoefening."

Lode Vandermeulen: "Wij kunnen gemakkelijk mensen aantrekken omdat wij hun technologie bieden."

Jullie bieden als het ware een speeltuin aan?

Vandermeulen: "Wel, er moet nog geld worden verdiend, maar spelen is inderdaad belangrijk. De alliantie met PWC biedt ons de mogelijkheid om in technologie te investeren. Wij zullen bovendien een beroep kunnen doen op de consultancy van PWC. Dat is iets waar wij niet in thuis zijn. Zeker naar onze grote klanten toe voelden wij dat we moesten samenwerken met business-consultancy-bedrijven."

Waarom kozen jullie voor Evisor?

Van Damme: "Er waren vijf potentieel interessante spelers. Twee daarvan werden overgenomen door Alcatel, één staat dicht bij het uitgeversbedrijf Tijd. Er bleven er uiteindelijk nog twee over en wij kenden de mensen van Evisor. Het is de eerste keer dat we iets op deze schaal overnemen."

Wat betekent deze operatie voor e-business in België?

Vandermeulen: "Wij geloofden er sowieso in toen wij twee jaar geleden begonnen. E-business zal een onderdeel worden van om het even welk business-proces."

Van Damme: "Wij hebben een onderzoek in Europa gedaan en kwamen daarin tot de vaststelling dat slechts 11 procent van de bedrijven zich volledig had aangepast en klaar was voor elektronische handel. Vergelijk het met de mobilofonie. Enkele jaren geleden vroeg iedereen zich ook af wie dat zou gebruiken. Kijk nu naar de ontwikkelingen. Wij verwachten voor elektronische handel een vliegende start vanaf de tweede helft van volgend jaar."

Wat is de huidige kapitaalstructuur van Evisor?

Vandermeulen: "65 procent van het kapitaal is in handen van Arkos Invest van Hilaire Saenen en Miguel Rys. De resterende 35 procent is van Jan Teblick en mezelf. Die verhouding blijft nu bestaan, maar dan binnen de resterende 50 procent, naast die van PWC. Met de gedeeltelijke overname door PWC is er ook een investeringsplan. Het is onze bedoeling in 2002 naar de beurs te trekken. Tegen dan hopen we het aantal medewerkers op 200 te brengen. Nu zijn dat er 33. Onze grootste uitdaging zal zijn om voldoende mensen te vinden. Over het zakendoen op zichzelf maken wij ons minder zorgen."

Wat moet jullie marktpositie worden in 2002?

Vandermeulen: "De nieuwe alliantie komt in de top-3 terecht. Bedoeling is dat we daar zeker blijven."

Van Damme: "Met de huidige service zullen we zeker in de top-3 blijven. Maar de eerste plaats? Oké, het streelt het ego, maar het is niet echt relevant."

JAB

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234