Dinsdag 17/05/2022

Terreurdreiging

Facebook-profiel maakt van militairen ideaal IS-doelwit

Militairen patrouilleren in de Nieuwstraat in Brussel. Beeld James Arthur Gekiere
Militairen patrouilleren in de Nieuwstraat in Brussel.Beeld James Arthur Gekiere

De terreur­opdracht van Rachid Kassim aan 'mijn broeders in België' wordt door de veiligheidsdiensten als een ernstig dreigement beschouwd. De namen en foto's plukte het IS-kopstuk simpelweg van Facebook, zo meldt Het Laatste Nieuws. "Het is schrikwekkend om je foto's in die context te zien opduiken."

GVV

De foto's van de Belgische soldaten zijn maandag verschenen op een Telegram-kanaal dat door de Fransman Kassim wordt beheerd vanuit Irak. Zijn boodschappen zijn toegankelijk voor een driehonderdtal volgelingen en de man probeert zowat iedere dag om sympathisanten in Europa tot terreur te bewegen. In Frankrijk is hem dat al twee keer gelukt: met de moord op een politie­koppel in juni en die op een priester in zijn kerk de maand nadien - terwijl hij ook zo goed als zeker een rol heeft gespeeld bij de aanslag in Nice, waar 86 mensen stierven toen een terrorist met een vrachtwagen op een menigte inreed. Er zijn de afgelopen weken ook al zeker vijftien mensen opgepakt in België en Frankrijk omdat ze banden hadden met Kassim. Die arrestaties zouden al meermaals aanslagen hebben verijdeld.

Account aanpassen

Dat uitgerekend die Kassim de foto's heeft gepost, maakt leger en veiligheids­diensten dan ook bijzonder ongerust. Op uitdrukkelijke vraag van het federaal parket hield Het Laatste Nieuws de informatie 24 uur binnenskamers, zodat de beveiliging van de betrokken personen kon worden geregeld.

Volgens het gerecht zitten niet al de getoonde personen nog in het leger - maar ze staan wel allemaal te kijk in militair uniform en worden ook bij naam genoemd. Bij de meesten staat hun woonplaats vermeld en van eentje wordt ook de auto getoond met de nummerplaat in beeld. Al die informatie lijkt afkomstig van hun eigen Facebook-pagina's. Die zijn al aangepast nadat Defensie gister­ochtend met spoed veiligheids­briefings ingelast heeft. Over de vraag of de geviseerde soldaten voor hun eigen veiligheid beter een tijdje niet meer op straat komen, wou gisteren nog niemand zich uitspreken.

Naar exacte adressen van de militairen leiden de gegevens niet onmiddellijk. Maar het was wel bijzonder gemakkelijk om hun Facebook-pagina's te vinden en sommige gaven daar nog behoorlijk wat prijs. Zo waren er twee die met hun partner poseerden en haar naam vernoemden, waardoor ook die vrouwen een risico lopen. Eentje vermeldde zelfs zeven verwanten bij naam, een andere toonde bij welke voetbalclub hij speelt - wat hem ook wat meer 'traceerbaar' maakt - en er was ook een foto van een buitenlandse missie te zien, wat de militair in kwestie ongetwijfeld tot een nog begeerder doelwit maakt in de ogen van een terrorist. Ondertussen zijn al die gegevens wel weggehaald.

Eén van de militairen bevestigde dat er in zijn kazerne gisterochtend al een veiligheids­briefing aan de zaak werd gewijd. "Er is ons daar uitdrukkelijk gevraagd om onze Facebook-accounts aan te passen, zodat dit niet meer kan voorvallen", verduidelijkte hij. "Maar meer kan ik daarover niet kwijt, want er is ons om discretie gevraagd. Ik zag er geen graten in om die foto's te posten omdat iedereen dat doet. We hadden daar ook toestemming voor van onze superieuren, en tenslotte publiceert het leger zelf ook beelden van ons op zijn website. Maar het is natuurlijk wel schrikwekkend om te horen dat je foto op zo'n plek opduikt."

Yves Huwart van de legervakbond ACMP zegt niet verwonderd te zijn dat soldaten als een doelwit naar voren worden geschoven. "We kunnen niet ontkennen dat de dreiging heel reëel is voor militairen", zegt hij. "Daarom is al beslist dat zij niet meer in hun uniform naar huis mogen gaan. Ze waren ook al uitdrukkelijk gebrieft om voorzichtig te zijn met wat ze op sociale media doen. Maar je hebt er natuurlijk altijd die denken dat het niet zo'n vaart zal lopen. Dat is des mensen. Het leger kan niet permanent screenen wat iedere soldaat op internet zet. Maar ik weet wel dat er eerder al commando's zijn geweest die militairen aangemaand hebben om dingen van hun Facebook-pagina's te halen."

Of de betrokken soldaten nu best even binnenblijven, kan Huwart naar eigen zeggen nog niet beoordelen. "Dat zullen de inlichtingendiensten van Defensie moeten onderzoeken", zegt hij. "Maar het is recent al wel gebeurd dat er iemand tijdelijk van operaties weggehouden werd uit veiligheids­overwegingen, in dat geval omdat hij ongepaste uitlatingen had gedaan."

Op risico's wijzen

Ook Edwin Lauwereins van de vakbond VSOA-­Defensie wil zich niet onmiddellijk uitspreken over de inzetbaarheid van de geviseerde soldaten. "Maar ik hoop wel dat Defensie dit voorval aangrijpt om niet alleen de betrokken personen, maar álle militairen nog eens duchtig op de risico's te wijzen", zegt hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234