Woensdag 25/05/2022

Facelift moet meer mensen naar Antwerps Kielpark lokken

Door het sportaanbod beter te spreiden over het park moeten ook de niet-sportievelingen het gevoel krijgen dat ze welkom zijn

Antwerpen

Van onze medewerker

Jeroen Verelst

Het Antwerpse Kielpark krijgt een grondige facelift. Het wordt vooral intensief gebruikt door een hele serie sportclubs, maar andere gebruikers blijven in de kou staan. Omdat het park een van de zeldzame groene plekken is op het Kiel, moet het aantrekkelijker worden voor een veel grotere groep Antwerpenaars.

Vanaf de drukke Sint-Bernardse-steenweg, de verbindingsas tussen de binnenstad en het Kiel, valt het Kielpark nauwelijks op. Zonde, want het is zowat de enige groene long die het dichtbevolkte Kiel rijk is. Een bijzonder slecht begin, besefte het Antwerpse stadsbestuur, dat het park net een uitnodigender karakter wilde geven. De zichtbaarheid van het park opkrikken werd een belangrijke voorwaarde in de ontwerpwedstrijd die in 2003 werd uitgeschreven.

Het winnende masterplan is van de hand van het ontwerpteam Cuypers & Q en de landschapsarchitecten Bosch-Slabbers. Ze werken de hoofdtoegang open tot net voor de speeltuin. De nieuwe hoofdtoegang moet volgend jaar gerealiseerd worden, als de heraanleg van het eerste deel van de Sint-Bernardsesteenweg achter de rug is. Wie dan over de drukke verkeersas rijdt, fietst of wandelt, mag niet meer naast het Kielpark kunnen kijken. Aan de kant van de Kielparkflats komt een driehoekig plein, aan de zuidelijke ingang van het park wordt de statige laan met de dubbele bomenrij in ere hersteld.

Een tweede pijnpunt is het gebruik van het Kielpark. De laatste jaren wordt er vooral bijzonder intensief gesport. Het Kielpark is de thuisbasis van een hele serie sportclubs. Maar net door die georganiseerde sportbeoefening bleven de individuele gebruikers van het park altijd een beetje in de kou staan. De speeltuin, de zitbanken, de fiets- en wandelpaden lieten allemaal te wensen over. Doordat alle aandacht naar de sportclubs ging, kwam de rest van het Kielpark er steeds meer onderkomen bij te liggen. De infrastructuur werd niet gespaard door de tand des tijds.

Het hertekenen van het Kielpark verliep niet zonder slag of stoot. De gereputeerde korfbalclubs vreesden dat er sportterreinen zouden sneuvelen en dat ze hun thuisbasis vaarwel moesten zeggen. Eén korfbalclub moet waarschijnlijk verhuizen, maar kan in dat geval uitwijken naar terreinen vlak bij het Kielpark. De ontwerpers behouden het sportaanbod, maar schuiven wel met de verschillende terreinen. Door een betere spreiding moeten ook de niet-sportievelingen het gevoel krijgen dat ze welkom zijn in het park.

De stadsdiensten zijn nu al volop aan de slag in het Kielpark. Zo krijgen de bomen en de struiken een stevige snoeibeurt. Door het gebrekkige onderhoud van de laatste jaren tierde het groen iets te welig. In de toekomst moet het park één groen geheel worden. De aanplantingen moeten op elkaar aansluiten, wild groeiende bomen of struiken mogen het park niet meer in verschillende compartimenten opdelen. Het verouderde straatmeubilair maakt ook al plaats voor nieuwe exemplaren.

De heraanleg van het Kielpark hangt samen met andere investeringen in de buurt. De renovatie van de Silvertopblokken even verderop is het grootste project in de geschiedenis van de sociale woningbouw in Vlaanderen. Met het grote winkelcomplex TIR aan de Sint-Bernardsesteenweg moet het Kiel zich opnieuw meten met de winkelstraten in de Antwerpse binnenstad. Het shoppingcenter moet de in verval geraakte Abdijstraat een injectie geven. Binnen een paar jaar moet het hele Kiel de vruchten plukken van die afzonderlijke investeringen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234