Dinsdag 27/09/2022

KASTEELMOORD

Familie vermoorde Stijn Saelens probeerde onderzoek te beïnvloeden

Stijn Saelens (1977-2012). Beeld photo_news
Stijn Saelens (1977-2012).Beeld photo_news

De familie van Stijn Saelens, het slachtoffer van de Kasteelmoord, heeft geprobeerd om het onderzoek naar zijn moord te beïnvloeden. Dat bericht VRT vandaag, nadat de redactie tientallen afgeluisterde telefoongesprekken mocht beluisteren. De invloedrijke vader van Saelens en zijn advocaten probeerden hun netwerken in te schakelen om onder meer te vermijden dat de beschuldigingen van incest aan het adres van Saelens onderzocht zouden worden.

Toen Stijn Saelens op 31 januari 2012 verdween, startten de speurders meteen met het afluisteren van familieleden en betrokkenen in de zaak. Op die manier wilden ze nagaan of een van hen mogelijk iets te maken had met de verdwijning. Uit die telefoontaps bleek dat de ouders van Stijn Saelens niet aleen onderling druk telefoneerden maar ook hun familiebanden én netwerken aanspraken.

Uit de telefoongesprekken blijkt dat er onder andere contact was tussen vader Saelens en een ex-minister en een belangrijke magistraat uit het Brugse. Wanneer André Gyselbrecht en diens zoon Peter Gyselbrecht enkele dagen later werden opgepakt, bleek dat op aanraden van de familie Saelens te zijn. Die vermoedden dat Gyselbrecht erachter zat en contacteerden een belangrijke magistraat uit het Brugse, de vader van de vriendin van hun andere zoon. Die man wordt opnieuw ingeschakeld wanneer in de media geruchten de kop opstaken dat Stijn Saelens betrokken was bij een verkrachtingszaak.

Incestklacht

Toen ook een incestklacht uit 2011 tegen Stijn Saelens weer bovenkwam, wilde de familie alles op alles zetten om te vermijden dat de reputatie van hun zoon besmeurd werd. Uit telefoongesprekken van vader Saelens en zijn advocaat blijkt dat advocaten geprobeerd hebben inzage te krijgen in dat dossier bij het parket.

Tijdens een van de telefoongesprekken beweert een van de advocaten van de familie dat hij het bureau van de onderzoeksrechter overigens kan binnenwandelen wanneer hij wil en onderzoeksdaden kan vragen wanneer het nodig is.

Of de pogingen van de familie Saelens om het onderzoek te beïnvloeden iets hebben uitgehaald, is niet duidelijk. Het parket-generaal in Gent gaf opdracht om dat te onderzoeken, maar er werden uiteindelijk geen bewijzen gevonden. Toch lijken er een aantal vreemde dingen gebeurd te zijn. Zo vroeg het Gentse parket-generaal het parket in Brugge om alle afgeluisterde gesprekken over te brengen. De gesprekken waaruit blijkt dat er minstens pogingen waren tot beïnvloeding, zijn echter nooit tot in Gent geraakt.

Een tweede bizar gegeven is dat de harde schijf van de computer van Saelens nog gewist werd nadat die in beslag genomen werd. Op de computer stonden duizenden foto- en videobestande, mogelijk bezwarend materiaal.

Het Gentse parket-generaal en het Brugse parket wensten geen commentaar te geven op de telefoongesprekken die vanavond in Terzake werden uitgezonden.

"Dit is werkelijk ongehoord"

De advocaat van André en Johan Gyselbrecht heeft echter wel scherp gereageerd op de telefoongesprekken die werden uitgezonden in het programma. In de gesprekken probeert de familie van het slachtoffer het onderzoek te beïnvloeden. Meester Johan Platteau hekelt vooral de houding van het Brugse parket.

"Ik zeg al lang dat er zaken niet kloppen, maar nu ben ik toch nog serieus geschrokken", aldus meester Platteau. "Ik heb altijd gevraagd om die zogezegd niet-relevante telefoongesprekken te mogen horen, maar dat is altijd geweigerd." Uit de gesprekken blijkt dat een procureur nauw contact heeft met de vader van Stijn Saelens. "Ik heb 70 moordzaken gedaan, niet alleen voor de beschuldigde. Maar ik ben nooit thuis uitgenodigd op de koffie. Dit is werkelijk ongehoord."

André Gyselbrecht besloot naar eigen zeggen dat zijn schoonzoon een lesje moest krijgen voor feiten van incest. "Er was een strafklacht ingediend door meester Jef Vermassen. Stijn Saelens is nooit één seconde opgepakt, hij is zelfs nooit ondervraagd. Voor ernstige feiten zoals incest, dat klopt toch niet. Ik doe 25 jaar strafrecht, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt."

Recent stond meester Platteau al lijnrecht tegenover het Brugse parket. In een brief aan de Antwerpse stafhouder had het parket gevraagd om de advocaat van de zaak te halen. De aanleiding was een vermeend etentje met de vrouw van Stijn Saelens, die burgerlijke partij is in het dossier. "Daar was niets van aan. Het is belachelijk hoe ze mij uit het dossier hebben willen bonjouren. Een advocaat valselijk beschuldigen, dat doet je niet. Eigenlijk vind ik dit alles vooral beangstigend."

Het is niet duidelijk of deze onthullingen gevolgen zullen hebben voor het onderzoek. Dinsdag 22 november buigt de Brugse raadkamer zich over de doorverwijzing van de zaak. Het Brugse parket vraagt om André en Peter Gyselbrecht, tussenpersonen Pierre Serry en Evert d.C., en handlanger Franciscus L. naar de correctionele rechtbank te verwijzen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234