Woensdag 28/09/2022

Fan van Milan

Geen betere gidsen in het bruisende Milaan dan 'Belgische' designers, trendwatchers en fashionista's die er kind aan huis zijn. Op zoek naar de beste cappuccino, het fijnste terras, de meest intense designervaring tronen ze ons mee naar hun favoriete plekjes.

anne Tournel en Geoffrey Brusatto zijn beroepsestheten. Hij is een gerenommeerd grafisch vormgever. Daarnaast is hij docent en doet hij een doctoraatsonderzoek omtrent het hedendaagse boek. Zij runt de hippe Hasseltse boetiek Jade. Parijs bezoeken ze net iets vaker, maar Milaan ligt hen even na aan het hart.

Dat ze design en mode hoog in het vaandel dragen, staat buiten kijf. "Onze tips bevatten altijd wel een combinatie van de twee", lacht Geoffrey Brusatto. "Neem nu Society (Via Palermo 1), een shop die deel uitmaakt van de textielgroep Limonta en het beste Italiaanse huistextiel aanbiedt." Al stippen ze ook Galerie Nilufar (Via della Spiga 32) en de galerie van Vincenzo di Cotiis (Via San Raffaele 3a) aan. "Nilufar is vooral tijdens de Salone een must, omdat er de interessantste tentoonstellingen plaatsvinden. Ze brengen ook edities uit van Martino Gamper, en daar is Geoffrey nogal fan van", zegt Hanne. De galerie van architect Vincenzo di Cotiis intrigeert vooral vanwege de meubelen die hij onder het label Progetto Domestico op de markt brengt. "Prachtig!", klinkt het unisono.

Een vast winkeladres is Corso Como. "De shop is altijd erg druk, maar een vaste waarde", laat de fashionista in Hanne zich ontvallen. "Op het terras is het altijd heerlijk genieten van de omgeving en de passanten." Antonioli(Via P. Paoli 1) is een toonaangevende shop voor de betere mode voor zowel mannen als vrouwen. "Naast Belgen zoals Ann Demeulemeester of Dries Van Noten kun je echt een rist labels vinden, gaande van Alexander Wang tot Thom Browne en Givenchy."

De onlangs geopende luxeconceptstore Excelsiorin de Galleria del Corso 4 intrigeert vooral Hanne, omdat er heel veel merken worden aangeboden die ze ook bij Jade verkoopt. "Een oude bioscoop die door de Franse toparchitect Jean Nouvel werd omgebouwd tot een futuristische modetempel." Bij Faliero Sarti(Via Solferino 11) moet je volgens haar dan weer langs om een sjaaltje te kopen. "Als je zo'n Sarti hebt, wil je niets anders. Voor de Italiaanse basics moet je dan weer bij Aspesizijn. Een leuk ingerichte shop midden in de gouden driehoek aan de Via Montenapoleone 13." Geoffrey haalt zijn hart vooral op in de vele boek- en tijdschriftwinkels. "In Milaan heb je veel keuze, maar Armani Libri aan de Via Manzoni 31 biedt een goede selectie kunstboeken. En voor de betere magazines moet je bij Milano Libriaan de Via Giuseppe Verdi 2 zijn."

De innerlijke mens versterken Hanne en Geoffrey graag met een bezoek aan Villa Necchi Campiglio (Via Mozart 14). "Daar lunchen is echt een aanrader. Het restaurant is ondergebracht in een prachtige villa ontworpen door de Milanese architect Piero Portaluppi, en het zwembad en het tennisveld brengen je zo in de sfeer van het oude Milaan. Vorig jaar werd er de film I Am Love van Luca Guadagnino opgenomen."

e Leuvense industriële vormgever Frederic Gooris kent Milaan op zijn duimpje. Hij trok er in 1999 naartoe om zijn master in design te halen. Later werkte hij voor toonaangevende designstudio's van onder meer Philippe Starck en Stefano Giovannoni. Sinds 2004 runt hij een eigen ontwerpstudio, en hoewel hij in 2010 verhuisde naar Hongkong heeft hij nog altijd een bureau in Milaan.

Frederic Gooris is de perfecte stadsgids voor Milaan, ook al is hij er niet meer zo vaak. "Ik heb heel veel aan de stad te danken. Ze heeft me professioneel gevormd en een zeer solide basis gegeven, waarop ik nog steeds kan bouwen", zegt Frederic, die toch nog even de Italiaanse koffiezeden in herinnering wil brengen. Cappuccino is enkel en exclusief voor het ontbijt, 's middags of 's avonds kies je voor espresso's en "als dat te straf is, vraag je naar een macchiato of een marochino, dat is een macchiato met cacao. Zo val je niet uit de toon als 'onbeschaafde' toerist." Je weet maar nooit dat je op een terras aan de Colonne di San Lorenzo wilt postvatten. "Daar, net onder de Diesel Wall, heb je de Exploit. Een leuk adres, waar vaak livemuziek wordt gespeeld. Op de Corso Vittorio Emanuele is het iets toeristischer zitten maar daarom niet minder leuk. Het is er zien en gezien worden. Baguttaaan de Via Montenapoleone is ook een tip om te lunchen, al is dat in een duurder segment."

Voor een snelle hap wijst hij op Luini, waar je warme broodjes met gesmolten mozarella kunt eten. "In de stad vind je wel meer Luini's. Een zeer interessant adres is 18-28 (Via L. Muratori 27), een trattoria waar je goed kunt eten voor minder dan 15 euro. Een beetje uit de route maar wel de moeite waard is Tagiura(Via Tagiura 5). Of je kunt een broodje halen bij Princi(Piazza XXV Aprile 5), een echte designbakkerij, waar je in één moeite door een aperitief kunt nemen."

Eettips heeft hij meer dan genoeg, met Trattoria Toscana (Corso di Porta Ticinese 58), een ietwat verborgen plek. "Bij goed weer gaat het dak open. Laat je vooral niet afschrikken door wat je aan de buitenkant ziet. En voor een lekker stuk vlees in typisch Milanese stijl is Cantinetta(Via Ripamonti 19) een aanrader of het gemoedelijke Trattoria Degli Amici (Via Spartaco 4) en vooral voor hun mooie wijnkelder." Voor een meer fancy dinner raadt hij het designgeoriënteerde Cost (Via Tito Speri Cia Marconcelli 8) aan. "Een restaurant en loungebar, zoals dat heet. Sinds ik er het laatst geweest ben, zou het zijn gerenoveerd, maar het eten was toen best goed." Frederic wil overigens nog aangeven dat je beter reserveert in al die restaurants, "en het liefst nog de dag, of beter nog twee dagen, ervoor."

Afgezien van de alomgeprezen Corso Como 10en Spazio Orlandi schuift Frederic Gooris de Pigr(via Clusone 6) naar voren. "Het is een webshop mét showroom. Hij ligt behoorlijk verscholen, maar de selectie objecten is altijd interessant. Ook Dovetusaiaan de via San Marco 46 biedt een staalkaart van Milanees design." Voor de betere lectuur had de professionele vormgever en medeoprichter van Bombol - een bedrijf dat innovatieve designartikelen voor baby's maakt - vaste afspraak in Hoepli(Via U. Hoepli 5). "Daar hebben ze een zeer uitgebreide collectie design- en architectuurboeken en magazines, al moet je - vooral tijdens de meubelbeurs - een kijkje nemen in de boekwinkel van de Triennale. Dat is altijd indrukwekkend."

iek Deprest is professioneel trendcoach bij BigFish Creative Pool, vroeger Scritto + Little Grayhound. De sociologe is gespecialiseerd designtrends en stelt elk jaar het MoOD-trendboek op, dat de nieuwste evoluties in kleur, materiaal en vormtrends voor de textielsector samenbalt. Beroepshalve is ze erg vaak in Milaan te vinden en ze draagt de stad een warm hart toe.

"Ik hou er vooral van om in een ontwakende stad te joggen, en in Milaan heeft I Navigli een gedroomd traject. Je kunt er lopen langs vroege antiquairs en nog slapende restaurants", verwijst Niek naar de bijzonder buurt met kanaaltjes en sluizen die rond de twaalfde eeuw werden aangelegd en Ticino in Zwitserland verbinden met Milaan. "Je vindt er ook de typische Milanese woonblokken in 'Milanees geel'. Een leuk detail is dat de balkons doorlopen rondom de binnenplaatsen van de huizen."

Ook de showroom van Edra (Via Ciovassino 3) in Brera is een vast adres. Brera is een exclusieve en trendy wijk ten noorden van het 'centro storico' en wordt wel eens 'klein Parijs' genoemd vanwege de bohemiensfeer. "Een plek waar oud en nieuw samenkomen. Voor mij is dat wat Italië echt is: het vermogen om die majestueuze oude gebouwen hypermodern te houden." Machtig, noemt ze het. Ze raadt overigens aan de Via Monte Napoleone af te schuimen.

"Nog zo'n gebouw waarin de tijd niet langer lineair verloopt en schoonheid de enige norm lijkt te zijn, is het Palazzo Morando. Naar aanleiding van Fuori Saloni bezoek ik graag deze setting, waar Baccarat indrukwekkende exposities opzet. Vorig jaar was er een verrassende presentatie van Philip Starcks Marie Cocquine. Dit jaar is Patricia Urquiola er de ster. Mag ik niet missen."

Ventura Lambrate is in geen tijd uitgegroeid tot de zone van de waarheid tijdens de designweek. "Er heerst een bijzondere ambiance. In die buurt bevindt zich ook een oude garage die ik fantastisch vind. Vooral om de sfeer. Je moet daar gewoon even gaan zitten. Alleen. En kijken. Alleen maar kijken." Vooral als de zon schijnt, overvalt je volgens Niek een soort nostalgie die je gedachten alle kanten uit stuurt.

Achter de Castello Sforzesco ligt Parco Sempione, een park met meertjes, brugjes, gras: ideaal om even te verpozen en naar monumenten te kijken, zoals L'Arena Napoleonica, La Torre van Gio' Ponti (het befaamde huis voor porselein) en natuurlijk La Triennale di Milano (Viale Alemagna 6). "In La Triennale is het instituut voor Italiaans design gehuisvest, maar belangrijker nog: de Art Book Triennale." Voor nog meer boeken moet je in Galleria Vittorio Emanuelezijn. "Gebouwd in 1870 bij de eenmaking van Italië. Ze noemen het 'le Foyer de Milan'. Hier vind je sowieso heel wat historische cafés, restaurants en boekwinkels."

Om met een kunstzinnige noot te eindigen stelt Niek Deprest GAM Gallérie D'Art Moderne(Villa Reale, Via Palestro 16) voor. "Een 18de-eeuws gebouw in neoclassicistische stijl. Je vindt er prachtige kunstwerken en sculpturen, en - niet onbelangrijk - de toegang is gratis. Galerie Dilmos Milano (Piazza San Marco 1) is eveneens een must. "Deze galerie heeft een uitgesproken voorkeur voor narratief en intellectueel design. Onder meer studio Job heeft er geëxposeerd. Eigenlijk heeft deze galerie me nog nooit ontgoocheld. Wat je hier aantreft, is zijn tijd vaak ver vooruit."

e in Antwerpen actieve Italiaanse architect Giuseppe Farris mag in Cagliari geboren zijn én in Venetië hebben gestudeerd, hij draagt Milaan een warm hart toe. Dat hij gemiddeld drie keer per jaar naar Milaan reist, mag dan vooral voorbusiness zijn, pleasure wordt niet veronachtzaamd. "Een fijne plek om te verblijven is Townhouse Street(Via Goldoni 33)", begint de even sympathieke als talentvolle architect. "Je kunt er een miniappartement boeken. Het is een zeer geslaagd concept, dat bedacht werd door Alessandro Rosso samen met architect Simone Michelli. De buurt is er rustig en toch zit je niet ver van de Porta Venezia." En zoals dat gaat met een appartement, moet je zelf voor ontbijt zorgen, al trekt Giuseppe daarvoor graag naar Sissi (Piazza Risorgimento 6). "Voor ontbijt alla milanese: cappuccino en brioche rechtopstaand aan de bar", lacht hij. "Sissi is ongetwijfeld een van de beste patisserieën van Milaan."

Peck (Via Spadari 9) is dan weer een handig adres om andere etenswaar in te slaan. "Peck is meer een gastronomische supermarkt, waar enkel producten van topniveau worden aangeboden", klinkt het. Dat hij als rasechte Italiaan hoge eisen stelt aan het eten wil niet zeggen dat hij alleen Italiaans wil. "Poporoya(Via Eustachi 17) is bijvoorbeeld een piepklein, authentiek Japans restaurant. Ideaal voor een lunch. Maar net zogoed opteer ik voor een panini als die van DeSantis(Corso Magenta 9) komt.

Daar hebben ze een lekker aanbod van niet-alledaagse panini's." Farris, die momenteel in Leuven het Radiohuis voor de VRT ontwikkelt, is ook uitgekozen om het nieuwe restaurant van de Zoo van Antwerpen te ontwerpen. De enoteca Cantine Isola(Via Paolo Sarpi 30) of Ross'&Bianch' (Via Sottocorno 11) staan bijvoorbeeld hoog in zijn Milanees adresboekje. "In dat laatste kun je ook kleine gerechten eten", voegt de architect-ontwerper van onder meer 'de loketten' in het Vlaams parlement, een project dat hij samen met de Antwerpse designer stefan schöning realiseerde, er nog snel aan toe. "Ook deRotonda di Via Besana (Via Enrico Besana 12), een rond gebouw met omringend parkje en gaanderij, is wat dat betreft een aanrader", vervolgt hij nog. "En om te shoppen moet je eens langslopen in Cavalli & Nastri(Via Brera 2), waar ze vintagekledij hebben van de grote merken."

Dat Giuseppe vaak moet vergaderen in Milaan, betekent niet dat er geen tijd is om op een terras te zitten. "Bijvoorbeeld bij Luca&Andra(Alzaia Naviglio Grande 34), een kleine gezellige bar met terras aan de Navigli. Daar smaakt een aperitief altijd goed. Of bij Mono (Via Lecco 6), een bar in vintagestijl. En als het echt wat opzienbarender moet zijn, met deejay erbij, dan moet je bij Atomic Bar (Via Felice Casati 24) zijn."

e Gentse Caro Van den Hole is een designer zonder weerga: textielontwerpster, productvormgever, food designer, installatiekunstenaar, maar ook docent. Als immer bezige conciërge van haar mentale ontwerpruimte genaamd Maison Caro trekt ze elk jaar naar Milaan om zich te laten inspireren.

"Een huizenhoog cliché, maar de plek waar je halt moet houden is Galleria Rossana Orlandi (Via Matteo Bandello 16)", begint Caro Van den Hole. "Origineel, authentiek, beetje messy, maar ik hou ervan. Het is tegelijk galerie, shop én restaurant, en dus ben je er wel even zoet mee." Al zou ze eerder een hapje eten in Pane e Acquaop nummer 14. "Een even knus als hip restaurant. Het mag worden beschouwd als een van de betere restaurants van Milaan."

Voor ze naar de Triennale zou gaan - "bestaat er een betere bookstore" - zou Van den Hole zeker een kijkje nemen in de Studio Museum Achille Castiglioni(Piazza Castello 27). "Het is een museum gewijd aan leven en werk van ontwerper Achille Castiglioni, grootmeester van het Italiaanse design. De Milanese ontwerper stierf tien jaar geleden, maar zijn nalatenschap is indrukwekkend", luidt de ode van de jonge ontwerpster.

Voor een snelle hap tussendoor raadt Caro nog Obika La Rinascente Duomo (Via S. Radegonda 1 op de hoek met Piazza Duomo). "Je kunt er genieten van de pracht en praal van de Duomo en vooral smullen van heerlijke mozarella."

Obligaat adres is Bar Basso. "Altijd bedrijvigheid daar, zeker tijdens de Salone als iedereen er zijn aperitief neemt. Al hou ik er net zo goed van om het in Milaan gebaseerde magazine Appartemento te kopen en er op een terrasje door te bladeren."

Inzake shoppen verliest Caro zichzelf vooral in de Via Monte Napoleone. "Een leuk adres was de Victor & Rolf-shop, ingericht door architect Siebe Tettero, waar letterlijk alles op zijn kop stond. Maar die winkel is blijkbaar gesloten. Een beetje Muji (Corso Buenos Aires 36) kan dat leed verzachten. Of ga langs bij de designsupermarkt in La Rinascente Duomo, de oudste supermarkt in Milaan." Tot slot raadt Caro aan een scooter te huren. "Geen betere manier om de stad écht te leren kennen, al moet je daarvoor wel wat lef hebben."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234