Donderdag 06/10/2022

Fanfares willen opnieuw rond de radiokiosk

De Vlaamse muziekverenigingen hebben de handen in elkaar geslagen om zo snel mogelijk op de openbare omroep opnieuw een blaasmuziekprogramma te kunnen horen. De harmonieën, fanfares en brassbands voelen zich door Radio 1 en Radio 3 tekortgedaan en willen met een petitie en een enquête aantonen dat wel degelijk heel wat Vlamingen blaasmuziek op de VRT-radio willen horen. De nethoofden van Radio 1 en Radio 3 zijn alvast voorlopig niet van plan de programmaschema's om te gooien.

Toen Radio 1 met het programma Rond De Kiosk wekelijks een uurtje blaasmuziek programmeerde, was iedereen nog tevreden. Drie jaar geleden werd het programma bij de nieuwe netprofilering echter afgeschaft. Ook bij Radio 3 verdween het programma rond blaasmuziek van het programmaschema. De openbare omroep beloofde echter het genre te integreren in de andere programma's. "Dat is dode letter gebleven. Voor vele radioproducers is blaasmuziek nog iets marginaals dat zich bij voorkeur in openlucht of op straat afspeelt. Men zendt wél wekelijks enkele uren etnische muziek uit, hoe exotischer hoe liever, maar de eigen volksmuziek wordt niet gesteund", schrijft blaasmuziekcomponist Jan Van der Roost in het magazine van de Federatie van Katholieke Muziekverenigingen (Fedekam) in een pleidooi om opnieuw een blaasmuziekprogramma op de VRT te krijgen.

Omdat een gesprek met de programmadirectie van de VRT-radio geen onmiddellijk resultaat opleverde, besloot Fedekam de krachten te bundelen met het Koninklijk Muziekverbond, waardoor de beide federaties samen zowat 1.100 van de 1.300 muziekverenigingen in Vlaanderen vertegenwoordigen. Aan de hand van de resultaten van een petitie en een enquête die aan alle leden van de muziekverenigingen voorgelegd wordt, zou de VRT de mogelijkheid bekijken of een blaasprogramma tot de mogelijkheden behoort.

"Voor Radio 3 is de kans bijzonder klein. Het gaat om een zeer specifiek genre voor een relatief beperkte doelgroep", zegt Radio 3-nethoofd Pieter Andriessen. "Wij programmeren wel nog speciale programma's rond koor- en orgelmuziek omdat onze luisteraars hiervan houden. Met blaasmuziek stoten we echter meer luisteraars af dan dat we er winnen."

De vergelijking met het buitenland, waar in landen als Nederland, Zwitserland en Oostenrijk voor blaasmuziek nog steeds speciale programma's gemaakt worden, vindt Andriessen niet opgaan. "Misschien maken wij wel betere radio dan in het buitenland. Nederland loopt op dat vlak bijzonder achterop. Daar brengen radiozenders nog volop programma's voor doelgroepen. Wij zijn daar al lang van afgestapt en programmeren horizontaal."

Toch is het Radio 3-nethoofd niet principieel gekant tegen de terugkeer van een blaasmuziekprogramma. "Wanneer die enquête en petitie inderdaad zouden aantonen dat een grote groep mensen op een dergelijk programma zit te wachten, zie ik niet in waarom we daar niet op in zouden gaan. Volgens mij gaat het hier echter om een paar lobbygroepen die uit eigenbelang voor de invoering van een blaasmuziekprogramma ijveren. Het gros van de leden van de Vlaamse muziekverenigingen is geen Radio 3-luisteraar en dan heeft een dergelijk programma geen zin."

Bij Fedekam klinkt het dat de handtekeningen en enquêtes momenteel volop binnenstromen. "Eind dit jaar willen we de VRT een duidelijk gemotiveerde en onderbouwde vraag van de muziekverenigingen, samen met een modelprogramma kunnen voorleggen", zegt directeur Jozef Alpaert van het Fedekam-centrum. "Na ons beklag heeft de VRT de bal teruggekaatst. Wij hopen dan ook dat ons voorstel uitgevoerd zal worden."

Radio 1-nethoofd Annemie Van Winckel acht het echter zo goed als uitgesloten dat de blaasmuziek opnieuw een eigen programma zou krijgen op het eerste VRT-net. "Radio 1-luisteraars hebben weinig voeling met deze muziek. Omdat de blaasmuziek in Vlaanderen zeer goed georganiseerd is, staan deze organisaties geregeld aan de klaagmuur. Toch is het niet de bedoeling dat we op verzoek programma's gaan maken."

Van Winckel verwijst naar het onderzoek dat het muziekprofiel van de verschillende VRT-zenders bij de laatste netprofilering vastgelegd heeft. "Een programma als is Opera en Belcanto gebleven. Deels uit traditie, maar ook omdat het zondagmiddag op een ruime belangstelling kan rekenen. Behalve de blaasmuzikanten zelf zit Vlaanderen niet op een dergelijk programma te wachten." (KDM)

'De VRT zendt wél wekelijks etnische muziek uit, maar de volksmuziek wordt niet gesteund'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234