Donderdag 30/06/2022

Farmagigant kampt met lege plaatsen in het lab

Kempen te ver, chemie niet meer in

Geneesmiddelenproducent Janssen Pharmaceutica uit Beerse heeft moeite om voldoende laboranten te vinden. Het bedrijf wil dezer dagen studenten naar de Kempen lokken met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden.

Beerse

Van onze medewerker

Freek Smets

Op de terreinen van Janssen Pharmaceutica in de bossen van Beerse wordt op dit ogenblik druk gebouwd. In het centrum van de gigantische bedrijfscampus aan de Turnhoutseweg wordt gewerkt aan gloednieuwe gebouwen voor de afdelingen geneesmiddelenontwikkeling en veiligheidsevaluatie. In de laboratoria in de aanpalende gebouwen is het lawaai van de bouwwerven niet meer te horen. Laboranten in witte jassen werken er geconcentreerd aan kwaliteitstests en de ontwikkeling van geneesmiddelen. Het geluid van de pipetten wordt er enkel verstoord door kleine groepjes hogeschoolstudenten uit Leuven. Zij krijgen een rondleiding tijdens een 'laborantendag', waarmee Janssen hen warm wil maken voor de zeventig jobs die er jaarlijks bij komen.

Twee jaar geleden was er nochtans veel minder goed nieuws te horen bij Janssen. Het Amerikaanse moederbedrijf Johnson & Johnson reorganiseerde er de onderzoeksafdeling, wat toen heel wat jobs kostte. De directie bracht de afdeling klinisch onderzoek in 2001 over naar Amerika, waardoor 250 functies verdwenen, vooral in het klinisch onderzoek. "Uiteindelijk zijn er 90 naakte ontslagen gevallen", zegt communicatieverantwoordelijke Stefan Gijssels. De overige werknemers konden terecht in andere vestigingen van Janssen, of ze kozen voor brugpensioen of voor een andere regeling.

De sociale rust is ondertussen weergekeerd in Beerse. Maar nu rijst een nieuw probleem: Janssen vindt niet genoeg laboranten om zijn onderzoeksafdelingen draaiende te houden. Van de vierduizend personeelsleden op de site in Beerse werken er zo'n 1.300 aan de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen en aan de kwaliteitscontrole van de producten. In Beerse alleen al werd vorig jaar 850 miljoen euro geïnvesteerd in research, en 143 miljoen euro ging naar nieuwe gebouwen en infrastructuur.

Stefan Gijssels: "Janssen is ondanks de ontslagen van twee jaar geleden nog altijd aan het groeien. Elk jaar werven we ongeveer zeventig nieuwe laboranten aan." Laatstejaarsstudenten uit richtingen als chemie, biologie of proceswetenschappen worden al langer uitgenodigd voor informatiedagen over een job als laborant bij Janssen. Maar het bedrijf heeft zijn inspanningen de laatste maanden nog opgevoerd.

"Het aantal studenten dat zich inschrijft in de wetenschappelijke richtingen daalt elk jaar", weet Gijssels. "Wetenschappelijke richtingen spreken de jongeren blijkbaar niet meer aan. Ze kiezen liever voor menswetenschappen en meer 'humane' richtingen." Gijssels verwijst naar cijfers van het ministerie van Onderwijs. Daaruit blijkt dat er in het schooljaar 1998-1999 nog 987 nieuwe inschrijvingen waren in de studierichtingen die laboranten opleveren. Vorig schooljaar waren dat er nog slechts 761, een daling van 25 procent in vier jaar.

"Chemie komt vaak zeer negatief in het nieuws", zegt Gaston Maervoet, docent aan de Rega Hogeschool. "De sector wordt vaak geassocieerd met milieurampen en vervuiling. Bovendien komt chemie in veel secundaire scholen nauwelijks aan bod. Toen ik studeerde, was chemie iets geheimzinnigs, dat de moeite waard was om te ontdekken." Janssen denkt er zelfs aan om laatstejaars uit het secundair onderwijs nu rechtstreeks aan te spreken.

Het is echter niet alleen het gebrek aan afgestudeerden in wetenschappelijke richtingen dat Janssen parten speelt bij de aanwerving van laboranten. De ligging van het bedrijf is ook niet zo ideaal, zo blijkt. Een studente uit Haacht vraagt zich tijdens de getuigenissen van de laboranten van Janssen af of het wel de moeite is om in Beerse te komen werken als je in pakweg Leuven woont. "Jullie zijn nog jong", zegt de laborant. "Op jullie leeftijd is het gemakkelijker om te verhuizen. Dat kun je niet meer als je al veertig jaar gewerkt hebt."

Stefan Gijssels geeft toe dat een verhuizing naar de Noorderkempen vaak een drempel is voor jonge kandidaat-werknemers. "De Kempen zijn nu eenmaal niet zo'n sexy plaats als pakweg Florida."

Aantal nieuwe inschrijvingen in wetenschappelijke richtingen in vier jaar tijd met 25 procent gedaald

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234