Donderdag 19/05/2022

Favoriet Parijs grijpt naast organisatie olympische Spelen

Parijs had het beste dossier, maar Londen kon rekenen op het lobbywerk van Blair en de contacten van ex-atleet Coe

Londen lacht het laatst

Consternatie alom in Singapore toen het IOC de Olympische Spelen van 2012 niet aan de gedoodverfde kandidaat Parijs maar wel aan uitdager Londen toekende. Parijs lag al maanden in poleposition en kreeg ook het gunstigste rapport van de evaluatiecommissie. En toch werd het Londen, dat het in elke stemronde beter deed dan zijn Franse rivaal. Met dank aan een agressieve pr-campagne en zijn Angelsaksische bondgenoten.

Brussel

Eigen berichtgeving

Valerie Hardie

Het is niet ongebruikelijk dat de uitgesproken favoriet in extremis nog in het zand bijt en dus deed Parijs, dat al maanden met dat predikaat zat opgezadeld, in Singapore zijn uiterste best om zich naar de buitenwereld toe niet al te triomfantelijk op te stellen. Maar binnenskamers leek Parijs wel te koketteren met zijn 'overwinning'. Het had daar ook alle redenen toe. Het Franse dossier was tot in de puntjes af, de IOC-commissie omschreef het zelfs als 'perfect'. Sluitend budget, voorbeeldig mobiliteitsplan, hemelse locaties - hoe kun je een triatlon in de schaduw van de Eiffeltoren anders noemen - en het Franse volk dat eensgezind zijn amour des Jeux uitsprak: de presentatie in Singapore hoorde eigenlijk niet meer dan een formaliteit te zijn.

Van Moskou hoefde Parijs niets te vrezen. De Russische stad kreeg heel wat minpunten op haar rapport en lag er gisteren ook in de eerste stemronde al uit. New York dan. Dat zag zijn kansen in rook opgaan toen de financiering voor de bouw van het olympisch stadion op losse schroeven bleek te staan. Exit New York dus en dat was het geluk van Londen, dat in de derde stemronde plots op de steun van zijn Angelsaksische bondgenoten kon rekenen. Madrid was het slachtoffer van dat verbond en zo bleven nog alleen Parijs en Londen over. Om 13.49 uur opende IOC-baas Jacques Rogge de enveloppe: "Het Internationaal Olympisch Comité wijst de Olympische Zomerspelen van 2012 toe aan de stad Londen."

Dat zinnetje sloeg in Parijs in als een bom. Van het geplande volksfeest kwam niets meer in huis. Triest en ontgoocheld dropen de Parijzenaars af. Voor de derde keer al kregen ze van het IOC te horen dat hun stad niet voldeed. Dat Barcelona en Peking de voorkeur kregen voor de Spelen van 1992 en 2008, daar was mee te leven. Maar dat het minder geachte Londen hen nog op de meet klopte, dat was niet minder dan een uppercut. De speech van de Franse president Jacques Chirac - "Het hart voor Parijs klopt voor de Spelen. Vrienden: u kunt Frankrijk vertrouwen. Ik geef u mijn woord" - was in dovemansoren gevallen. Chirac kreeg in het vliegtuig richting G8 in Gleneagles het slechte nieuws te horen. Hij had erop gerekend in het Schotse stadje glunderend de hand te kunnen schudden van zijn Britse collega Tony Blair. Het was echter Blair die straalde en Chirac die gezichtsverlies leed. "Ik feliciteer Londen met zijn overwinning", zei de Franse leider nadien. "Ik wens hun het beste toe met de organisatie van de Spelen." Henri Sérandour, voorzitter van het Frans Olympisch Comité, vroeg zich af of het voor Parijs zinvol zou zijn om zich in de toekomst nog kandidaat te stellen.

Terwijl Parijs in rouw was gedompeld, barstte op het Londense Trafalgar Square een grootse party los. De Engelse stad mag straks voor de derde keer al - in 1908 en 1948 waren de Spelen er al te gast - het grootste sportevenement ter wereld organiseren. Hoe Londen dat is gelukt, is uiteraard de vraag, vermits de IOC-commissie in haar verslag toch een paar bedenkingen had bij de ambitieuze plannen van Londen. Zo moet Londen zijn olympisch stadion nog bouwen, waarvan de kostprijs wordt geraamd op meer dan 500 miljoen euro. Londen had dat voornemen al eens - toen het het WK atletiek van 2005 kreeg toegewezen - en ging als een gieter af toen bleek dat er geen investeerders waren die daar geld wilden in steken. Londen moet ook nog aan zijn transport werken, wat de stad 10 miljard euro zal kosten, en als het zich niet aan zijn schema houdt, dan dreigen de Spelen op een verkeerschaos uit te draaien.

En toch haalde Londen, dat ook nog eens minder publieke steun genoot, het van Parijs. Volgens de Britse pers is dat vooral te danken aan twee factoren. Eén: het betere lobbyen van Tony Blair. De Engelse premier reisde twee dagen voor Chirac naar Singapore en sprak daar met heel wat invloedrijke figuren. Chirac beperkte zich tot een korte toespraak. "Zonder Tony Blair zou Londen niet als winnaar uit de bus zijn gekomen", oordeelde het Ierse IOC-lid Patrick Hickey. "Hij maakte het verschil." En twee: Sebastian Coe. Toen de ex-atleet het als campagneleider in mei 2004 overnam van de Amerikaanse Barbara Cassani, lag Londen in de race achterop op Parijs én Madrid. Coe zag wat de pijnpunten waren - transport en infrastructuur - stuurde bij en legde binnen het IOC de juiste contacten. Zo werd gefluisterd dat Coe een goede band had met de Spaanse oud-IOC-preses Juan Antonio Samaranch. Zodra Madrid als kandidaat afviel, zou Samaranch de Spaansgezinde stemmers warm maken voor Londen. Onder Coe zette Londen in elk geval een spectaculaire remonte in.

"Alles waar we in de sport ooit van droomden, is nu te realiseren", zei Coe na de overwinning. "Het is de mooiste prijs die je kunt winnen. Ik ben door het dolle heen." Ook Blair was bijzonder uitgelaten. "Dit is een historische dag voor Londen. Het is ook niet elke dag dat ik een dansje kan doen en de persoon naast me mag omhelzen." De Games zijn nu al begonnen aan de andere kant van het Kanaal.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234