Vrijdag 27/05/2022

Zorgakkoord

Federaal zorgakkoord legt grote druk op Vlaamse onderhandelingen

null Beeld ANP
Beeld ANP

Spectaculair en historisch. Zo wordt het akkoord over de extra 600 miljoen euro voor het federaal zorgpersoneel genoemd. Het federale akkoord zet vooral druk op de onderhandelingen voor het Vlaamse zorgpersoneel, dat vandaag begint. ‘Als Vlaanderen nu achterblijft, zal het nog minder aantrekkelijk worden om in de ouderenzorg te werken.’

Cathy Galle en Stavros Kelepouris

Sinds begin juni zaten werkgevers, vakbonden en overheid rond de tafel voor een nieuw sociaal akkoord voor het federale zorgpersoneel. Concreet gaat het om personeel van de algemene en psychiatrische ziekenhuizen en de thuisverpleging. Voor de federale zorg was half juni al een Zorgpersoneelsfonds van 400 miljoen euro opgericht. Die centen zijn bedoeld om extra personeel aan te werven, goed voor naar schatting zo’n 4.000 voltijdse krachten.

Nu komt daar nog eens 600 miljoen euro extra bovenop. 500 miljoen daarvan gaat integraal naar een betere verloning. Met dat geld kan het in 2018 al goedgekeurde nieuwe baremasysteem uitgerold worden. Dat systeem, waar vele jaren aan gewerkt was, lag al klaar, maar er waren geen middelen voorzien om het ook in werking te stellen. Nu dus wel. Alle lonen in de sector gaan omhoog, maar vooral medewerkers in de eerste jaren van hun loopbaan zullen aanzienlijk meer verdienen. Dat moet werken in de zorg aantrekkelijker maken.

De overige 100 miljoen gaat naar het verbeteren van de werkomstandigheden. Zo zullen de uurroosters vroeger bekendgemaakt worden, komt er garantie op drie aaneensluitende weken vakantie en moet de combinatie werk-privé verbeteren.

Volgens Margot Cloet van Zorgnet-Icuro, de grootste koepel van ziekenhuizen en non-profit rusthuizen, is het akkoord zonder meer ongezien. “Ik ben bijzonder blij dat de lessons learned uit de coronacrisis bij de federale overheid niet op een koude steen vielen. Het zorgpersoneel kan met dit nieuws aan hun broodnodige vakantie beginnen.”

Ook de vakbonden reageren verheugd. Mark Selleslach, algemeen coördinator van het ACV voor de non-profit noemt de budgetverhoging voor de federale zorg ‘spectaculair’.

Nu wijzen allen wel in de richting van het Vlaamse sociaal overleg, dat vandaag nog moet opstarten. Want ook het Vlaamse zorgpersoneel verdient een gelijkaardige injectie. Dan spreken we over het personeel van onder andere de woon-zorgcentra, de jeugdhulp en de gehandicaptenzorg. Cloet: “Het Vlaamse zorgpersoneel heeft evengoed recht op meer waardering. We hopen dan ook van harte dat Vlaanderen een even grote inspanning zal doen. Zo niet, dan zal er een ontoelaatbare discriminatie ontstaan tussen de verschillende zorgsectoren.”

Dat is ook de vrees van Vlozo, de koepel van de commerciële woon-zorgcentra. “Het is een goede zaak dat de federale regering het statuut van het zorgpersoneel verbetert”, reageert Vlozo-voorzitter Geert Uytterschaut. “Maar we moeten zorgen dat we geen beleid met twee snelheden krijgen. Als de loonbarema’s voor het Vlaamse zorgpersoneel niet ook opgetrokken worden, zal de bestaande loonkloof tussen wie werkt in een Vlaams rusthuis of in een federaal ziekenhuis nog groter worden.”

En zal het vooral nog minder aantrekkelijk worden om in de ouderenzorg te werken, waarschuwt ook Paul Cappelier, voorzitter van de Belgische Federatie voor Zorgkundigen. “We hopen dat Vlaanderen dus snel volgt met een gelijkaardige regeling.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234