Woensdag 10/08/2022

Fiere hanen kraaien om licht voer

Sabine De Vos, de 'moederkloek van TV 1', presenteert voortaan op woensdag het nieuwe humoristische spelprogramma KempHanen. Hierin geven drie BV's toelichting bij foto's, krantenkoppen en video's, en moet het publiek proberen te achterhalen welke uitleg de juiste is. Voor de toeschouwers in de zaal komt erop aan zoveel mogelijk 'juiste' punten te geven, want op die manier maken zij kans om per aflevering 100.000 frank te verdienen. De BV's van dienst zijn Marcel Vanthilt en naast hem afwisselend Axel Daeseleire, Kurt Defrancq, Mark Tijsmans, Bart Maes en Koen Crucke.

KempHanen is ontsproten aan het brein van regisseur John Erbuer en zijn productiehuis Hellzapopin (genoemd naar de hilarische film van H.C. Potter uit 1941). Hij heeft er geen moeite mee om toe te geven dat hij voor het 'nieuwe format' leentjebuur gespeeld heeft bij bekende spelprogramma's. Zo zijn er zeker raakvlakken met De Drie Wijzen. De drie BV's presenteren elk een andere tekst bij één foto of videofragment, maar in plaats van twee kandidaten moet het publiek het juiste antwoord proberen te raden. Alle toeschouwers hebben immers een kiesmodule met drie knoppen, één per BV. Op die manier kunnen zij hun stem uitbrengen. Dat roept dan weer herinneringen op aan 'Klein Vlaanderen' in Schalkse Ruiters. KempHanen vertrekt dus met de ingrediënten van een klassiek panelprogramma, maar creëert tegelijk een grote betrokkenheid met een zeer verscheiden publiek. In het verleden zijn echter al meerdere panelprogramma's ter ziele gegaan omdat de panelleden zich onderling wel kostelijk amuseren, maar de vonk helemaal niet overslaat naar de kijker.

John Erbuer maakt zich sterk dat KempHanen geen leuk onderonsje wordt, omdat de BV's als in het theater met het publiek geconfronteerd wordt. "Uiteraard heeft zo'n programma's nood aan oneliners, maar daar blijft het niet bij. De panelleden beginnen ook spelletjes te spelen met het publiek. In hun antwoorden proberen ze de toeschouwers om de tuin te leiden. Welke strategie ze daarvoor ook uitwerken, ze blijven elf weken lang met dezelfde mensen geconfronteerd. Daardoor moeten ze ook op het scherp van de snee blijven."

KempHanen wordt gespeeld in drie ronden. In de eerste ronde wordt er gespeeld met het 80-koppige publiek. De volgende ronden worden respectievelijk gespeeld met de vijf en drie best scorende toeschouwers. Tijdens de finale speelt de publiekswinnaar tegen de best scorende BV. Als de toeschouwer wint, gaat hij/zij met 100.000 frank naar huis. Wint de BV, dan gaat het bedrag in de spaarpot van het publiek. Op het einde van de reeks (over elf weken) wordt dat geld dan verdeeld naar rato van de juist gedrukte knopjes over de hele serie.

De titel KempHanen moet niet al te letterlijk geïnterpretteerd worden. Ruzie stoken is er niet bij. In de generiek krijg je trouwens ook geen vechthaan maar John Erbuers eigen brama te zien, een kloeke haan met Indiase wortels. "Een haan heeft in kracht niets te betekenen", zegt Erbuer. "Toch maakt hij grote indruk omdat hij zo fier zijn veren recht weet te zetten en zich zo laat schouwen. In dit programma doen wij net hetzelfde, zonder evenwel te vergeten dat we met licht amusement bezig zijn." (LB)

KempHanen TV 1 20.25

Sabine De Vos presenteert het nieuwe luchtige spelprogramma 'KempHanen'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234