Zaterdag 25/06/2022

Filmfestival van Brussel oogt veelbelovend

Tussen 20 en 31 januari wordt in Brussel de 25ste editie van het Internationaal Filmfestival georganiseerd. Wat bij deze jubileumeditie alvast behouden blijft, is de nadruk op de promotie en verdediging van de Europese filmproductie. Die klemtoon werd stilaan sterker sinds een nieuwe festivalploeg in 1990 het roer overnam. Wat zeker verandert, is de lokatie, want het Congressenpaleis wordt verlaten voor een verhuizing naar de bioscoopcomplexen UGC Acropole en Vendôme, in de Naamsepoort-wijk.

Het festival opent op dinsdag 20 januari met de Britse film Wilde (van regisseur Brian Gilbert), een interessante, want nogal eigenzinnige biopic over de roemruchte schrijver Oscar Wilde. Als slotfilm werd het slavendrama Amistad van Steven Spielberg geselecteerd.

Momenteel hebben al heel wat bekende regisseurs en acteurs hun aanwezigheid toegezegd. Enkele namen ter illustratie: de Franse actrice Sandrine Bonnaire voor de Oostenrijkse film Die Schuld der Liebe, de Amerikaanse regisseur Oliver Stone voor zijn film U-Turn, de Spaanse regisseur Mario Camus voor El Color de las Nubes, de Amerikaanse acteurs Ben Gazzara en Mario Van Peebles voor de film Stag, de Britse acteur Alan Rickman voor zijn regiedebuut The Winter Guest, de Amerikaanse regisseur Steven Soderbergh voor zijn film Schizopolis, de Britse regisseur Michael Winterbottom voor zijn film Welcome to Sarajevo, de Amerikaanse regisseur Tom DiCillo voor zijn film The Real Blonde, de Russische regisseur Alexander Sokurov voor zijn film Mat'i Syn (Mother and Son) en de Amerikaanse acteur Morgan Freeman, van wie liefst drie recente films tijdens het festival vertoond zullen worden, namelijk Hard Rain, Kiss the Girls en de slotfilm Amistad.

Andere beroemde gasten, die niet meteen een nieuwe film komen voorstellen, zijn onder meer de Amerikaanse acteur-regisseur Dennis Hopper (aan wie het Filmmuseum deze maand een uitgebreide hommage wijdt), de Franse regisseur Bertrand Tavernier (die net zoals Dennis Hopper een filmles zal geven), de Nederlandse actrice Johanna ter Steege (die deel zal uitmaken van de competitiejury voor de korte film) en de Franse superster Catherine Deneuve.

Het festival organiseert dit jaar voor de derde keer een Europese Competitie, waarbij een internationale jury vier Kristallen Sterren zal uitreiken: voor de Beste Film, de Beste Acteur, de Beste Actrice en de Beste Korte Film. Aan de bekroning van de Beste Film hangt een prijskaartje van zo'n 4 miljoen frank (niet in geld, maar in zogenaamde dienstverleningen), dat de commerciële distributie van de gelauwerde film in België en de rest van Europa moet stimuleren. Juryvoorzitter wordt Salzburg-directeur Gerard Mortier, die omringd zal worden door de Amerikaanse (maar in Frankrijk wonende) regisseur Bob Swaim, de Franse actrice Julie Delpy, de Belgische regisseur Roland Verhavert en de Ierse producent David Collins.

Behalve de Europese competitie is er opnieuw de sectie Caleidoscoop van de Wereldcinema, die via een vijftigtal films een overzicht wil bieden van de actuele wereldproductie (met weliswaar een zeer sterke nadruk op de Europese film).

In de sectie Belgian Focus wordt traditiegetrouw een overzicht gegeven van de nationale productie (lange en korte films, plus documentaires), met onder meer de première van La Danse des Esprits van regisseur Manuel Poutte. Verder is er, nu al voor de 18de keer, de Nationale Competitie van de Korte Film en krijgen de vele Belgische filmscholen carte blanche om zichzelf aan geïnteresseerde jongeren voor te stellen.

Vorig jaar stond de Griekse film centraal in de Retrospectieve Sectie. Dit jaar is Ierland aan de beurt. Mede door de invoering van een innoverend financieringsmodel, bekend als Section 35 Financing, is de Ierse filmproductie aan een hergeboorte toe. Het retrospectief wil daarom een overzicht bieden van een kwarteeuw Ierse film en tegelijk een hommage brengen aan filmmaker Neil Jordan. Bekende films van Neil Jordan, die trouwens ook als schrijver actief is en die zelf in Brussel aanwezig zal zijn, zijn onder meer The Company of Wolves, Mona Lisa, The Crying Game, Interview with a Vampire en Michael Collins.

Andere Ierse filmmakers die zelf een of meerdere van hun films in Brussel komen voorstellen, zijn Cathal Black (met Pigs), Stephen Frears (met Snappers en The Van), Joe Comerford (met Traveller, High Boot Benny en Reefer and the Model), Thaddeus O'Sullivan (met December Bride, Nothing Personal en The Woman Who Married Clark Gable), Jim Sheridan (met My Left Foot en In The Name of the Father) enzovoort.

Bij de vele randactiviteiten hoort ook een seminarie over Filmfinanciering en Risicospreiding, twee filmlessen (door Tavernier en Hopper), een Literair Salon met auteur-regisseur Neil Jordan en de Ierse schrijver Patrick McCabe (wiens roman The Butcher Boy onlangs door Jordan verfilmd werd) en enkele speciale voorstellingen (zoals tien korte films van internationaal gerenommeerde cineasten in opdracht van de Handicap International-campagne tegen antipersoonmijnen en een reeks van zeven korte films over de toekomst van de film, gedraaid naar aanleiding van en in opdracht van het Filmfestival van Locarno, dat reeds 50 jaar bestaat).

(Jan T.)

Filmfestival van Brussel. Info: 02/514.73.30. en http://ffb.cinebel.com.

Reservering en ticketverkoop: ingang Galerij op de Gulden Vlieslaan 17a, 1050 Brussel en via nummer 0800/21.221.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234