Donderdag 20/01/2022

Fons die van ons

Belpop verliest opnieuw een boegbeeld. Gisterochtend overleed Fons Sijmons in Gent aan de gevolgen van longkanker. De Scabsbassist werd amper 58 jaar. Al jaren kampte hij met zware gezondheidsproblemen.

Fons Sijmons leed al een tijd aan het syndroom van Korsakov, het gevolg van jarenlang alcoholmisbruik. Iedereen die hem ooit ontmoet heeft, wist dat Fons Sijmons rock-'n-roll belichaamde. In al zijn facetten. De muziek, natuurlijk. Maar helaas ook de excessen.

In verschillende groepen maakte hij naam als bassist: in K13 met Patrick Riguelle, maar ook Once More met Dirk Blanchart, Luk Brals Plastic Dreamband of O.T.T., een trio waar (pdw) bij drumde.

Het was Patrick Riguelle die The Scabs eind jaren 80 adviseerde om Fons binnen te halen als nieuwe bassist, toen Berre Bergen overstapte naar De Kreuners. Door collega's werd Fons Sijmons steeds op handen gedragen: "Hij was een absoluut natuurtalent, en een heel genereus iemand ook", vertelde toetsenist en presentator Jan Hautekiet gisterenmiddag aangeslagen op Radio 1. Tom Kestens van LaLaLover noemde Fons op Twitter dan weer "een mooie ziel, een wilde geest. En een beest op de bas."

Spelen met vuur

Volgens Scabsgitarist Willy Willy leek Sijmons wel "door God gezonden: de chemie was onmiddellijk tastbaar toen we een eerste keer samenspeelden". Tijdens die eerste gezamenlijke repetitie werd volgens de legende hun bekendste classic 'Hard Times' afgewerkt. Na de komst van Sijmons zouden The Scabs in 1990 finaal doorbreken met de plaat Royalty in Exile.

In de biografie The Scabs. Dirty Years of Rock n' Roll belichtte Jo Smeets evenwel ook de andere kant van de medaille. "Met Fons erbij ging het de foute kant op", getuigt Scabsdrummer Frankie Saenen in dat boek. "Drugs en zo. Dat foute kantje van de rock-'n-roll werd steeds belangrijker voor de groep."

Rond die periode krijgt Sijmons zijn bijnaam 'Ziekenfons'. Of nog: 'Rampenverwekkende Fons': de bassist bleek een ongewone aantrekkingskracht te hebben voor ongevallen en bizarre situaties. Daarover vertelde hij indertijd zelf: "Het is niet zo dat ik per se de rampspoed opzoek, maar wel de leute. En dan pak je bijvoorbeeld wel eens iets waarvan je tikker stilvalt." Een andere keer ontsnapte hij op het nippertje aan de dood, toen een frietketel vuur vatte en zijn appartement in lichterlaaie stond, terwijl hij zijn roes uitsliep.

Over zijn grootgebruik huichelde Sijmons niet. In 1992 sprak hij in Humo open en vrij over die keer dat hij heroïne gebruikte, en dagenlang doodziek was, of hoe hij beter zijn best had willen doen op school voor het vak scheikunde: "Dat was mij waarschijnlijk goed van pas gekomen in mijn latere hobby's, die nogal in de hallucinogene sfeer lagen."

Zes jaar na Royalty in Exile gingen The Scabs ten onder aan drank, drugs en opgeblazen ego's. Pas in 2007 raakten alle plooien weer gladgestreken voor een reünie, maar die rit zou Fons nooit meer uitrijden. De jarenlange roofbouw op zijn lichaam eiste zijn tol. In 2010 moest de band hem vervangen.

Gisteren wilden Sijmons' dochter Naomi en groepsvrienden als Guy Swinnen en Willy Willy hun verdriet liefst in alle stilte en rust verwerken. Naomi, die vandaag muziek maakt als Reena Riot, vertelde onlangs wel aan De Morgen dat ze de hartverscheurende song 'Farewell' schreef voor haar vader. "Nog voor mijn pa ziek werd. Bijna een self-fulfilling prophecy. Tijdens de finale van Humo's Rock Rally stond mijn pa in de zaal en toen dacht ik: 'Shit, had ik dat nummer maar nooit geschreven.' Want hij was zo fier als een gieter, dolenthousiast, en ik moest mij inhouden om niet te bleiten."

De liefde was wederzijds: "Mijn dochtertje is voor mijn part rock-'n-roll", zei hij twintig jaar geleden al over Naomi. Zoals we zeiden: Fons Sijmons belichaamde rock-'n-roll in al haar facetten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234