Donderdag 29/09/2022

Foto Antwerpen 2005 u Een festival voor het beeld

Antwerps fotofestival brengt het hele palet van actuele fotografie

Het stedelijke, het banale, het tedere

Antwerpen

Van onze medewerker

Eric Min

Foto Antwerpen 2005 is een groot evenement. Het speelt zich een maand lang af op veertig locaties: dertig galeries, zes musea en cultuurcentra, een park en de vitrines van de Kammenstraat. Tientallen fotografen worden op de toeschouwer losgelaten, zonder centraal thema of programma. Elke galerie doet zijn ding, en het FotoMuseum fungeert als kruispunt waar ook de lezingenreeks over actuele fotografie onderdak vindt.

Foto Antwerpen is dus geen strak geregisseerd gebeuren maar de optelsom van de delen, zoals een reeks concerten van organisatoren die onder dezelfde vlag naar buiten treden nog geen festival is. Dat is nauwelijks een probleem. Als er, geconcentreerd in tijd en ruimte, veel interessants gebeurt, is dat meegenomen. Laat duizend bloemen bloeien en evenveel beelden oplichten. Er is in Antwerpen zoveel verscheidens op til, dat er altijd wel waardevol werk bij zit. Wie veel laat zien, zal veel vergeven worden. Diversiteit is een vorm van risicobeheersing.

Zowat het hele palet van de actuele fotografie komt aan bod, en zelfs de geschiedenis heeft haar rechten. Op drie plaatsen zijn historische opnamen te zien. Het voorlopig nog virtuele Museum aan de Stroom palmt het Hessenhuis en het Volkskundemuseum in met stads- en havengezichten, naast vertederende afdrukken die het leven in de stad documenteren. Het antiquariaat Rossaert toont werk van de wat eigenzinnige pionier Charles Nègre, die rond 1850 een eigen mission photographique opzette om de Franse monumenten in beeld te brengen.

Het zwaartepunt ligt natuurlijk bij wat het medium vandaag te bieden heeft. De nauwe banden met beeldende kunsten en film worden belicht in het MuHKA en in galeries die hun sporen op dit vlak al verdienden: Zeno X, Stella Lohaus en Ruimte Morguen. Ook is er nogal wat te doen om concepten als vertekening en collage. Wat de spanning tussen af- en verbeelding oplevert, kunnen we nagaan in Lokaal 01, MUDIMAdrie en galerie Baudelaire. Aan de andere kant van het beeldenspectrum vinden we de documentaire foto's van Lieve Blanquaert en Andrea Felvégi, terwijl Gert Jochems Russische roadmovie (in het FotoMuseum) veeleer commentaar op de samenleving levert. Maar ook in Antwerpen is de hoofdslagader van de actuele fotografie een onuitputtelijke fascinatie voor het stedelijke en het banale. Aglaia Konrad in deSingel, Karin Borghouts in galerie Mercator of Anne Daems in galerie Micheline Szwajcer laten interessant urbaan werk zien. Ook in en om het Stadspark gaat het over stedelijkheid.

Er zijn dus portretten en landschappen, naakten en stillevens, genrestukjes en historieschilderijen, allegorieën. Lijkt deze opsomming niet verdacht veel op de catalogus van het klassieke, academische kunstbedrijf? Mag de fotografie uiteindelijk dan toch (tegen haar wil of met voorbedachten rade) haar eigen partij zingen in de artistieke canon, als een technisch geavanceerd equivalent van de schilderkunst? Is er dan toch niets nieuws onder de zon? Moet dat dan?

Foto Antwerpen 2005, tot 26 november op een veertigtal locaties in de stad. De lezingen over actuele fotografie vinden plaats op 17 oktober en 3, 10, 17 en 24 november in het FotoMuseum aan de Waalse Kaai (19.30 uur). Voor haar lezing van 16 oktober wijkt Els Barents uit naar galerie Van der Mieden, Pourbusstraat 15 (15 uur). Het volledige programma vindt u op www.fotomuseum.be. Inlichtingen: 03/242.93.00.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234