Dinsdag 17/05/2022

Asielopvang

Francken wil op lange termijn 10.000 flexibele opvangplaatsen

Nog voor het einde van de maand zal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) overleg organiseren over de bijkomende opvang van asielzoekers. Hij wil met de lokale besturen, de politiezones en partnerorganisaties als het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk Vlaanderen "duidelijke afspraken" maken. Francken zei dat in de Kamercommissie Binnenlandse Zaken. Francken bevestigde eveneens op lange termijn 10.000 extra opvangplaatsen te zoeken.

De commissie kwam bijeen om de beslissing van de federale regering te bespreken om een 2.500-tal extra opvangplaatsen voor asielzoekers te openen, onder meer in kazernes van Defensie. De opvangcrisis is echter van die aard dat zelfs de bijkomende plaatsen mogelijk niet zullen volstaan. "Als het huidige tempo van asielaanvragen aanhoudt, zullen het er in augustus meer dan 4.000 zijn", schetste Francken. Zijn kabinet is daarom in overleg met Defensie, Civiele Bescherming, Regie der Gebouwen "en elke andere mogelijke opvangpartner die aangeeft dat hij ons wil ondersteunen".

Op lange termijn wil Francken 10.000 extra opvangplaatsen. "Het gaat om flexibele opvang", benadrukt Francken. "Als we er bijvoorbeeld 300 nodig hebben, dan kunnen we er snel beroep op doen. Het betekent zeker niet dat we alle 10.000 extra plaatsen altijd open gaan houden." De 10.000 plaatsen komen er bovenop de 16.000 vaste en 2.000 bufferplaatsen. Vorige week keurde Franken nog een plan goed om op korte termijn 2.500 tijdelijke opvangplaatsen te voorzien, onder andere in legerkazernes.

De grote stijging van het aantal asielzoekers is een Europees fenomeen. Francken: "De mensen achter de cijfers komen vooral uit Syrië, Irak, Afghanistan en Somalië". De beschermingsgraad van al deze nationaliteiten is bijzonder hoog en "het is dan ook onze plicht om deze mensen op te vangen", aldus de staatssecretaris. "Ze hebben onze hulp nodig."

Geen extra geld

Francken wees erop dat hij om de huidige crisissituatie het hoofd te bieden geen extra geld vraagt, maar dat er voor de komende drie maanden 14,7 miljoen euro is vrijgemaakt uit een reserve van 80 miljoen bij Fedasil.

Omdat hij naar eigen zeggen beseft dat het voor lokale besturen "niet gemakkelijk" is om op korte termijn extra asielzoekers op te vangen, plant Francken overleg met de gemeenten, de lokale politiezones en de partnerorganisaties (Rode Kruis, Croix Rouge, Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ, Fedasil).

Dat overleg moet leiden tot "duidelijke afspraken", bijvoorbeeld over de aanpak van overlast, "wat natuurlijk nooit uit te sluiten valt". Na de aankondiging dat er nieuwe opvangplaatsen zullen worden geopend, weerklonk in sommige gemeenten kritiek, onder meer in Doornik. Daar waarschuwde burgemeester Rudy Demotte (PS) voor "gettoïsering".

Europees fenomeen

In de commissie trok met name Filip Dewinter (Vlaams Belang) hard van leer tegen het asielbeleid van Francken, die hij "de conciërge van het asielcentrum België" noemde. Hij vroeg ook om een herziening van de Conventie van Genève, wat hem hevige reacties van de andere partijen opleverde. "U moest zich schamen", zei Sarah Smeyers (N-VA). Servais Verherstraeten (CD&V) zag in Dewinters uitspraken het bewijs in van "een fundamenteel gebrek aan menselijkheid".

Verschillende partijen pleitten voor een duurzame oplossing voor de vele asielzoekers die België binnenkomen. Zo is Wouter De Vriendt van oppositiepartij Groen ervan overtuigd dat er een draagvlak bestaat voor meer inspanningen voor de opvang van mensen die oorlog ontvlucht zijn. Ook volgens Willy Demeyer (PS) moet er nagedacht worden over de plaats waar de mensen naartoe kunnen die toegang krijgen tot het Belgische grondgebied. Hij vraagt wel dat er werk gemaakt wordt van een "billijke verdeling".

Francken zelf ontkende ten stelligste dat er asielzoekers op straat zouden slapen. "Incorrect en een karikatuur", zei hij.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234