Zondag 03/07/2022

Frankrijk wil Palestina erkennen

Frankrijk zal de staat Palestina erkennen, als de onderhandelingen over vrede met Israël over twee jaar nog niet tot resultaten hebben geleid. Minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius heeft dat gezegd in het Franse parlement.

Vandaag zal de Assemblée Nationale waarschijnlijk een socialistische motie aannemen, waarin de regering wordt opgeroepen Palestina te erkennen. De motie past in een trend. Eerder riepen het Britse en Spaanse parlement hun regeringen op de Palestijnse staat te erkennen. De regeringen van Zweden (in oktober) en IJsland (in 2011) gingen daadwerkelijk tot erkenning over. Inmiddels is Palestina erkend door 139 van de 193 lidstaten van de VN. Daar zitten echter geen grote westerse landen bij.

Erkenning van Palestina door Frankrijk, permanent lid van de Veiligheidsraad, zou derhalve van grote symbolische en diplomatieke betekenis zijn. Zo ver is het nog niet, maakte Fabius in het parlement duidelijk. Volgens de minister werkt Frankrijk met andere Europese landen aan de wederopstanding van het vredesproces, dat sinds april van dit jaar stilligt. "Voor het afsluiten van de onderhandelingen wordt het vaakst een termijn van twee jaar genoemd", aldus Fabius. "Als deze laatste poging om via onderhandelingen tot een oplossing te komen op niets uitloopt, dan zal Frankrijk zijn verantwoordelijkheid moeten nemen en de staat Palestina onmiddellijk erkennen."

Frankrijk herbergt zowel de grootste Joodse als de grootste moslimgemeenschap van Europa. Anders dan de oorlog in Gaza van afgelopen zomer, heeft de erkenning van Palestina de gemoederen nog niet verhit. Wel vielen er grote woorden in de overigens schaars bezette Assemblée Nationale. "Vandaag heeft Frankrijk een afspraak met zijn bestemming", zei bijvoorbeeld parlementariër François Asensi van de Parti de Gauche, links van de socialisten. "Een onrechtvaardigheid van zestig jaar oud kan worden rechtgezet."

Symbolische kwestie

De retoriek van de rechtse oppositie deed er niet voor onder. "De Palestijnse staat erkennen is tegen Hamas zeggen dat het mag doorgaan met doden", zei afgevaardigde Meyer Habib. "U omhelst Hamas, het terrorisme, de haat, de dood in de steden van Israël", meende Gilbert Collard namens het Front National. Eerder liet de Israëlische premier Netanyahu zich in soortgelijke termen uit. "Wat doen ze op dit moment in Frankrijk, terwijl men in het Midden-Oosten mensen onthoofdt, inclusief een Franse staatsburger", aldus Netanyahu, verwijzend naar de executie van Hervé Gourdel in Algerije.

De praktische betekenis van dit verbale geweld lijkt vooralsnog beperkt. De oproep tot erkenning is een symbolische kwestie. Alleen een regering heeft de bevoegdheid een andere staat te erkennen, bracht minister Fabius de parlementariërs fijntjes in herinnering. "Frankrijk is de vriend van Israël én van het Palestijnse volk. Frankrijk zal Palestina erkennen, de vraag is alleen wanneer en hoe."

Dat klonk niet erg hoopgevend voor de Palestijnen, zei politicoloog Jean-Baptiste Beauchard op Radio France International. De afgelopen decennia is de Palestijnen van alles beloofd, zonder dat er volgens hem iets is veranderd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234