Zaterdag 24/09/2022

Update

Fransen belasten verspild regenwater, Nestlé wil drinkwater privatiseren

null Beeld Kos
Beeld Kos

De Franse stad Douai gaat zijn inwoners belasten op het verspillen van regenwater. Verwacht wordt dat andere steden snel zullen volgen. De stad voert hiermee een wet uit die in juli 2011 werd goedgekeurd en bedoeld is om het verzamelen en zuiveren van regenwater te financieren. Een topman van Nestlé, die grootste producent van flessenwater met onder meer Contrex, Vittel en Perrier in zijn portefeuille, roept inmiddels op drinkwater niet langer als een basisrecht te beschouwen. Drinkwater is volgens Peter Brabeck een levensmiddel dat door de bedrijfswereld beheerd dient te worden.

Luc Beernaert

Douai hoopt zo op jaarbasis 750.000 euro te recupereren of zo'n 25% van de totale kosten die de stad maakt om het regenwater te beheren. De belasting is gebaseerd op de totale waterdichte oppervlakte van een eigendom. Met andere woorden de oppervlakte waar regenwater wordt tegengehouden door onder meer daken en terrassen. De belasting bedraagt maximaal één euro per vierkante meter. De taks zal vooral zwaar wegen op bedrijven, supermarkten en parkeergarages.
Lees verder onder de afbeelding

null Beeld Kos
Beeld Kos

De stad belast enkel eigenaars die niets ondernemen om het regenwater dat van hun eigendommen wegstroomt naar riolen af te leiden. Wie dat wel doet, kan worden vrijgesteld.

Drinkwater privatiseren
Peter Brabeck, de ex-ceo en huidig voorzitter van de Raad van Bestuur van multinational Nestlé, heeft een geheel ander idee over waterbeheer. In de video hieronder veegt hij de stelling van tafel dat drinkbaar water een basisrecht is. Brabeck ziet water als een voedingsmiddel dat door zakenlui moet worden beheerd.

"NGO's stellen een extreme oplossing voor en willen water als basisrecht erkend zien. Maar er is een andere oplossing: water is een levensmiddel en heeft een marktwaarde. Je moet het een waarde geven, zodat we met zijn allen beseffen dat er een kost aan verbonden is. Vervolgens moet je maatregelen nemen voor mensen die geen toegang hebben tot water", aldus Brabeck. Over concrete oplossingen sprak hij niet.

Recht op water en sanitair
De video werd getoond op de eerste editie van het Nederlandse Food Film Festival in Amsterdam, maar de overkoepelende Europese organisatie Water is a Human Right pikte het filmpje opnieuw op. Die organisatie verzoekt de Europese Commissie om een wetsvoorstel in te dienen waarin het recht op water en sanitaire voorzieningen, zoals erkend door de Verenigde Naties, is opgenomen.

Over de negatieve gevolgen van privatisering van water sprak Brabeck niet. In het Zuid-Afrikaanse Durban bijvoorbeeld leidde de privatisering tot een cholera-epidemie.

Borstvoeding
Nestlé is het grootste voedingsmiddelenconcern en de grootste bron- en mineraalwater producent ter wereld. Het bedrijf kwam in het verleden al in opspraak omdat het vrouwen aanspoorde te stoppen met borstvoeding. Nestlé ging zelfs lobbyen bij overheden met de boodschap dat vrouwen beter konden overschakelen op instant voeding. Van Nestlé, uiteraard. Dat leidde tot grote kindersterfte omdat moeders de poedermelk oplosten in besmet water.

Reactie Nestlé
µInmiddels reageerde de communicatie- en marketingdienst van Nestlé op bovenstaande informatie.

"We zijn er rotsvast van overtuigd dat toegang tot water een basisrecht is van de mens. Het interview in het filmpje is een fragment uit een documentaire, dat volledig uit zijn context is genomen en dat het standpunt van onze voorzitter verkeerd naar voren brengt".

"Onze voorzitter heeft herhaaldelijk gezegd dat alle mensen recht hebben op schoon water om te voldoen aan hun behoefte aan vocht en basishygiëne. Hij is echter van mening dat water een prijs moet hebben, wanneer dit gebruikt wordt voor bijvoorbeeld het wassen van auto's en het vullen van zwembaden, omdat de toekomstige voedselvoorziening in het geding zal komen wanneer we de waterschaarste niet aanpakken".

"De richtlijn van de WGO van 50 tot 100 liter water per persoon per dag wordt als referentie gebruikt. Hij betuigde ook zijn duidelijke steun aan de VN-resolutie 64/292 over het Menselijk Recht op Water en Hygiëne".

"In 2010 namen we de erkenning en het respect voor het menselijk recht op water op in de Nestlé Corporate Business Principles, nog voor dit officieel door de VN werd erkend. Water is ook een belangrijk focuspunt van Nestlé in Society: Creating Shared Value and Meeting our Commitments".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234