Maandag 15/08/2022

Fraude kost nog zeven IOC-leden de kop

Tweede Kamer wil discussie over positie Willem-Alexander, Anton Geesink ontspringt de dans

Brussel.

Eigen berichtgeving en persagentschappen

Het Uitvoerend Comité van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) is gisteren in Lausanne tot de slotsom gekomen dat voor zes leden de beschuldiging van corruptie te zwaar weegt om nog langer in functie te blijven. Aan de algemene ledenvergadering zal dus voorgesteld worden om de zes uit te sluiten. Ondertussen is er in Nederland beroering ontstaan over de positie van kroonprins Willem-Alexander binnen het IOC.

Dertien IOC-leden moesten zich verantwoorden voor corruptie bij de verkiezing van Salt Lake City voor de organisatie van de Winterspelen in 2002. Gisteravond was het voorzitter Juan Antonio Samaranch zelf die kond maakte dat er zes maatregelen op tafel liggen om schuldigen nu te straffen en corruptie in de toekomst te vermijden. De zes die uitgesloten zullen worden zijn vier Afrikanen (Jean-Claude Ganga, Lamine Keita, Zein Abdin Gadir, Charles Mukora) en twee Zuid-Amerikanen (Sergio Santander en Augustin Arroyo). De algemene ledenvergadering van het IOC moet de uitsluiting op 16 of 17 maart wel nog goedkeuren bij tweederde meerderheid. Eerst was er sprake van zeven gewraakte leden maar David Sibandze uit Swaziland hield ondertussen de eer aan zichzelf. Samaranch raadde de anderen aan hetzelfde te doen. Tegen drie andere leden loopt nog een onderzoek en de Nederlander Anton Geesink kreeg een blaam. Hij wordt dus niet uitgesloten.

Verder liet Samaranch weten dat er een ethische commissie in het leven wordt geroepen om zulke toestanden in de toekomst te vermijden. Ook de toewijzingsprocedure moet veranderen. Het aftreden van Samaranch stond in Lausanne niet ter discussie. Wel zal hij in maart het vertrouwen vragen aan de algemene ledenvergadering. Het Uitvoerend Comité staat alleszins achter de voorzitter. Marc Hodler, de 80-jarige Zwitser, die in december de lont in het kruit wierp, was duidelijk. "Samaranch moet blijven. Als eerlijke mensen vertrekken, wat blijft er dan over van het IOC? Het zijn de verdorvenen die moeten gaan en dat is wat er zal gebeuren."

Toen Hodler op 11 december van vorig jaar met zijn eerste beschuldigingen van fraude en corruptie naar buiten kwam, had hij er wellicht geen idee van hoe groot de etterbuil was die hij openkrabde. Er was - zo bleek al vlug - niet enkel Salt Lake City. Ook andere kandidaatsteden als Toronto, Nagano, Amsterdam en vorige week nog Sydney kwamen in opspraak. John Coates, voorzitter van het Australisch Olympisch Comité, gaf toe dat ze 35.000 dollar (1,2 miljoen frank of bijna 30.000 euro) op de rekening van twee Afrikaanse leden hadden gestort. Zij moesten dat bedrag dan vervolgens doorstorten aan hun nationale olympische federaties.

Het geld zou geen omkoping behelzen maar onderdeel zijn van een sportontwikkelingsprogramma. Australië keerde aan elf Afrikaanse landen in totaal 1,2 miljoen dollar (41,5 miljoen frank of iets meer dan 1 miljoen euro) uit. Dit is gebeurd onder de voorwaarde dat Sydney de Spelen zou krijgen. Sydney won in 1993 tegen Peking met 45-43.

Voor de Nederlandse PvdA en CDA is het nu allemaal net iets te veel aan het worden en zij vragen zich hardop af of kroonprins Willem-Alexander nog langer een rol moet vervullen binnen het IOC. Morgen zal premier Kok in de Tweede Kamer aan de tand gevoeld worden. De kroonprins is sinds de Winterspelen in het Japanse Nagano van begin 1998 kandidaat-lid van het IOC. Het is de bedoeling dat hij deze zomer tijdens het IOC-congres in Seoul wordt beëdigd.

Maar als het van CDA-fractieleider De Hoop Scheffer afhangt, moet politiek Den Haag zich toch nog eens goed bedenken of de kandidatuur van Willem-Alexander wel stand kan houden.

Ook de PvdA vindt de beschuldigingen van fraude en vriendjespolitiek "vervelend voor het IOC, Willem-Alexander en bovenal voor de regering die politiek verantwoordelijk voor hem is." Voor de PvdA staat het IOC gelijk met een "ondemocratische organisatie" en de Spaanse voorzitter Samaranch is voor de partij een "fascist". Samaranch was minister van sport ten tijde van het Franco-regime.

Ondertussen meldde The Sunday Times gisteren dat Manchester, dat zich twee keer vergeefs kandidaat heeft gesteld voor de Spelen, 5 miljoen pond (zo'n 280 miljoen frank of bijna 7 miljoen euro) schadevergoeding wil eisen van het IOC. Het Britse parlementslid Graham Stringer had vrijdag geëist dat steden die de Spelen niet kregen toegewezen, een schadevergoeding moet worden toegekend voor de campagnekosten die zij hebben gemaakt: "Omdat het IOC een corrupte toewijzingsprocedure heeft toegestaan, moet het de kandidaatsteden schadeloos stellen." Bovendien vindt hij dat Samaranch moet opstappen. "In elk bedrijf dat met zo'n corruptieschandaal te maken krijgt, moet de voorzitter opstappen. De Spelen zijn veel belangrijker dan eender welk individu", zo besloot Stringer.

Manchester was kandidaat voor de Zomerspelen van 1996 (Atlanta) en van het jaar 2000 (Sydney).(KB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234