Woensdag 28/09/2022

Fris met brede schouders

Ruim twee jaar geleden ging in Waregem Berto open, een modern loungerestaurant, waarover ik al veel goeds heb gehoord. David Bertolozzi is een discipel van Peter Goossens, dan zijn de verwachtingen hoog.

Op de privéparking parkeert mijn vriend de Duiker zijn bescheiden vehikel tussen de BMW's, West-Vlaanderen rijdt niet in klein blik. We werpen een blik op het grote terras dat nu nog leeg is, maar straks, bij mooi weer aangenaam belooft te zijn, en we duwen de deur open. Terwijl de gastvrouw onze jassen weghangt, kijk ik welke namen ik kan ontcijferen op de wall of fame in de gang: ik zie Planckaert, Sercu, Van Impe en het hoofd van Bert, getekend door Kamagurka.

Ons tafeltje is gedekt in het achterste deel van het oude hoekhuis, aan de met groene mozaïeksteentjes beklede toog. Ook de hoge barstoelen zijn groen, de rest van het meubilair is overwegend zwart, muren en vloer zijn wit. Wat groene boompjes, drie grote zwarte lampenkappen en witte tafellopers zorgen voor een fris, hedendaags interieur.

De gastvrouw - in jeansrok, laarzen en fraaie witte blouse - stelt het huisaperitief voor: champagne met gember, limoen en koriander. Hoewel we het doorgaans zonde vinden om wat dan ook in champagne te gieten - tenslotte is het wijn, daar haal je toch geen fratsen mee uit - laten we ons deze keer toch verleiden. De Thaise parfums doen de Duiker dromen. Het is een lekker drankje (8,5 euro) maar voor mijn part mocht het evengoed met een wat minder dure schuimwijn zijn gemaakt. Er komen twee piepkleine toastjes met merg bij, en lekkere staafjes focaccia met truffelroom. We zijn klaar om de kaart te bestuderen, maar eerst vertelt de gastvrouw wat het lunchmenu inhoudt: gebakken harder met een sint-jakobsnootje en rode-wijnsaus, gevolgd door 'nobele graankip' met ratatouille. Het klinkt zeker niet slecht, maar de korte kaart biedt toch wat verleidingen. Zo kiezen we uiteindelijk hetzelfde voorgerecht, een gepocheerd eitje met spinazie en noordzeegarnaal (17 euro), gevolgd door een gebraden duif (25 euro) en varkenswang (21 euro). Dit zijn de gemiddelde prijzen à la carte. Het degustatiemenu van vier gangen kost 50 euro, met aangepaste wijnen 60 euro.

De drie hapjes geven een idee van wat voor keuken hier wordt aangehangen: hedendaags, maar toch niet bang van een beetje carrure. Er is een mousse van bloemkool met stukjes ossenstaart, een glaasje 'vol-au-vent' van hoevekip en zwezerik met een schuimpje, en een kopje soep van paprika met garnaal. Bij het bruine brood komen boter, reuzel en olijfolie.

Het is een middag in de week en hoewel de zaak niet barstensvol zit, is ze goed beklant, met mensen van alle leeftijden. De oudste wordt, steunend op haar wandelstok, door een even oude vriendin aan tafel geholpen, de jongste zit naast me, een meisje van naar schatting 5 jaar, dat voorbeeldig het hele lunchmenu zal verorberen. "Hier zou ik met mijn vader ook nog kunnen komen", zegt de Duiker, "dit is een soort kaart waar hij zich ook nog in zou kunnen vinden." En inderdaad, de producten zijn herkenbaar, maar zijn wel elegant verwerkt.

Ons voorgerecht is niet 'een' gepocheerd eitje, maar twee, gevleid op een snede gebakken brood, bedekt met bladspinazie, grijze garnalen en coulis van kreeft. Bovenop ligt een toef fris groen met kervel en geurige dille. Een mooie combinatie, en lekker. We wilden ons drankgebruik beperkt houden, maar op de goed gestoffeerde wijnkaart staan geen wijnen per glas. Dat is jammer, al zijn er al redelijk geprijsde wijnen vanaf 19 euro. De gastvrouw stelt ons voor de huiswijn te nemen. Een glas wit (7 euro) bij het voorgerecht, rood (7 euro) voor het vervolg. Jammer dat we de fles niet te zien krijgen. Het blijkt een rueda te zijn om te beginnen, daarna een tempranillo.

Het duurt even voor de hoofdgerechten komen, maar we vinden het niet slecht om de eitjes even te laten zakken. Daar zijn ze. Malse stukken varkenswang aan de overkant liggen op wintergroenten - savooi, spruitjes, spitskool, wat champignons en spekjes - en worden geflankeerd door enkele grote ravioli met slakjes gevuld. Een robuuste compositie. Mijn duifje ligt versneden op een vierkant wit bord. Onderaan de twee borstfilets, bovenaan de billetjes en kleine artisjokken, een streep kleine blokjes gebakken aardappel en aardpeer. Een vingerkommetje met citroen maakt duidelijk dat ik de botjes mag afkluiven.

We zijn meer dan voldaan, en hebben ondertussen naast ons kunnen zien dat ook het lunchmenu erg verzorgd is. We besluiten met koffie en thee, waarbij chocoladesnoepjes komen, een blokje javanais, een roze schuimspin en druifjes. Voor deze mooie maaltijd betaalden we 123 euro. Wanneer je op relatief korte tijd in verschillende eetgelegenheden komt, is het makkelijk om prijzen en kwaliteit te vergelijken, de herinneringen liggen nog vers in het geheugen. We besluiten dat hier op hoog niveau en niet krenterig wordt gekookt, zonder dat je gepluimd wordt. Dat dit zo moge blijven. n

Holstraat 32, 8790 Waregem,

056/44.30.15,

zondag en maandag gesloten

Lotus Root

Stationstraat 33, 9810 Eke,

09/280.07.77,

gesloten op maandag en dinsdag, en op donderdag- en zaterdagmiddag

Contrasto MB

Fotografiemuseum,

Waalsekaai 47, 2000 Antwerpen,

03/257.02.57,

open van dinsdag tot zondag vanaf 10 uur, keuken open tot 22 uur

Chaflo & Co.

Dendermondsesteenweg 336,

9070 Destelbergen,

09/229.28.91,

woensdag gesloten

Amatsu

Hoogpoort 29, 9000 Gent,

09/224.47.06,

maandag gesloten, zondag groepsreservaties en workshops

Resto.Bar

Kernstraat 39, 1000 Brussel,

02/503.04.03,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Mayong Thai

Hundelgemsesteenweg 220, 9820 Merelbeke,

09/324.41.41

Benjarong Thai

Heusdenbaan 79, 9090 Melle,

09/232.43.43

De Smaak

Gentsestraat 27, 8870 Izegem,

051/32.14.75,

gesloten op dinsdagavond en woensdag

Il Mondo di Miccoli

Baron de Gieylaan 112, 9840 De Pinte,

09/222.23.75,

gesloten op zaterdagmiddag en zondag

Steendam 66

Steendam 66, 9000 Gent,

0478/34.28.71,

zaterdagmiddag en dinsdag gesloten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234