Zaterdag 01/10/2022

InGalera

Ga eens uit eten in de gevangenis

De inrichting van InGalera is strak. Aan de muren hangen affiches van gevangenisfilms. De ober is een gedetineerde. Beeld © NYT
De inrichting van InGalera is strak. Aan de muren hangen affiches van gevangenisfilms. De ober is een gedetineerde.Beeld © NYT

Zin in een avondje uit in Milaan? Probeer de gevangenis Bollate dan eens. Op de benedenverdieping bevindt zich het nieuwe restaurant InGalera. De obers, afwassers en koks zijn allemaal gedetineerden. 'Dit is een persoonlijke triomf', zegt stuwende kracht Silvia Polleri.

JIM YARDLEY

Het is druk in InGalera. Heel maart is volgeboekt, dit is momenteel een van de places to be. Het restaurant bevindt zich in Bollate, een gevangenis met 1.100 gedetineerden in een buitenwijk van Milaan (de naam, InGalera, betekent 'in de gevangenis' in het Milanees dialect).

Dit is niet alleen een onwaarschijnlijk culinair succesverhaal, maar ook een intrigerend experiment om gedetineerden te rehabiliteren en vooroordelen over gevangenen te lijf te gaan.

De inrichting is strak, ruim en modern, aan de muren hangen affiches van beroemde gevangenisfilms, zoals Escape from Alcatraz met Clint Eastwood. Nieuwsgierigheid naar een verboden, beangstigende wereld maakt een avond in InGalera een beetje een gewaagd avontuur, met een lekker maal als bonus. "We wilden zien hoe het hier is", zegt Carla Borghi, die met een paar bevriende koppels uit de nabijgelegen stad Paderno Dugnano is gekomen. "Het is geen klassiek restaurant, en anderzijds is het dat wel, want het eten is excellent."

Italië worstelt al jaren met zijn gevangenissysteem en manieren om gedetineerden te reïntegreren in de samenleving. In januari 2013 verplichtte het Europees Hof voor de Rechten van de Mens de regering iets te doen aan de overbevolking. Het gevolg waren meer alternatieve straffen voor kleinere misdrijven. Maar de reïntegratie van gevangenen blijft moeilijk.

Manager Silvia Polleri had 22 jaar als kleuterjuf gewerkt toen ze in de catering stapte. In 2004 richtte ze een sociale coöperatie op om gevangenen te helpen. Zo gebruikte ze gedetineerden voor cateringjobs buiten de gevangenis.

Maar dat was nog wel iets anders dan een restaurant ín de gevangenis. "De mensen verklaarden me gek." Het restaurant bevindt zich op de gelijkvloerse verdieping van het slaapgedeelte van de bewakers - de gevangenen zijn gehuisvest in een ander deel van het gebouw. Ze nam een maître d'hotel in dienst en een professionele chef.

Polleri beseft dat sommige mensen problemen hebben met het concept, en wil slachtoffers van misdrijven zeker niet voor het hoofd stoten. Toch vindt ze dat gevangenissen gedetineerden moeten opleiden tot verantwoordelijke burgers die kunnen functioneren in de samenleving. Ze wijst erop dat de recidivecijfers bij vergelijkbare programma's veel lager liggen dan het gemiddelde.

Polleri beleefde haar meest zenuwslopende moment in december, toen ze erachter kwam dat de culinaire journalist van een van de belangrijkste kranten van het land, de Corriere della Sera, stiekem was komen eten en een recensie zou schrijven. "Ik heb een week niet kunnen slapen", zegt Polleri. Maar de recensent prees het eten, de obers en de 'gemoedelijke sfeer'. Hij had zelfs lof voor de prijzen, die lager liggen dan in de meeste Milanese restaurants. "Om een eerlijke prijs te betalen", schreef hij, "moet je naar de gevangenis."

©NYT

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234