Vrijdag 19/08/2022

Dierenwelzijn

GAIA maakt schokkende undercoverbeelden in kalkoenkwekerijen

null Beeld Gaia
Beeld Gaia

Dierenrechtenorganisatie GAIA heeft opnieuw undercoverbeelden genomen, deze keer in drie kalkoenkwekerijen in Vlaanderen. Wat ze daar aantroffen, is naar eigen zeggen representatief voor een volledig ongereguleerde sector: duizenden opeengepakte kalkoenen, dieren met kreupele poten en open pikwonden. “Het is dringend tijd voor een wetgevend kader”, roepen ze op.

BCL

Ongetwijfeld scharen heel wat families zich straks tijdens de jaarwisseling opnieuw rond een dampende, ronde, gevulde kalkoen. Tradities zijn er om in ere te houden- nog altijd worden 750.000 kalkoenen per jaar gekweekt en geslacht voor consumptie. Klinken op een goede gezondheid boven die feestdis? Het dier zélf heeft helaas vaak een veel minder mooi leven achter de rug. GAIA ging in oktober undercover langs bij drie kalkoenkwekerijen in West-Vlaanderen (hun adressen zijn bekend bij de redactie, red.). Lukraak gekozen. Bij alle drie trof de dierenrechtenorganisatie er gelijkaardige en vooral erbarmelijke toestanden aan.

Op de beelden scharrelen duizenden opeengepakte kalkoenen bijeen in hun eigen uitwerpselen. Heel wat dieren hebben kreupele poten, een beschadigd verenkleed en grote pikwonden waarvan de huid helemaal is afgestorven. De video toont ook vertrappelde kadavers die al minstens een week in de stal liggen. “Uitzonderingen? Volgens cijfers sterft 12 procent tijdens die drie, vier maanden dat ze vetgekweekt worden voor consumptie”, zegt Michel Vandenbosch van GAIA. “Dat zijn geen uitzonderingen meer.”

Sectorprobleem

Volgens GAIA is de campagne niet bedoeld om de kwekerijen in kwestie te stigmatiseren. “Of om die straks te laten overladen met giftige Facebookcommentaren. Neen, de drie zijn representatief voor de héle sector. We pikten er drie uit en stuk voor stuk vonden we er gelijkaardige taferelen. Het draait hier om een sectorprobleem. Hoe dat komt? Omdat het een vergeten sector lijkt. De wetgeving schiet tekort om het welzijn van kalkoenen te beschermen. Zo zijn er geen grenzen aan de bezettingsdichtheid. Een kweker bepaalt zelf hoeveel dieren hij of zijn in een stal propt.”

De dierenrechtenorganisatie pleit voor een specifieke dierenwelzijnswetgeving en roept ook supermarkten op om hun lastenboek aan te passen. “Met lage prijzen houden discounters het systeem van zo snel mogelijk zoveel mogelijk kalkoenen kweken in stand”, klinkt het. “Wij vragen dat de wetgever minstens de criteria van het eerste niveau, 1 ster Beter Leven Keurmerk en bij voorkeur 2 sterren, verankert in de wetgeving. Er moet met een langzamer groeiend ras gekweekt worden, de dieren hebben meer ruimte, buitenloop en daglicht nodig.”

Strenger dan de wet

De sector zelf reageert verrast. Volgens hen is de boodschap van GAIA uit de lucht gegrepen en voldoen ze zelfs aan veel strengere eisen dan als er een wet zou zijn. “Al 20 jaar werken we intensief samen met de kwekers, de voederleverancier en de slachterij volgens een nauwkeurig lastenboek opgelegd door de supermarkten”, zegt Alex Casteele van de beroepsvereniging. “Zij houden dierenwelzijn, dierbezetting en hygiëne nauwlettend in het oog. Elke kweekronde krijgen we bovendien bezoek van een onafhankelijke controledienst. De eisen verstrengen, maar we hebben er geen enkel probleem mee om aan alles te voldoen. Zieke en dode dieren? Als je 6.000 mensen bij elkaar plaatst, zal er ook wel eens een zieke tussen zitten. Dat kan je nooit vermijden.”

Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) wil rond de tafel zitten met de sector: “Dit zijn confronterende beelden, maar dit is hoe industriële vleesproductie er uit ziet”, zegt hij. “Dit is misschien een schok voor veel mensen die hun kerstmenu aan het voorbereiden zijn, maar zo gaat het er helaas vaak aan toe. Dan zijn er twee oplossingen. Enerzijds ga ik aan tafel met de sector. Ik wil het welzijn van veel diergroepen versterken, ook van ‘vergeten dieren’ zoals de kalkoenen. Er komen gesprekken met de pluimveesector over onder andere de uitfasering van kooisystemen en ik neem deze beelden zeker mee naar die gesprekken. Anderzijds kan ook de consument zelf beslissen om bijvoorbeeld heel bewust bio-producten te kopen. Ook elke klant kan hier invloed hebben, met de keuzes die hij maakt in de winkel”

CIJFERS

25 kwekerijen in Vlaanderen (2 in Wallonië, maar die kweken biologisch en zijn wel in orde).

Kalkoenen worden gekweekt in kweekronden van 14 tot 16 weken. In die tijd worden ze vetgemest van 170 gram tot 16 kilogram.

In 2016, 2017 en 2018 werden in België tussen 766.357 en 777.768 kalkoenen gekweekt en geslacht voor consumptie

In 2018 exporteerde ons land 19.108 ton kalkoenvlees, 32.255 ton werd geïmporteerd.

12% sterft in die 16 weken

2 tot 3% daarvan sterft door pootproblemen

12% raakt verwond door pikken, ook al wordt de snavel preventief gekapt om pikken te voorkomen

Foto

 Beeld Gaia
FotoBeeld Gaia
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234