Dinsdag 27/09/2022

Gamen met je benen, zappen met je armen

We zijn in het jaar 2054. Dat is geen stijlfiguur om aan te tonen dat dit stuk zich ergens in de toekomst afspeelt. Echt waar: we zijn in het jaar 2054. In dat jaar speelt het verhaal van de film Minority Report zich namelijk af. In die sciencefictionfilm van Steven Spielberg, die zeven jaar geleden in de bioscoop te zien was, staat Tom Cruise achter een bureau. Voor hem worden verschillende schermen op een glazen wand geprojecteerd. Met zijn armen kan hij die van links naar rechts verslepen of wegkieperen. Wel, precies dat zit er over enkele maanden al aan te komen. Meer zelfs, een Belgisch bedrijfje is gespecialiseerd in de technologie die nu al omarmd wordt door multinationals zoals Microsoft, EA Games, de grootste game-ontwikkelaar ter wereld en Sprint, één van de grootste telecombedrijven uit de VS. Met Belgacom, dat luidop droomt van tal van nieuwe mogelijkheden voor digitale tv, heeft Softkinetic ook zijn eerste grote klant in eigen land te pakken.Softkinetic houdt kantoor in een prachtig gerenoveerde loft achter de gebouwen van RTL in Brussel. Zes jaar onderzoek, dat vooral gesubsidieerd werd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, gingen aan het bedrijf vooraf. Met de hulp van een aantal investeerders kon het exact twee jaar geleden uit de startblokken schieten. In Brussel werken zestien mensen voor Softkinetic, nog eens zes anderen ontwerpen videogames in een nieuwe afdeling in Charleroi.

Gigantische flatscreen

Gedelegeerd bestuurder Michel Tombroff, die jaren voor Sun Microsystems in Parijs en Sillicon Valley heeft gewerkt, neemt ons mee naar een kleine woonkamer achter het kantoor waar programmeurs aan de slag zijn. Centraal staat een gigantische flatscreen met daarbovenop een kleine, zogenaamde 3D-camera. Die herkent voorwerpen maar ook bewegende personen in een ruimte doordat hij de afstand tot elk punt uitrekent en verwerkt. Volgens Tombroff, die in juni een deal met een ontwikkelaar van dat soort camera’s zal aankondigen, zullen dit soort toestellen in de tweede helft van 2010 niet meer dan vijftig euro kosten en geïntegreerd worden in flat- screen-tv’s, settop-boxen voor digitale televisie of de volgende generatie spelconsoles, zoals de huidige generatie webcams nu al in de meeste laptops zijn ingebouwd.

The Human Tetris

De succesvolste spelconsole van de huidige generatie is de Nintendo Wii. Nintendo herbedacht de functie van een controller. Tennissen, golfen of boksen doe je bij de Wii door de echte beweging na te bootsen met de controller in de hand. Eén van de populairste games is de Wii Fit, waarop je met behulp van een witte plaat fitnessoefeningen kan uitvoeren. Softkinetics kan je alles laten doen wat je nu met de Wii doet, maar dan zonder controller of Wii Fit-plaat.Tombroff laat ons een spelletje zien dat werd bedacht in opdracht van Sprint, waarmee het bedrijf in Amerikaanse verkooppunten reclame probeert te maken. Zelf ben je de achterste speler bij de aftrap van een American footballwedstrijd, wat betekent dat je de bal in je handen krijgt. Meteen daarna moet je die vooruit gooien naar een medespeler. Dat doe je door met je arm exact dezelfde beweging te maken. Op dezelfde manier zou je allerlei fitnessoefeningen kunnen ontwikkelen, wat het bedrijf nu al doet in opdracht van medische bedrijven en rehabilitatiecentra om minder valide of geblesseerde mensen de juiste kinesie-oefeningen te laten uitvoeren.Tombroff start nog een nieuw spelletje, ontwikkeld door de studio in Charleroi. Het is een game-versie van Hole in the Wall of Human Tetris, het beroemde Japanse tv-programma dat wereldwijd een gigantische kijkcijferhit op YouTube werd. Deelnemers staan op een brugje boven water en moeten de vorm aannemen van een gat dat in een muur is gesneden, terwijl die muur op hen afkomt. Bij het spel van Softkinetic ben je zelf dat mannetje op de brug. Wil je punten scoren, dan moet je met je lichaam de correcte vorm aannemen. De versie voor twee deelnemers is om je helemaal kapot te lachen. Voorlopig ziet dat er nog een beetje basic uit, maar EA Games, dat bekende gamereeksen als FIFA, Tiger Woods PGA Tour of The Sims ontwikkelt, is van plan om de technologie te integreren in main- stream-games die over enkele maanden of jaren op de markt gebracht zullen worden.Mooi, maar wat heeft Belgacom bij het bedrijf te zoeken, kunt u zich afvragen? “Het aanbod aan mogelijkheden op tv wordt altijd maar groter”, vertelt Raymond Wulleman, senior strategic consultant van het overheidsbedrijf. “Nu kiezen we tussen honderd zenders en een catalogus van een paar honderden films. Binnenkort worden dat honderden zenders en duizenden films. Er zal een manier nodig zijn om snel en handig je weg in al die informatie te zoeken. Misschien zal dat met spraakherkenning zijn, maar even goed kan het met dit soort gebarenherkenning.”

iPhone voor tv

Stijn Vander Plaetse, Vice President Innovatie bij Belgacom, vertelt dat de technologie snel gebruikt zal worden in de reclamestrategie van Belgacom, zoals ook Sprint gedaan heeft. Maar in de toekomst moet het mogelijk maken wat de iPhone voor gms’s gedaan heeft. Met de telefoon van Apple kan je tal van mini-programma’s, zogenaamde applicaties, downloaden. Die krijgen allemaal een icoontje op het scherm. Vervolgens klik je aan wat je wilt gebruiken: YouTube, Facebook, Twitter... Over enkele jaren wordt iets gelijkaardigs mainstream op onze tv. Vander Plaetse en Tombroff laten zien hoe elke tv-kijker binnen één gezin elk een gebruiker van dezelfde tv kan worden, zoals nu al elk lid van een gezin zijn eigen bureaublad op dezelfde pc kan samenstellen. Zet je het toestel aan, dan klik je aan wie je bent. Vervolgens komt een openingsscherm tevoorschijn dat je zelf ingesteld hebt. Dat wordt een mozaïek waarin bijvoorbeeld ‘één’, ‘vtm’, ‘vt4’, ‘demorgen.be’, ‘mijn songs’, ‘mijn films’, ‘hotmail’, ‘youtube’ en ‘facebook’ naast elkaar staan, te vergelijken met wat je nu krijgt als je AppleTV in huis haalt. Alleen zal je de verschillende opties in de toekomst volgens Belgacom niet met een muis aanklikken. Hef je arm omhoog en er komt een handje tevoorschijn dat je met diezelfde arm over het scherm heen en weer bewogen kan worden. Duw je arm vooruit en de zender of internettoepassing die je wilt zien wordt aangeklikt. Wil je het minder ver vooruit zoeken, duw dan vandaag eens op de rode knop terwijl vtm opstaat. Daarna kom je in de iZone terecht, ofte de digitale teletekst van vtm. Daarin kan je met je huidige afstandsbediening scrollen tussen nieuwsberichten. Met deze software zou je berichten kunnen aanklikken met je handen, vanuit je zetel. “Voor interactieve televisie schept dit tal van mogelijkheden”, aldus Tombroff. “Zo zou je vanuit je woonkamer kunnen meespelen met het Rad van Fortuin en zo aan het rad kunnen draaien.”Belgacom sloot een samenwerking met Softkinetic, dat dit jaar werd uitgeroepen tot ‘één van de tien beste nieuwe technologieën’ op de beroemde technologiebeurs CES in Las Vegas, omdat het vindt dat het dat aan zichzelf verplicht is. “Innovatie staat bij ons erg hoog aangeschreven”, aldus Stijn Vander Plaetse. “Twee derden van onze inkomsten vandaag komen van toepassingen die vijftien jaar geleden nog science fiction waren: de gsm en breedbandinternet. Alle mogelijkheden die we ontdekken moeten we evalueren. Je tv beheren met je armen lijkt nu nog futuristisch, maar alle wereldspelers kijken hier momenteel naar: makers van tv’s, setopboxen, spelconsoles... De kans is groot dat we dit over vijf jaar vanzelfsprekend vinden.”Michel Tombroff: “Over twee jaar (lacht).”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234