Dinsdag 09/08/2022

Gangsta's Tax Paradise

Sinds Kelis in 2004 een wereldhit scoorde met 'Milkshake' heeft de r&b-zangeres haar belastingbrieven blijkbaar met één oog ingevuld. Dat breekt haar zuur op: in totaal ontdook ze belastingen voor meer dan een half miljoen euro. Ze is niet de eerste popster die het aan de stok krijgt met de belastingcontroleur. Gunter Van Assche

Uit de rechtbankpapieren die deze maand werden ingediend, blijkt dat Kelis in 2004 "vergat" om zo'n 103.000 euro aan belastingen te betalen. Sindsdien stapelde zich een torenhoge schuld op: vandaag zit de I.R.S. (de Amerikaanse belastinginspectie) haar achter de veren voor een achterstallig bedrag van 570.000 euro. Maar ook Lauryn Hill, rapper Flo Rida en Lionel Richie kregen het de voorbije twee jaar aan de stok met de fiscus, elk voor een bedrag van ruim één miljoen dollar. Dat het nog erger kan, getuigen de vijf grootste muzikale 'witteboordencriminelen' in de popgeschiedenis, waaronder Kelis' ex-man Nas.

1. Luciano Pavarotti

"Ik voel me lichter van geest. En niet alleen daar...", sprak Luciano Pavarotti de gevleugelde woorden nadat hij veertig dagen had gebakkeleid met de fiscus. De Italiaanse tenor verkondigde dat hij als inwoner van het belastingparadijs Monaco niets meer aan zijn geboorteland hoefde af te dragen. De Italiaanse autoriteiten geloofden niks van zijn verhaal: dat de operazanger zijn woonst in Monte Carlo niet eens herkende op een foto, hielp dan ook niet bij diens pleidooi.

In '95 diende de Belgische belastinginspectie overigens ook al klacht in tegen de befaamde tenor. Voor zijn twee concerten in het Sportpaleis (1990) was hij de Belgische staat een miljoen Belgische frank verschuldigd. Pavarotti verwees hen doodleuk door naar een kantoor in Las Vegas.

2. Willie Nelson

Willie Nelson schreef zich de countrygeschiedenis in, en verkocht zo'n 60 miljoen platen. Maar de 'Red-headed Stranger' heeft een legendarisch gat in zijn hand. Hij kocht een privévliegtuig, bouwde zijn eigen stad(!), legde een gigantische golfbaan aan, en schafte zich een immens landgoed aan. De belastingen zag hij decennia lang over het rosse hoofd.

In 1990 klopte de I.R.S. evenwel aan bij Nelson om 16,7 miljoen dollar te vorderen. Een astronomisch bedrag? Dat viel nog wel mee: oorspronkelijk was de countryster het dubbele verschuldigd in achterstallige belastingen, boetes en interesten. Nelson moest echter zijn meeste bezittingen laten veilen of verkopen. De laatste tekorten vulde hij aan met de opbrengst van een plaat, die de hilarische titel The IRS Tapes: Who'll Buy my Memories? kreeg.

Na drie jaar werd Willie Nelson gezuiverd van alle blaam, maar uiteindelijk klaagde hij zélf zijn boekhouders aan, omdat die zijn financiële zaken zo slecht hadden bestierd.

3. MC Hammer

"U can't touch this", pochte Stanley Burrell als MC Hammer in 1990. Over zijn spaarvarken had hij het toen allicht niét. In het begin van de jaren '90 verdiende de rappende superster geld als slijk, maar hij maakte een kapitale fout door zijn inkomen van 33 miljoen dollar te spenderen aan een gigantisch landgoed, een privéjet, 200 werknemers, veel te grote parachutebroeken, en een vijftiental peperdure luxewagens. Voor zijn belastingaangifte had Hammer dan weer geen, euh, time.

Tegen '96 voelde de tanende ster de hete adem van de fiscus in zijn nek, en vroeg hij het faillissement aan. Deze ervaring zou de rapper gelouterd hebben, want als omgeschoolde evangelist kreeg hij een eigen tv-show. Naar verluidt staat MC Hammer nog steeds voor 600.000 dollar in het krijt bij Uncle Sam, al ontkent hij dat zelf in alle toonaarden.

4. Nas

Krijg nu wat! Ook de ex-man van Kelis neemt het niet zo nauw met zijn belastingbrief. In februari vorig jaar werd bekend dat Nasir Jones, zoals de rapper echt heet, ruim zes miljoen dollar vergat af te dragen. Eind november klopte ook de staat Georgia aan bij de boekhouders van Nas. Volgens rechtbankpapieren had deze zuidelijke staat recht op meer dan een miljoen dollar aan achterstallige belastingen tussen 2006 en 2010. Er werd beslag gelegd op alle inkomsten van zijn huidige concerttournee. In de herfst ging ook het huis van de rapper onder de hamer om zijn belastingschuld af te betalen. En omdat een ongeluk nooit alleen komt: het geveilde bedrag lag vér onder de aankoopprijs.

5. Ronald Isley (The Isley Brothers)

Ronald en zijn broer Rudolph scoorden hits als 'This Old Heart of Mine' en 'Summer Breeze'. Maar een gure herfstwind trok door de rechtbank, toen de leadzanger van The Isley Brothers acht jaar geleden schuldig werd bevonden in liefst vijf verschillende zaken van belastingontduiking.

De rechtbank noemde Ronald Isley een "serial tax avoider" die tussen 1997 en 2002 miljoenen dollars te weinig had betaald. De bejaarde popster hing een gevangenisstraf van 26 jaar boven het hoofd. Die strafmaat werd een jaar later evenwel versoepeld, onder meer omdat Isley pas een beroerte en leverkanker had overleefd. Hij is inmiddels weer op vrije voeten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234