Maandag 08/08/2022

VRT

Gatz wil nieuwe beheersovereenkomst VRT met een jaar vervroegen

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wil de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT een jaar vroeger laten ingaan dan gepland. De huidige beheersovereenkomst loopt in principe tot eind 2016. Maar Gatz wil graag al begin 2016 starten met een nieuwe beheersovereenkomst.

Op die manier wil hij enerzijds sneller inspelen op het gewijzigde budgettaire kader voor de openbare omroep en anderzijds op het nieuwe toekomstgerichte project dat hij met de VRT voor ogen heeft. De timing is strikt, maar de voorbereiding voor de nieuwe beheersovereenkomst loopt al volop. Zo verwacht de minister midden volgend jaar een ontwerptekst van de VRT.

De Vlaamse regering vraagt de VRT de komende jaren een forse besparingsinspanning. Die besparingen raken volgens de VRT aan de wederzijdse engagementen die zijn opgenomen in de lopende beheersovereenkomst. Die loopt in principe tot eind 2016.

Mediaminister Gatz liet eerder al verstaan dat er een heronderhandeling over de lopende beheersovereenkomst tot de mogelijkhedeen behoorde. Gatz maakt nu duidelijk dat hij de komende twee maanden (november/december) in overleg gaat over een addendum bij de lopende overeenkomst dat betrekking zal hebben op het jaar 2015.

Sven Gatz (Open Vld). Beeld PHOTO_NEWS
Sven Gatz (Open Vld).Beeld PHOTO_NEWS

"Indicatieve timing"

Maar omdat ook het budgettaire kader voor de VRT de komende jaren ingrijpend verandert en Gatz vooral een nieuw toekomstproject met de VRT wil schrijven, wil de minister liever niet wachten tot in 2017 voor een volledig nieuwe beheersovereenkomst. Hij wil al in 2016 starten met een nieuwe overeenkomst.

De voorbereidingen daarvoor zijn volop aan de gang. Zo moet de SARC (strategische adviesraad voor het Beleidsdomein Cultuur, Jeugd, Sport en Media) volgens het mediadecreet een advies formuleren aan de Vlaamse regering dat gebaseerd is op een publieke bevraging over de VRT. De procedure daarvoor is opgestart.

De minister heeft aan de VRT ook gevraagd om tegen eind juni 2015 een ontwerptekst voor de nieuwe beheersovereenkomst te bezorgen. De maanden nadien zouden dan de onderhandelingen en het overleg starten, onder meer rekening houden met het advies van de SARC en de inbreng vanuit het parlement (waar vooraf mogelijk hoorzittingen enz... kunnen georganiseerd worden).

Gatz hoopt tegen eind november 2015 een akkoord te hebben zodat de beheersovereenkomst begin 2016 kan ingaan, al gaat het volgens de minister maar om een "indicatieve timing". "Als we daar twee of drie maanden zouden over zitten is dat geen ramp", zei hij donderdag in de commissie Media van het Vlaams Parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234