Dinsdag 04/10/2022

Politiek

Gatz wil spoedoverleg over Kanaalplan: "De mensen bij wie ze binnenvallen, moeten weten waarom dat gebeurt"

Cultuurminister Sven Gatz wil zo snel mogelijk samenzitten met de ministers achter het Kanaalplan. Beeld Photo News
Cultuurminister Sven Gatz wil zo snel mogelijk samenzitten met de ministers achter het Kanaalplan.Beeld Photo News

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) wil snel overleg met de ministers achter het Kanaalplan over de inval vrijdag bij de Brusselse vzw Globe Aroma. Ook Brussels schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) wil meer informatie en heeft een rapport besteld bij de politie.

Bruno Struys

Minister van Cultuur Sven Gatz benadrukt dat hij 'dergelijke doelgerichte controles op mensen zonder papieren' zoals vrijdag bij de Brusselse vzw Globe Aroma niet kan goedkeuren. "Ik kan me als minister van Cultuur niet verzetten tegen het oppakken van mensen zonder papieren, maar ik kan wel vragen dat het transparant en proportioneel zou gebeuren."

De directrice van Globe Aroma dacht naar eigen zeggen dat het enkel om een boekhoudkundige controle ging, maar zag vervolgens hoe zeven artiesten in haar vzw werden opgepakt omdat ze geen verblijfspapieren konden tonen.

Minister Gatz vindt dat daar duidelijkheid over moet komen. Hij subsidieert immers de bewuste vzw, samen met zijn collega van het Brusselse Gewest en de stad Brussel. "Ik vind dat men hier zijn boekje te buiten is gegaan. Er zou op z'n minst transparantie moeten zijn. De mensen bij wie ze binnenvallen, moeten weten waarom dat gebeurt."

De inval was een onderzoek bevolen door Procureur-Generaal Delmulle in het kader van het Plan Belfi, een onderdeel van het Kanaalplan. Het was volgens politiediensten en Binnenlandse Zaken niet de bedoeling om mensen zonder papieren actief op te sporen.

Gatz wil nu zo snel mogelijk overleg met de vier betrokken ministers die samenwerken in het Kanaalplan: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA), minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) , minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en staatssecretaris voor Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld).

Politierapport

Jambon gaat zeker in op Gatz' vraag om overleg. De binnenlandminister herhaalt wel dat de acties niet gericht zijn tegen mensen zonder wettig verblijf. "Als bij een Bob-campagne iemand zonder papieren wordt aangetroffen, wil dat toch niet zeggen dat alle Bob-acties plots gericht zijn tegen sans-papiers?", vraagt zijn woordvoerder zich af. "Moet de politie dan doen alsof ze het niet gezien hebben?"

Jambon weet niet hoe de identificatie bij aankomst in dit specifieke geval exact verlopen is. Wel geeft hij mee dat het Belfi-plan wordt aangestuurd vanuit het gerecht, maar dat er bij dergelijke acties verschillende diensten samenwerken, en dat iedereen zich dan ook identificeert volgens de dienst waarvoor hij of zij werkt.

Ook de Brusselse schepen van Cultuur Karine Lalieux (PS) en burgemeester Philippe Close (PS) willen meer weten over het opzet van de controle. Ze verwachten begin volgende week een rapport van de lokale politie.

"Ik wil weten waarom precies deze organisatie", zegt Lalieux. "Als het initiatief inderdaad vanuit het gerecht komt, wat waren dan de vermoedens? Als blijkt dat het enkel was omdat ze met migranten werken, dan is het onacceptabel."

Ondertussen kon De Morgen meer informatie over de actie vernemen. Omdat het paste in het Plan Belfi waren er controleurs van de federale arbeidsinspectie, de inspectie van Financiën en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst van het Brussels Gewest.

Er was ook federale en lokale politie betrokken. "Het ging om vijftien personen van onze zone en zeven van de federale politie", zegt de woordvoerder van politiezone Brussel-Hoofdstad-Elsene. Met de ambtenaren erbij voerden zo in totaal 25 tot 30 personen de controle uit.

Toen bleek dat verschillende aanwezigen niet over verblijfspapieren beschikten, is ook de Dienst Vreemdelingenzaken ingeschakeld.

Bewegingsruimte

Schepen voor Cultuur Lalieux stelt dat de actie een grote impact heeft op een organisatie die zich richt op vluchtelingen en nieuwkomers. "Hoe kan een organisatie als Globe Aroma nog een brede culturele dialoog hebben voor alle doelpublieken, als ze zo in haar bewegingsruimte wordt beperkt?"

Grondwetsspecialist Koen Lemmens (KULeuven) vraagt zich af daarentegen af waarom de overheid geen mensen zonder wettig verblijf zou mogen oppakken in een dergelijke organisatie. "Wie consequent is en zegt dat hij niet voor open grenzen is, moet aanvaarden dat de overheid soms mensen, uiteraard met naleving van de wet en de mensenrechten, van het grondgebied mag verwijderen."

Lemmens denkt aan het hevige protest tegen het wetsontwerp op woonstbetreding, dat controles moet mogelijk maken bij mensen die onderdak verlenen aan migranten.

"Anderen vinden dat je hen ook niet mag oppakken aan de schoolpoort, en nu ook niet in artistieke vzw’s. Wel in de sportclub? Op een bepaald moment heeft handhaving ook zijn rechten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234