Woensdag 17/08/2022

Geachte mevrouw Dumont, Beste Sofie,

Waar ben je toch mee bezig? Het zijn de laatste tijd allemaal venten", interpelleerde mijn oudste zus onverwacht streng. Niet dat ze iets had tegen Niels Destadsbader, Lieven Scheire of Karl Vannieuwkerke. Wel integendeel. Ze houdt van tv-testosteron. Onlangs bekende ze nog publiekelijk een zwak te hebben voor de blauwe ogen van Freek Braeckman en vond ze het onbegrijpelijk dat er nog geen schrijven richting Pieter Embrechts was vertrokken. Toch stoorde het haar dat deze brievenrubriek stilaan op een exclusieve mannenclub begon te lijken. Al weken geen 'madam' te bekennen.

Ze had gelijk.

Het is van de jammerlijke defenestratie van Lynn Wesenbeek geleden dat ik nog een vrouwelijk schermgezicht een hart onder de riem heb gestoken. Aan talentvolle dames nochtans geen gebrek.

Ik beloofde onmiddellijke beterschap en aarzelde tussen Jill Peeters, de tornadozoekende vtm-'weatherbabe', en de stroblonde omroepster Eva Daeleman. Goedele Wachters had ook gekund en wellicht zitten ook Catherine Van Eylen of Tatjana Beloy ongeduldig op post te wachten. Toch zullen ze nog even geduld moeten oefenen. Uitstel is geen afstel. Bij deze mijn welgemeende excuses.

Ze zullen ook wel begrijpen dat ik resoluut voor jou moest kiezen, Sofie. Er wordt immers niet elke dag een prinses geboren met evenveel rechten op de troon als de talloze prinsen die tot op heden soeverein de scepter zwaaien over de televisiekeuken.

Over een mannenbastion gesproken. Zelf ben ik meer eter dan koker. Een culinaire leek en vast van plan om in die boosheid te volharden. Vandaar dat de aanhoudende tsunami aan kookprogramma's en aanverwanten me eerder met een overladen maag dan met honger naar bed stuurt.

Dat belet me niet je van harte geluk te wensen met de stroomversnelling waarin je carrière dreigt terecht te komen. Door vtm officieel gepromoveerd tot speerpunt in een mediaoorlog die voor een belangrijk deel achter het fornuis zal worden uitgevochten. Een meesterzet, zo'n Jeroen Meus op killer heels.

Verrast maar daarom niet minder opgetogen nam ik kennis van het feit dat de omroep het tijdperk van Piet - "wat hebben we heleerd vandaag?" - Huysentruyt stilaan wil afsluiten. Blijkbaar had niet alleen ik genoeg van deze 'voyageur' in potten, pannen, kruidenmengelingen en ander keukenalaam. Verandering van spijs doet eten en het was de hoogste tijd voor wat verse, appetijtelijke producten in een 'perfecte keuken', waarin alles al een paar keer gegeten leek.

Naar jou heb ik altijd met plezier gekeken, Sofie. Je stond er meteen en werd een van de tv-sensaties van het voorbije jaar. Een niet op haar mondje gevallen - "het is niet omdat ik mijn nagels lak dat ik geen kiek kan kuisen" -- nieuwkomer die meteen indruk maakte. Zeldzaam culinair talent, zo werd beweerd. Gestart bij de beroemde Brusselse chocolatier Wittamer en voor zichzelf begonnen als chef van restaurant Les Eleveurs in Halle. Twee jaar later al verkozen tot Ladychef of the Year en mediagewijs ontdekt als radio-kokkin bij MNM.

Ik ontdekte een pittig afgekruide en cameravaste koekjesfee die als glamoureuze pin-up de covers van 'de boekskes' sierde. Aan beide kanten 'goe gebakken' en dus een welkom alternatief voor al die tegen hun houdbaarheidsdatum aanschurkende sterrenchefs. Eten doe je immers ook met de ogen.

Weliswaar ben ik nooit in de verleiding gekomen zelf op ambachtelijke wijze cupcakes, bokkenpootjes of 'merveilleukes' te vervaardigen, maar ik volgde wel geboeid hoe je aan de slag ging met spuitzakken en slagroom. Sexy 'bakbabe' met haar op de tanden. Geen vluchtige passant, maar een brutaal blijvertje. Het is dan ook onbegrijpelijk dat je bij VT4 buiten de deur werd gezet. Kwatongen beweren dat je te veel boter bij de vis vroeg en de paringsdans met de concurrent voor wrevel bij de bazen zorgde.

Nu hebben ze van jou een geduchte concurrent gemaakt. Eigen schuld, dikke bult. Hadden ze maar moeten weten dat koken (veel) geld kost en smakelijke schermgezichten niet voor het oprapen liggen.

Ik las overal hoe zwaar ontgoocheld je was 'omdat ze je kindje hadden afgepakt'. Al vermoed ik dat de rouwperiode stilaan achter de rug is. Er wachten nieuwe uitdagingen. Ik kijk alvast vol verwachting uit naar het rechtstreeks en ongetwijfeld spannende duel om de kijkersgunst tussen twee 'people's champions'. In de ene hoek een kickboksende rosse rock-'n-rollchef. In de andere een ontwapenend kuifje. Dumont-Meus: de strijd der kokende titanen.

Jij kent mij niet. Ik jou wel. Op de boekenbeurs zag ik je verwoed signerend achter je tafeltje zitten. De Goe gebakken-boeken vlogen als verse broodjes de deur uit. Kersverse, trotse en nog wat onwennige - "ik lijk wel de maagd Maria" - nummer 1 op de bestsellerslijst. Van nergens recht naar de top. BV, succesauteur en prijsbeest. Vorig jaar voor Hubert 'Witse' Damen verkozen tot persoon van het jaar in Halle.

Zelf heb ik, jammer genoeg, nog niet het genoegen gehad de vrucht van je keuken te mogen proeven, maar van iets gefortuneerdere vrienden mocht ik vernemen dat het 'een succulente belevenis' was. Bovendien omschreven ze je als een 'heerlijk wild wijf met een hoek af'. Toch maar beginnen te sparen.

Als trouwe fan zag ik je verschijnen in het bespottelijke Junior Masterchef en verorberde met toenemende tegenzin alle afleveringen van De meesterbakker. Een flets en smakeloos dessertje waarin alle taarten, croissants of slagroomzwaantjes op den duur hetzelfde smaakten. Bovendien dommelde ik voortdurend in bij de commentaren van de heer Bernard Proot, misschien wel het minst charismatische jurylid uit de televisiegeschiedenis, en had niet de minste boodschap aan doorsnee-Vlamingen die zwetend zwoegden op soesjes, speculoos of whoopies. Die haal ik wel, en veel lekkerder, bij de bakker. Te vaak miste ik de gezellige passie van Goe gebakken en merkte ik hoe je aarzelde om af en toe je stekels op te zetten.

Laat je niet tot al te veel concessies dwingen, Sofie. Ik wil je zelf zien kletteren in de keuken. Daar is het tenminste warm en ruikt het lekker. Word alsjeblieft niet als alle anderen. Behoud je wilde frisheid en blijf baas in eigen keuken. Bak, braad, kook, wok, roer, kluts en vloek alsof je leven ervan afhangt. Dan beloof ik je dat ik af en toe mijn goede vriend Jeroen zal 'verraden' door voor jou te kiezen.

Alvast alle succes toegewenst en weet dat ik, mocht je ooit verlegen zitten om een eerlijke evaluatie, immer bereid ben om eens naar Halle te komen. Met een licht en lekker avondmaal ben ik ruimschoots tevreden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234