'Gebroken spaarlamp veroorzaakt kanker'
De dosis kwikdampen die vrijkomt bij een gebroken spaarlamp is veel hoger dan verwacht, zo blijkt uit een Amerikaanse studie. 'De dampen veroorzaken kanker en alzheimer', waarschuwt Nele Robberechts van de actiegroep Spaarlamp-ramp.
Volgens Amerikaanse wetenschappers van Jackson State University in Mississippi overschrijden de vrijgekomen kwikdampen de huidige veiligheidsnormen. Hun onderzoek toont aan dat de schadelijke dampen tot tien weken na de lampbreuk blijven ontsnappen. Binnenshuis richten de dampen nog langer schade aan, omdat ze worden opgenomen door tapijten en gordijnen. Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Environmental Engineering Science.
Alzheimer
Volgens de Belgische actiegroep Spaarlamp-ramp doet de studie vragen rijzen bij het nakende Europese verbod op de verkoop van gloeilampen van 60 Watt. "Het verbod dwingt Europese burgers om spaarlampen te gebruiken, terwijl er aan die lampen heel wat gezondheidsrisico's verbonden zijn", aldus Nele Robberechts van Spaarlamp-ramp. "Kwik is enorm schadelijk voor de hersenen, het zenuwstelsel, de lever en de nieren."
Volgens de actiegroep lopen vooral baby's en jonge kinderen gevaar in de buurt van een spaarlamp. "Blootstelling kan leiden tot kanker, alzheimer, geheugenverlies en slapeloosheid."
Maar volgens dokter Geert Verstegen van het Antigifcentrum loopt het allemaal niet zo'n vaart. "De blootstelling aan een kapotte spaarlamp is heus niet schadelijk voor de gezondheid. De actiegroep creëert onnodige angst bij de bevolking."
Maar bij Spaarlamp-ramp zijn ze niet onder de indruk. Zij gaan samen met hun Nederlandse tegenhanger Human Lights Watch een brief schrijven aan het Europees Parlement en de Europese Commissie, waarin ze het gevaar van spaarlampen aan de kaak stellen.