Dinsdag 16/08/2022

Geen bewijs dat Obama Trump afluisterde

FBI-chef James Comey en zijn NSA-collega Mike Rogers hebben gehakt gemaakt van de beschuldiging van president Trump dat zijn voorganger Obama hem heeft laten afluisteren. Beiden stelden in een hoorzitting van de inlichtingencommissie in het Amerikaanse Congres over die aantijging geen informatie te hebben.

Het is uitzonderlijk dat een president zo openlijk wordt tegengesproken door de chefs van de FBI en de inlichtingendiensten. Rogers en Comey werden door de commissie aan de tand gevoeld op een hoorzitting over de inmenging van Rusland in de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens Comey is het niet mogelijk dat Obama op eigen houtje opdracht zou hebben gegeven om Trump af te luisteren. "Dat kan alleen met toestemming van de rechter. Het is een heel strikte procedure, waarbij alle drie takken van de overheid betrokken zijn. Geen enkele president kan in zijn eentje opdracht geven iemand af te luisteren", zei Comey.

'Belachelijke nonsens'

Rogers liet geen spaander heel van de suggestie van het Witte Huis dat de NSA de Britse inlichtingendienst GCHQ Trump had laten afluisteren, zodat er 'geen Amerikaanse vingerafdrukken' te vinden zouden zijn op het onderzoek. Hij verzekerde dat de NSA de Britten daar nooit om heeft gevraagd. Volgens hem zou dat niet alleen tegen de Amerikaanse wet zijn, maar ook tegen de afspraken binnen de Five Eyes, het samenwerkingsverband tussen de inlichtingendiensten van de VS, Groot-Brittannië, Canada, Australië en Nieuw-Zeeland. Rogers noemde de suggestie 'nonsens' en 'volstrekt belachelijk'.

Comey en Rogers zeiden ook dat ze ervan overtuigd zijn dat de Russen hebben geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden in de hoop Trump in het zadel te helpen, iets dat Trump nog steeds weigert te erkennen. In hoeverre de Russische inmenging de doorslag heeft gegeven, durfde Comey niet te zeggen.

Dat werd door Trump meteen in een tweet uitgelegd als een bewijs van het tegendeel: "De NSA en de FBI vertellen het Congres dat Rusland het electorale proces niet heeft beïnvloed." In een andere tweet eiste hij dat de commissie ook de contacten tussen Hillary Clinton en de Russen zou onderzoeken.

Democraten vs. Republikeinen

Comey zei tegen de commissie dat de Russen 'ongebruikelijk luidruchtig' te werk gingen bij hun pogingen de verkiezingen te beïnvloeden. "Het leek er bijna op dat het hun niet kon schelen dat we het wisten."

Volgens Comey begon de FBI vorig jaar zomer al een onderzoek naar de activiteiten van de Russen en de mogelijke banden van de Trump-campagne met de Russen. Hij kon niet zeggen hoe lang het onderzoek nog zal duren, maar verzekerde wel dat de FBI "het spoor zal volgen, waarheen dat ook leidt".

Ook commissievoorzitter Devin Nunes, een fervent aanhanger van Trump, verzekerde dat zijn ploeg tot op de bodem zal gaan. Maar tijdens het verhoor van Comey en Rogers waren de verschillen tussen de Democraten en de Republikeinen al snel te zien. Terwijl de Democraten de twee bestookten met een spervuur van vragen over de contacten tussen de Russen en Trumps medewerkers, concentreerden de Republikeinen zich op de lekken bij de inlichtingendiensten.

Als blijkt dat Trumps campagne onder een hoedje speelde met de Russen zou dat "een van de schokkendste gevallen van verraad van onze democratie zijn", zei Adam Schiff, een Democraat.

De Republikein Trey Gowdy vroeg zich af hoe The Washington Postte weten was gekomen dat de FBI bewijzen had dat (de inmiddels ontslagen) nationale veiligheidsadviseur Michael Flynn had gelogen over zijn contacten met de Russische ambassadeur in Washington. Hij hamerde erop dat op dergelijke lekken 10 jaar celstraf staat en vroeg Comey of de FBI al een onderzoek naar die lekken was begonnen.

De Democraten richtten hun pijlen vooral op Roger Stone, een vertrouweling van Trump, die openlijk toegaf dat hij in contact stond met WikiLeaks en 'Gucifer-2', een hackersgroep waarachter volgens de Amerikanen de Russische inlichtingendiensten zitten. Via die kanalen lekten de mails uit die de Russen hadden gestolen uit de computers van de Democratische partij. Opmerkelijk was vooral dat Stone al vooraf op de hoogte bleek dat er schadelijke e-mails voor de Democraten zaten aan te komen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234