Woensdag 29/06/2022

InterviewDood Sanda Dia

Geen Reuzegommers meer in scoutsleiding: ‘Totemisatie is geen doop of ontgroening’

Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. Beeld dm
Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen.Beeld dm

Enkele Reuzegom-leden bleken actief als scoutsleider. De afgelopen weken zouden ze zijn opgestapt, nadat enkele ouders hun kinderen er weggehaald hadden. Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen reageert.

Bruno Struys

Deze week kregen de ouders van de Antwerpse scoutsgroep Den 2 een mail waarin staat dat de Reuzegom-leden hebben besloten ‘op eigen initiatief geen deel meer uit te maken van de actieve leidingploeg’. Om hoeveel groepen gaat het?

Jan Van Reusel: “Er zijn vier groepen met personen die een link hebben met het dossier. Wij hebben onlangs die groepen gecontacteerd en ze blijken niet meer in leiding te staan. De vraag of ze moesten opstappen, was dus niet meer aan de orde. We hebben gevraagd dat de leiding een mail stuurt om de ouders te informeren.

Naast de mail van Den 2 blijkt dat bij Den 8 nog tot eind augustus de naam van een Reuzegommer als leider op de site prijkte. Plots is die weg. Het is dus allemaal erg recent?

“Pas nu circuleren namen, waardoor we kunnen nagaan en bevestigen dat ze zich hebben teruggetrokken als actieve leiding. Waarom sommigen niet vroeger gestopt zijn, is een terechte vraag. Het is mogelijk dat weinigen of niemand binnen de groep van hun betrokkenheid wist. Dat is wellicht ook de reden waarom we als nationale leiding voorheen geen vragen kregen en het niet duidelijk was of en hoelang die mensen nog actief in leiding stonden.”

Nochtans vertelden ouders ons dat ze al weken geleden de scoutsgroep lieten weten dat ze net om die reden hun kind weghaalden. Is het niet logisch dat ze zich zorgen maakten?

“Er zijn inderdaad mensen die ons recent met bezorgdheden hebben gecontacteerd. Begrijpelijk, het overlijden van Sanda Dia laat ook ons als nationale leiding niet onberoerd. Groepen die via hun ex-leiding in verband worden gebracht met de fatale studentendoop, krijgen opvolging door de pedagogische staf om hen te ondersteunen. Daarbij gaat aandacht naar integriteit en emotionele en fysieke veiligheid.”

Enkele ouders signaleren ook bedenkelijke overgangsrituelen bij die scoutsgroepen. Een 9-jarig kind dat een uur lang met een slaapzak over het hoofd in een bos moet zitten. De jongen ernaast kreeg toegesnauwd: ‘Kijk naar beneden, ik kan uw mottige kop niet meer zien.’ Is dat normaal?

“Dat bericht heeft ons nog niet bereikt, maar zoiets is absoluut onaanvaardbaar. Overgangsrituelen of totemisatie worden soms verward met ceremoniën die lijken op een doop of ontgroening, maar dat zijn ze absoluut niet. Het mag uitdagend en spannend zijn, maar moet voor kinderen en jongeren in elk geval een positieve ervaring zijn, die bijdraagt aan hun ontplooiing als individu en in de groep. Het vernederen, bang of belachelijk maken van leden hoort niet thuis in scouting. We zijn ons ervan bewust dat dergelijke verhalen helaas nog bestaan. We kunnen enkel gepast reageren en bijsturen als ze ons worden gemeld; we nemen dat steeds ernstig.”

Wat met het domein waar Sanda Dia de dood is ingejaagd? Blokhut Cardon is eigendom van scoutsgroep Den 2. Blijkbaar gaan er nog altijd kampen door?

“We hebben afgesproken met de scoutsgroep dat ze bekijken hoe ze dat op gepaste wijze een plaats kunnen geven en op die locatie iets kunnen doen dat betekenis heeft, bijvoorbeeld door iets te plaatsen dat blijvend herinnert aan Sanda Dia.”

De blokhut Cardon, waar de fatale studentendoop van Sanda Dia plaatsvond. Beeld Tine Schoemaker
De blokhut Cardon, waar de fatale studentendoop van Sanda Dia plaatsvond.Beeld Tine Schoemaker
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234