Zaterdag 13/08/2022

Geen stadionverbod voor Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe in agressiezaak tegen steward

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

Bart Verhaeghe, de voorzitter van Club Brugge, krijgt geen stadionverbod in de zaak van agressie tegenover een steward twee jaar geleden in Lokeren. Dat liet de persrechter van Gent weten.

Koen Baten

Na de match Lokeren-Club Brugge op 26 april 2014 zou Bart Verhaeghe het aan de stok gekregen hebben met een vrouwelijke steward. Hij zou haar bij de keel gegrepen hebben nadat zijn zoon niet in de neutrale zone werd toegelaten. Een klacht bij het parket van Dendermonde werd doorverwezen naar de voetbalcel van de FOD Binnenlandse Zaken. De zaak sleepte een hele tijd aan. In september opperde de advocaat van Verhaeghe nog dat het proces niet eerlijk werd gevoerd en enkel vanuit de kant van Lokeren verhoren werden uitgevoerd. Een klacht die Club Brugge voorzitter ook had neergelegd werd geseponeerd.

De voetbalcel legde Verhaeghe vijf maanden stadionverbod op, wat zou betekenen dat Verhaeghe ook het stadion van Club Brugge niet mocht betreden. Verhaeghe ging echter in beroep. Politierechter Peter D'Hondt vernietigde vandaag de administratieve sanctie van vijf maanden stadionverbod en de 1.000 euro geldboete. "Het aanvoelen van Verhaeghe dat hem aldus de kans op een eerlijk proces werd ontzegd, is evenwel niet alleen als subjectief te kwalificeren, maar wordt geschraagd door diverse vaststellingen die zijn bedenkingen objectief verantwoorden. Van bij het begin, bij de vaststellingen door de lokale politie van Lokeren, werden uitsluitend getuigen die ofwel nagenoeg niets hadden gezien ofwel getuigen 'à charge' verhoord. Nooit werd de manager van Club Brugge, Vincent Mannaert, die zich voortdurend in het gezelschap van Verhaeghe bevond, verhoord", aldus D'Hondt.

null Beeld Photo News
Beeld Photo News

"De politierechter oordeelde dat de rechten van mijn cliënt flagrant geschonden zijn", zegt Walter Van Steenbrugge, de advocaat van Verhaeghe. "Het is een striemend vonnis over de wijze waarop het onderzoek gevoerd is. Wij hebben altijd gepleit dat de schermutseling in twee fasen verlopen is. In de eerste fase heeft zijn zoon verwondingen opgelopen, en daarna kwam de reactie van mijn cliënt. De eerste fase en de medische attesten van de zoon zijn nooit onderzocht. Het politioneel onderzoek is niet correct verlopen en de tussenkomst van het openbaar ministerie liet te wensen over."

Er is alleen nog cassatieberoep mogelijk tegen het vonnis. "Het is de vraag of het openbaar ministerie dat zal doen met zo'n uitgebreid en goed gemotiveerd vonnis. We zijn tevreden met de uitspraak, want de gevolgen van een stadionverbod waren niet te overzien. Mijn cliënt zijn bureau is in het stadion en ook zijn reputatie lag onder vuur", zegt Van Steenbrugge.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234