Donderdag 20/01/2022

‘Geen stress, maar qualitytime’

Flor Koninckx

57 jaar, Diest

Vlaams volksvertegenwoordiger van 2004 tot 2009

sp.a

7 juni: Vlaams-Brabant, vierde plaats, niet verkozenKoninckx had op 7 juni lange tijd uitzicht op een plekje in de sp.a-fractie, maar greep uiteindelijk naast het felbegeerde ticket. Van ontgoocheling is echter geen sprake bij de verkeersspecialist, integendeel. “Eindelijk heb ik eens rust en tijd. De twee dagen en half die ik wekelijks in Brussel doorbracht, kan ik nu anders invullen. Ik werkte niet alleen als parlementslid, maar schreef ook verkeersboeken. Vaak zat ik van 22 uur tot een gat in de nacht aan mijn schrijftafel. Nu kan ik die rustig afwerken, en is voor druk of stress geen plaats. De gedachte aan meer tijd is trouwens bijzonder geruststellend.” Toch is het politieke vuur van Koninckx niet geblust: “Als sp.a mij in oktober nodig heeft, dan stel ik mij ten dienste van de partij. Al ga ik nu de deur van Caroline Gennez niet platlopen.” Koninckx kijkt met plezier terug op zijn tijd in het Vlaamse halfrond. “Ik heb de democratie van binnen uit gezien en ervaren, een schitterende ervaring.” Zijn band met de politiek is overigens nog niet helemaal doorgeknipt: “In Diest ben ik nog steeds OCMW-voorzitter, wat de beste plek is om aan politiek te doen. Hier is geen sprake van meerderheid en oppositie, wordt geen spel gespeeld, maar wordt alles unaniem goedgekeurd.”

‘Nieuwe energie gevonden’

Anne Van Lancker

55 jaar, Gent

Europarlementslid van 1994 tot 2009

sp.a

7 juni:Europa, derde plaats, niet verkozenNa vijftien jaar van engagement en volharding wordt ’s lands actiefste ex-europarlementslid uit haar habitat ontzet. Haar (verwachte) niet-verkiezing kwam staalhard aan bij de weinig bekende maar niettemin uiterst verdienstelijke politica. “Het Europees Parlement was mijn levenswerk, het valt mij zwaar dat mijn engagement nu wegvalt. Als de partij mij op 55-jarige leeftijd geen verkiesbare plaats aanbiedt, is dat een teken aan de wand. Ik moet nu op zoek gaan naar een nieuwe manier om mijn energie te kanaliseren.” Met succes, Van Lancker kan haar passie voor de vrouwenproblematiek nu aanwenden bij consultancyopdrachten. “Ik ben in een zwart gat gevallen, maar ben daar bijzonder snel uit geklauterd. Nu heb ik het zelfs drukker dan vroeger; volgende maandag moet ik al een draft indienen over de millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties inzake moedersterfte, hiv-bestrijding, gelijke rechten voor mannen en vrouwen...” De Gentse dossierbijter trekt de deur van de politiek nog niet helemaal achter zich dicht: “Als er nieuwe verkiezingen zijn in oktober, zou ik een terugkeer overwegen.”

‘Angst voor zwarte gat’

Ludo Sannen

55 jaar, Ham

Vlaams volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2009

sp.a

7 juni:Limburg, eerste opvolger, niet verkozenZe hadden alle mogelijk doemscenario’s uitgedokterd, de strategen van sp.a, en in ieder scenario was er plaats voor Sannen in het Parlement. Helaas, voor de ex-fractieleider ontspon zich een rampscenario, en dat heeft Sannen nog altijd niet verteerd. “Ik ben bijzonder teleurgesteld, ook omdat er tot vorige vrijdag nog hoop was op toetreding tot het Vlaams Parlement. Tijdens de campagne ging ik er absoluut niet van uit dat ik uit de boot zou vallen.” De toekomst oogt onzeker voor Sannen, die geen raad weet met die onzekerheid: “Ik sta voor een zwart gat, een beangstigend gevoel. Had ik dit op voorhand geweten, dan kon ik naar alternatieven zoeken, maar die zijn er niet.” De Limburger is tot op heden nog altijd docent filosofie en ethiek aan de Katholieke Hogeschool Kempen, maar ziet een terugkeer naar het fulltime doceren niet meteen zitten. “Op dit ogenblik wil ik alle mogelijkheden openlaten en geen overhaaste beslissingen nemen. Mijn leven is nu rustig, en net dat maakt mij onrustig. Een beetje activiteit zou die onrust kunnen verdrijven, hoe contradictorisch dat ook klinkt.”

‘Alsof het gisteren was’

Luc Van den Brande

63 jaar, Bonheiden

Vlaams volksvertegenwoordiger van 1995 tot 2009

CD&V

7 juni:aangekondigd vertrek“Ik blijf mij engageren”, zegt Van den Brande. “Ik blijf actief in het Europees Comité van de Regio’s en zal mij ook in zetten voor het Vlaams-Europees Verbindings-agentschap.” Maar ondanks het schijnbaar moeiteloze afscheid, was het voor Van den Brande toch even slikken bij de eedaflegging van het nieuwe peloton. “Het lijkt alsof mijn parlementaire carrière gisteren begon. Ik herinner mij mijn eerste stappen in het parlement als de dag van gisteren. Ik zal de politiek niet loslaten, maar actief blijven volgen.” Zoals het een goede grootvader betaamt, gaat hij tijd vrijmaken voor zijn kleinkinderen. “Voorts ga ik artikels schrijven over de rol van de overheid in de maatschappij en kan ik tijd nemen om een filmpje of een theaterstuk mee te pikken.” Ook artistiek wil het voormalige CD&V-boegbeeld een nieuwe weg inslaan: de fotografie. “In tegenstelling tot mensen rondom mij, vind ik mezelf een goed fotograaf”, lacht VDB.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234