Woensdag 06/07/2022

OnderzoekKwetsbare kinderen

Geen tuin, geen internet: onderzoek legt bloot hoe hard de lockdown kwetsbare kinderen treft

Archiefbeeld. Beeld Bas Bogaerts
Archiefbeeld.Beeld Bas Bogaerts

Geen computer, geen internet, geen ruimte om te studeren, geldzorgen, familiale conflicten en vooral heel veel stress: de situatie van kwetsbare kinderen en jongeren tijdens de lockdown is schrijnend. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek dat Uit De Marge, het steunpunt voor jeugdwelzijnswerk, in Vlaanderen en Brussel uitrolde.

Ciska Hoet

Vanuit het jeugdwerk klonken al langer signalen dat de lockdown van de voorbije weken nefast was voor kinderen en jongeren die opgroeien in een kwetsbare omgeving. Dat wordt nu bevestigd door de enquête die Uit De Marge in 35 steden en gemeenten afnam in samenwerking met haar ledenorganisaties. Het steunpunt voor jeugdbeleid en jeugdwerk met kinderen en jongeren in een maatschappelijk kwetsbare situatie bevroeg bijna 2.000 kinderen tussen de 6 en 18 jaar en zowat 600 jongeren tussen 18 en 30 jaar.

Van de respondenten geeft 81 procent aan dat de aanlooplessen een probleem vormen, bijna 66 procent beschikt thuis niet over een computer en zes op de tien heeft geen tuin. De helft van de bevraagde kinderen durft ook niet buitenkomen door corona, of mag niet buiten van hun ouders. 55 procent zegt zich niet goed in zijn vel te voelen, terwijl evenveel jongeren aangeven dat ook hun ouder(s) het mentaal moeilijk hebben. 42,35 procent van de bevraagde kinderen en jongeren geeft aan dat hun ouder(s) het nu moeilijk hebben om hun emoties te controleren. Zes op de tien geeft ook toe dat ze de voorbije periode meer ruzie maakten met hun broer of zus.

Naast de cijfers tekenden enkele honderden jeugdwerkers ook de ervaringen van de jongeren op via stoepgesprekken, de telefoon of WhatsApp. Ook daaruit blijkt dat heel wat kinderen al weken met te veel gezinsleden binnen in kleine ruimtes zitten, wat leidt tot conflicten en soms zelfs geweld. Hun ouders hadden het voor de lockdown vaak al niet breed maar zagen hun inkomen de voorbije weken soms verder verkleinen door de technische werkloosheid of het afspringen van tijdelijke contracten.

null Beeld DM
Beeld DM

Structurele maatregelen nodig

De bevraging toont aan dat de coronamaatregelen van de voorbije weken voorbijgaan aan de realiteit van jonge mensen in kwetsbare situaties. Op die manier raken kinderen die het voor de uitbraak van Covid-19 al moeilijk hadden alleen maar verder achterop ten aanzien van kansrijke leeftijdsgenoten.

“Een typisch voorbeeld is dat er van uit het onderwijs verwacht wordt dat je als ouder je kind zo’n twee uur per week moet begeleiden met het verwerken van nieuwe leerstof”, duidt Ikrame Kastit, coördinator van Uit De Marge. “Alleen is dat in veel huishoudens niet mogelijk. Heel wat ouders hebben het zelf moeilijk of beschikken niet over de nodige kennis en vaardigheden om hun kinderen te helpen met schooltaken.”

Kastit wijst erop dat er structurele maatregelen nodig zullen zijn om deze problematiek het hoofd te bieden. “Deze crisis heeft de grote bestaande ongelijkheid in de samenleving blootgelegd. Het mag duidelijk zijn dat het geen zin heeft om vanuit het onderwijs massaal in te zetten op kennisverwerving als er niet eerst gezorgd wordt voor basiswelzijn.”

Naast werk maken van huisvesting en voldoende financiële slagkracht pleit Uit De Marge voor het democratiseren van digitalisering. Alle kinderen moeten toegang krijgen tot internet en een computer, net zoals dat ze basisvaardigheden aangeleerd moeten krijgen om met die computers om te gaan.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234