Woensdag 28/09/2022

Geen witte maar een groene kerst

In New York staat er bij Barneys een ecokerstboom met de gezichten van Al Gore en Bono erin als kerstballen. En ja, het is een echte boom, want die zijn nog altijd milieuvriendelijker dan plastic bomen die uit China komen. Wie trendy en bewust wil vieren, vergeet de witte kerst en gaat dit jaar voor de groene.

Door Katrijn Serneels

Zet een echte boom

Een echte kerstboom is nog altijd te verkiezen boven een plastic exemplaar. Dat is op basis van petroleumderivaten gemaakt, en moeilijk afbreekbaar. Plastic bomen komen ook vaak uit China of Taiwan.

"Een echte kerstboom is CO2-neutraal, omdat ze evenveel CO2 absorberen tijdens hun groei dan wanneer ze daarna vergaan of verbrand worden", zegt Sheherazade Goldsmith, schrijfster van een ecologisch handboek in The Daily Telegraph.

Een betere oplossing, die verschillende gemeenten aanbieden, is de kerstboom na gebruik vermalen tot houtsnippers. Die worden vaak als ondergrond op speelterreinen voor kinderen gebruikt, omdat ze de val dempen. In San Francisco en Portland kun je kerstbomen huren, die na de feestdagen worden opgehaald en een tweede leven beginnen in het park of in de straten van de stad.

Tegenwoordig bestaan er ook gerecycleerde kerstballen. Kunstenaar Jeff Clappp toverde de aluminium zuurstofflessen die worden weggeworpen op de Mount Everest om tot kerstballen. Je kunt ze bewonderen op www.bellsfromeverest.com.

Ga voor LED-lichtjes

en bijenkaarsen

LED-lichtjes zijn duurder maar gebruiken 80 tot 90 procent minder energie dan de gewone minilampjes. Ze verspreiden een helder, wit licht, maar zijn ook in andere kleuren verkrijgbaar. Ze blijven 220.000 uur branden en gaan zo een pak langer mee dan de gewone lampen. Ook zijn ze veiliger, omdat ze niet warm worden. De kans op brandgevaar in de dennenboom neemt af, en kinderen moeten niet langer oppassen dat ze hun vingers verbranden aan de lichtjes.

Er bestaan ook lichtjes op zonne-energie (www.naturalcollection.com), die overdag kunnen opladen om de donkere avond op te vrolijken. Kaarsen zorgen niet alleen voor veel sfeer, maar ook voor minder energieverbruik. Koop geen paraffinekaarsen, die op basis van petroleum gemaakt worden, maar kies voor kaarsen van hernieuwbaar materiaal als bijenwas, soja of plantaardige was.

Ga voor kalkoen,

niet voor chocomousse

Twee reizen rond de wereld, dat is de afstand die al het eten op je kersttafel aflegt voor het in je maag verdwijnt, zo berekende de Soil Association. Een gemiddeld kerstmaal, bereid met ingrediënten uit de supermarkt, legt namelijk makkelijk 78.857 kilometers af. Door een kerstmaal te maken met lokale producten van de bioboer kun je dat tot 605 kilometer beperken. Het kopen van seizoensgroenten, lokale vis, en vlees van de bioboer kunnen de ecologische voetafdruk van een kerstdiner een pak kleiner maken.

"Dat zal wel een paar wijzigingen van het menu vragen", zegt Jan Derom van WWF. Perzik met tonijn als voorgerecht, zoals het kookboek van de 'boerinnenbond' voorstelt, is geen goed idee. "Blauwvintonijn wordt overbevist, en perzik wordt vaak uit het buitenland ingevoerd." Tomaat-garnaal dan maar? "Grijze garnalen uit de Noordzee zijn een goed alternatief, alleen de tomaat is een probleem. Die moet in verwarmde serres gekweekt worden en dat is niet goed voor het milieu. Je kunt beter garnalen met veldsla of winterpostelein maken. Kalkoen is wel goed, zeker biokalkoen uit eigen land. Dat belast het milieu veel minder dan rosbief. Rosbief komt van een koe, en koeien produceren meer methaan en vragen meer voeder. Wie vis wil, laat zalm of kabeljauw beter links liggen. Forel en meerval uit België of Nederland zijn milieuvriendelijker keuzes. Tong en kabeljauw zijn door overbevissing geen goed idee.

En als dessert is de ijsstronk beter dan chocomousse. Chocola moet altijd ingevoerd worden uit Zuid-Amerika, ijs kan van melk van hier gemaakt worden."

De fles komt uit de mouw

De kerstperiode is elk jaar goed voor 8.000 ton inpakpapier, genoeg om het eiland Guernsey helemaal in te pakken, mocht Christo daar ooit zin in hebben. Gerecycleerd papier is een betere optie. Of je kunt ook de verpakking een deel van het cadeau maken, door je cadeaus in te pakken in een mooie pashminasjaal bijvoorbeeld. Touw rond het pakje, en een groen twijgje met een naamkaartje eraan zijn een stijlvol alternatief voor een grote strik.

Wie houdt van een vintagelook kan de raad volgen van Danny Seo, schrijver van Simply Green Giving. Die stelt voor om je oude kleren uit de kast te halen en die te verknippen tot kerstverpakking. De mouwen zijn heel geschikt om een wijnfles mee in te pakken, aldus Seo. Met oude schoenveters, lintmeters of het zwarte lint van oude videocassettes (dat trouwens goed krult om een strik mee te maken) bind je de verpakking vast. Stuur trouwens geen papieren kaartjes, maar breng je wensen over per sms of e-mail: niet alleen de postbode zal je dankbaar zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234