Donderdag 06/10/2022

Geens legt langverwachte bankenwet voor

Minister van Financiën Koen Geens legt vandaag de langverwachte nieuwe bankenwet voor aan het kernkabinet. Zijn voorstellen houden ingrijpende veranderingen in voor de handel voor eigen rekening, bankiersbonussen en de spaarfiscaliteit.

Minister van Financiën Koen Geens (CD&V) stelt maandag op het kernkabinet drie belangrijke hoofdstukken uit de nieuwe bankenwet voor: regels die de speculatieve activiteiten van banken aan banden leggen, regels over de bonussen voor topbankiers, en regels over de spaarfiscaliteit. De informatie die De Tijd inzamelde, maakt al duidelijk welke richting het uit gaat.

Het voorstel van Geens houdt geen splitsing in van zakenbanken en depositobanken. De banken in België zullen in hun marktenzalen nog altijd tradingactiviteiten mogen uitoefenen voor eigen rekening. Maar die activiteiten worden fel beperkt.

Ten eerste zullen de banken verplicht worden om tegenover de handel voor eigen rekening een forse proportie eigen middelen aan te houden. Dat zal een rem zetten op de ontwikkeling van die activiteiten.

Als de eigen tradingactiviteiten bovendien een bepaald plafond overschrijden, worden de banken verplicht die activiteit af te zonderen in een aparte vennootschap. Over de hoogte van dat plafond wordt nog gediscussieerd. Maar het ziet ernaar uit dat het niet hoog zal zijn. In de teksten die circuleren is sprake van een plafond van 2,5 procent van het eigen vermogen van de banken - het kan ook lager zijn.

Voor de meeste Belgische banken is het momenteel geen probleem om onder dat plafond van 2,5 procent te blijven. Maar het maakt wel elke groei in de tradingactiviteiten onmogelijk als de economische conjunctuur weer aantrekt. En, zo luidt het in financiële kringen, voor de Belgische banken is het geen realistische optie om de handel voor eigen rekening in een apart filiaal onder te brengen, omdat de financieringskosten dan te hoog zijn.

In de teksten die circuleren is sprake van nog andere belangrijke beperkingen. Zo zou er een totaal verbod komen op handel in afgeleide financiële producten die betrekking hebben op voedingsgrondstoffen (bijvoorbeeld graanfutures). Het is ook mogelijk dat de banken het verbod krijgen opgelegd om hefboomfondsen of private-equityfondsen te financieren. Dat laatste betekent dat de investeringsmaatschappij Gimv niet meer terechtkan bij Belgische banken om bepaalde van haar investeringen te helpen financieren.

Toplonen

In het deel over de remuneratie, dat gebaseerd is op een Europese richtlijn, wordt het variabele loon voor de bankiers beperkt tot ten hoogste één keer het vaste loon (in uitzonderlijke gevallen tot tweemaal).

Zoals in het regeerakkoord is afgesproken, komt daar bovenop ook een verbod om bonussen toe te kennen aan de toplui van banken die staatssteun genieten. Geens stelt echter voor om uitzonderingen toe te staan op dat principe, na goedkeuring door de Nationale Bank, bijvoorbeeld voor banken die het door Europa opgelegde herstelprogramma volledig hebben afgewerkt. Over die uitzonderingen wordt in de regering nog gediscussieerd.

Geens wil de fiscale vrijstelling tot 1.880 euro opbrengsten van het spaarboekje uitbreiden naar andere spaar- en beleggingsproducten. De discussie gaat nog over de vraag of het gunstregime ook zou gelden voor aandelen, en over de timing van de hervorming.

Dit voorstel impliceert ook dat het voor de spaarders niet mogelijk zal zijn het plafond van 1.880 euro te omzeilen door hun spaargelden te spreiden over verschillende spaarboekjes, bij verschillende banken. In dat kader ligt het al vaker geformuleerde idee opnieuw op de regeringstafel om banken te verplichten aan de fiscus mee te delen hoeveel rente-inkomsten elke spaarder ontvangt op zijn spaarrekening.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234