Dinsdag 27/09/2022

Privacy

"Gegevens gevangenen liggen te grabbel"

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

De vorig jaar in gebruik genomen databank voor gedetineerden is onwettig. Dat zegt de Privacycommissie. "Wie heeft toegang tot de database? Dat is onvoldoende duidelijk." Bij het kabinet van justitieminister Koen Geens (CD&V) klinkt het dat het overleg bezig is.

DOMINIQUE SOENENS

Het was vorig jaar een paradepaardje van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en zijn administratie: SIDIS Suite, een volledig gedigitaliseerde databank die de gegevens van alle gedetineerden bijhoudt. In die databank zitten gegevens over wat iemand op zijn kerfstok heeft, welke tuchtmaatregelen hij heeft gekregen, welke maaltijden hij krijgt, of hij in de gevangenis risicogedrag vertoont, welk penitentiair verlof hij krijgt en wanneer en naar waar hij overgeplaatst wordt.

'Efficiënter beheer'

"De databank moet zorgen voor een efficiënter beheer van de bewegingen van gevangenen en een beter verloop van het dagelijks gevangenisleven", aldus Hans Meurisse, directeur-generaal van de FOD Justitie bij de voorstelling. "Tot in 2014 bestond die informatie enkel op papier of op verschillende elektronische dragers. Niets was gecentraliseerd, met alle risico's van dien voor de informatieoverdracht tussen diensten, gevangenissen en de centrale administratie en de gevangenis."

Maar de Privacycommissie haalt nu in een advies hard uit naar de databank. De gegevensbank is onwettelijk, zo klinkt het. Het vernietigende advies komt er naar aanleiding van een samenwerkingsakkoord tussen de federale en de Vlaamse overheid. Die laatste is verantwoordelijk voor de hulp- en dienstverlening aan gevangenen en heeft daarvoor toegang nodig tot de gegevensbank.

Willem Debeuckelaere, voorzitter van de Privacycommissie. "SIDIS Suite is een zeer gevoelige databank, waar met veel omzichtigheid mee omgesprongen moet worden. Die is er niet. Het systeem is onvoldoende voorzien voor wie toegang heeft tot die databank, wie de gegevens kan aanpassen en wie niet.

"De privacywetgeving zegt heel duidelijk dat dat op een transparante manier geregeld moet worden. Het kan niet de bedoeling zijn dat gegevens van gedetineerden te grabbel gegooid worden. Rekening houdend met personeelswissels in het gevangeniswezen, kan dat ernstige gevolgen hebben. In het ergste geval is het mogelijk dat terroristen of gewone criminelen van die informatie gebruikmaken om iemand uit de cel te krijgen of voor een afrekening."

Wat de aanklacht van de Privacycommissie extra pijnlijk maakt, is dat de bezwaren niet nieuw zijn. Twee jaar geleden deed de commissie ook al zijn beklag over de toenmalige versie van de databank en de gebrekkige bescherming daarvan. Maar bij het kabinet van minister Koen Geens klinkt het dat het overleg bezig is.

Europese richtlijn tegen 2018

"Er zijn gesprekken bezig om dit te regelen. Misschien gaat het voor de Privacycommissie te traag, maar er zal hoe dan ook altijd een soort fichebak van gevangenen zijn, waartoe mensen toegang zullen hebben. We proberen tegemoet te komen aan alle wettelijke bepalingen, maar daar is overleg voor nodig. We moeten de Europese richtlijn tegen 2018 omzetten. We hebben al een tekst voorgelegd, maar die werd niet weerhouden door de commissie."

Bij het Gevangeniswezen klinkt de reactie van woordvoerster Kathleen Van De Vijver gelijklopend. "De toegang tot de databank blijft beperkt tot administratieve medewerkers van de gevangenis, mensen van de griffie, directieleden en mensen van het hoofdbestuur van het gevangeniswezen. Iedereen heeft ook een persoonlijke login en code. De commissie wil dat er veel strenger op toegezien wordt, maar daarover zijn de gesprekken bezig. Onze juridische dienst is volop aan het bekijken hoe het privacygedeelte aangepakt moet worden."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234