Maandag 16/05/2022

GEHEIME PLANNEN ONLINE

Politiekazerne Geruzet in Brussel

► Wat: gedetailleerde plannen van de kazerne.

► Met dit plan hebben potentiële terroristen zicht op alle in- en uit-gangen van de kazerne, de plaats waar wapens bewaard worden, enzovoort. Gouden informatie voor wie een aanslag wil plegen. De terroristen die begin dit jaar in Verviers gedood werden, wilden onder meer politiekazernes aanvallen.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Militair hoofdkwartier in Evere (naast NAVO, thuishaven van o.a. militaire inlichtingendienst ADIV)

► Wat: het grondplan van het militair hoofdkwartier.

► Dit is de thuishaven van de militaire inlichtingendienst ADIV en wordt dus verondersteld een geheim gebouw te zijn.

► Vlak ernaast ligt het hoofdkwartier van de NAVO.

► Dat dergelijke cruciale informatie op straat ligt, kan de diplomatieke relaties met de VS op losse schroeven zetten. De Amerikaanse president Barack Obama zal alvast not amused zijn dat de NAVO zo'n makkelijk doelwit blijkt te zijn.

► Bevoegd: de Belgische regering

Open asielcentrum in Steenokkerzeel

► Wat: de grondplannen van het asielcentrum.

► De plannen van het observatie- en coördinatiecentrum, waar tientallen niet-begeleide minderjarigen verblijven, staan zomaar online.

► In het huidige klimaat is dit zeer riskant. In Duitsland werden de laatste maanden al meerdere opvangcentra waar asielzoekers verblijven in brand gestoken. Met gedetailleerde plannen van het centrum in Steenokkerzeel zouden mensen met slechte bedoelingen het wel erg makkelijk hebben.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Brussels Justitiepaleis

► Wat: de grondplannen van het Justitiepaleis stonden online.

► Vorige week haalde de Regie der Gebouwen al een 144 bladzijden tellend document over het Justitiepaleis offline nadat De Morgen haar contacteerde. Dat gisteren nog altijd een grondplan online stond, tart alle verbeelding. Mensen die criminele of terroristische activiteiten plannen, komen met deze plannen al een heel eind.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Gevangenis in Begijnenstraat Antwerpen

► Wat: de grondplannen van de gevangenis lagen te grabbel.

► Het gebouw doet grotendeels dienst als arresthuis en beschikt over een vrouwenafdeling en een psychiatrische afdeling.

► Wie nog een rekening te vereffenen heeft met iemand in de gevangenis, zou deze plannen graag in handen krijgen. Grondplannen kunnen voor iemand die uit die gevangenis wil ontsnappen ook bijzonder nuttig zijn.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Justitiepaleis Marche-en-Famenne

► Wat: grondplannen van het Justitiepaleis.

► Wie wil inbreken of een aanslag plegen, kan met deze plannen makkelijk aan de slag.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA)

Gebouw gerechtelijke politie in Hasselt

► Wat: informatie over sloten in het gebouw.

► Wie wil inbreken, kan met deze informatie naar een slotenmaker trekken, identieke sleutels laten maken en zich vervolgens eenvoudig toegang verschaffen tot het politiegebouw.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Pijplijnen van de NAVO

► Wat: de pijpleiding staat in voor de bevoorrading van militaire vliegbasissen en voor bevoorrading van onder meer de burgerluchthavens van Zaventem en Bierset. Door de pijpen wordt kerosine gepompt, een bijzonder explosief goedje.

► Dat de pijplijn een interessant doelwit is voor terroristen, bewijst een actie van de communistische terreurorganisatie CCC in de jaren 80. In 1984 blies de CCC de NAVO-pijpleiding op vijf plaatsen tegelijk op. Ook vandaag moet het voor terroristen klein bier zijn om die pijpleiding op te blazen. Dat zou enerzijds een grote menselijke ramp kunnen betekenen, en anderzijds een enorme blamage voor de NAVO zijn.

► Bevoegd: de NAVO en de Belgische regering

Politiekantoor Groendreef Gent

► Wat: de grondplannen van het politiekantoor.

► Het is een klein politiekantoor, en een aanslag is om die reden niet erg waarschijnlijk. Maar de grondplannen horen uiteraard niet online te staan.

► Bevoegd: minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234