Dinsdag 28/06/2022

Geheime stemming VU&ID: tien tegen, zeven voor

VU-fractieleider Paul Van Grembergen nam een loopje met de waarheid toen hij gisteren in het Vlaams Parlement verklaarde dat het partijbestuur minister Sauwens blijft steunen. De uitslag van de geheime stemming binnen het alliantiebestuur van VU en ID21 laat een ander beeld zien. Zelfs zonder de tegenstemmen van ID kon Sauwens binnen geen meerderheid meer achter zich krijgen. Een blik achter de schermen van de 'alliantie', voor zover die nog bestaat.

Brussel

Eigen berichtgeving

Douglas De Coninck

'Uit zijn verklaring is gebleken dat de Volksunie niet in het extreem-rechtse kamp gestoken kan worden. We willen onze minister niet de woestijn in sturen, al beseffen we dat we daarmee in een regeringsconflict komen." Zo verwoordde Paul Van Grembergen gisteren in het Vlaams Parlement het standpunt van zijn partij: de VU blijft achter Sauwens staan. Daarop trok Sven Gatz (ID21) naar het spreekgestoelte: "De minister is in een situatie verzeild waarin zijn positie onhoudbaar is geworden." De VU pro Sauwens, ID tegen? Nee, ook dat is een veel te eenvoudige samenvatting van wat er eerder op de dag gebeurde.

Om 14 uur begon onder leiding van waarnemend voorzitter Fons Borginon de crisisvergadering van het 'alliantiebestuur' van VU en ID. Sauwens was daarop zelf ook aanwezig, en liet weten dat hij zijn mandaat "ter beschikking stelt van de partij". De toon van de vergadering werd verder vooral bepaald door... Philip Dewinter. "We werden al van in de ochtend discreet aangeklampt door medewerkers van hem", zegt een van de aanwezigen. "Zij boden ons en journalisten aan om een paar beeldekens te komen bekijken. Zij hadden een video van de bijeenkomst van zaterdag. De meesten zijn gaan kijken en stelden vast dat Sauwens ons maandag niet echt de waarheid had verteld. Dat heeft onze houding bepaald. Anderzijds was er dat gevoel van: wat zit hier achter?"

Hoe dan ook, de keuzemogelijkheden op de vergadering leken eenvoudig. De achttien aanwezigen (vijftien van VU en drie van ID21) moesten zich in een geheime stemming normaal enkel over die ene vraag uitspreken: bevestigen we het mandaat van Sauwens of geven we het aan iemand anders? "Maar toen nam Borginon het woord", zegt André-Emile Bogaert, een van de drie ID'ers. "Hij legde ons een tekst met drie punten voor. Hierover gaan we stemmen, zei hij. Eén: Sauwens moet blijven. Twee: als Sauwens toch wordt gedwongen tot ontslag, dan verlaten wij de Vlaamse regering. En drie: ik, Fons Borginon, verbind mijn lot als voorzitter aan de positie van Sauwens. Dat laatste vonden wij nogal kras. Ik heb nog gezegd: 'Ja maar Fons, dat is uw persoonlijke houding, daar kunnen wij toch niet over stemmen?"

Na heel wat discussie besloot het alliantiebestuur in twee groepen te stemmen. De vijftien VU'ers zouden zich uitspreken over het driedelige pakket van Borginon, de drie ID'ers enkel over punt één. De resultaten? Bij ID stemden Sven Gatz, Vincent Van Quickenborne en André-Emile Bogaert voor het ontslag van Sauwens. Verrassender was de uitslag bij de VU: zeven vóór het pakket van Borginon, zeven tegen en één onthouding. Sauwens stemde zelf ook mee.

Wie een beetje kan tellen, komt aan volgend eindresultaat: tien van de achttien aanwezigen vinden dat Sauwens moet opstappen. En voor zeven van die tien mag dat ten koste gaan van een terugtrekking van de VU uit de regering en zelfs het ontslag van Borginon. Als men ervan uitgaat dat de vijftien VU'ers de drie ID'ers als quantité négligable beschouwen - en dat lijkt heus wel het geval - dan nog had het standpunt van de alliantie volgens ID moeten zijn: Sauwens moet zijn mandaat afstaan. Binnen de VU geldt namelijk een intern reglement dat stelt dat een voorstel "bij staking van stemmen" verworpen wordt. "De zeven VU'ers die zich aansloten bij Borginon stemden echter niet tégen het ontslag van Sauwens, maar voor zijn aanblijven, zoals het in de tekst stond", legt Bogaert uit: "Precies omdat Van Grembergen in het Vlaams Parlement in zekere zin het omgekeerde had verklaard van wat wij hadden beslist, zag Sven zich verplicht zag om loud and clear te verklaren dat ID van mening is dat Sauwens moet opstappen."

De ID-fractie maakte op de vergadering, althans in de ogen van de VU'ers, geen al te beste beurt. Twee van de vijf stemgerechtigden kwamen niet opdagen. Margriet Hermans bleek op vakantie te zijn in Spanje, Flor Van Noppen had het te druk in zijn zaak. Hij was eerst van mening dat Sauwens gerust kon aanblijven. "Tot ik hoorde van die beelden, natuurlijk."

Enkele VU'ers konden zich gisteren helemaal terugvinden in de argumentatie van Sauwens en Borginon. Zij hadden het gisteren niet over een 'complot' maar over een hidden agenda. "En daar is eigenlijk wel wat voor te zeggen", vindt ook André-Emile Bogaert. "Kijk, op maandag staat dat verhaal in De Morgen en neemt iedereen vrede met de uitleg van Sauwens. Op dinsdag is er grimmigheid alom, en op woensdag is het bijltjesdag. Ik geloof niet dat de zwangerschap van Mathilde maandag een grote rol heeft gespeeld. Het blijft ook de Volksunie, hé. Nee, als minister heeft Johan zich op korte tijd heel wat vijanden gemaakt. Denk maar aan het saneringsplan dat hij Antwerpen wil opleggen, of aan het decreet waarmee hij de verzuiling van de intercommunales wil aanpakken. Hij raakt daarmee aan grote belangen, sloopt enkele heilige huisjes van de klassieke partijen. Volgens mij zijn er dinsdag her en der in achterkamertjes deals gesloten in de stijl van: dit het moment om die lastpost voetje te lichten."

'Ja maar Fons, dat is uw persoonlijke houding, maar daar kunnen wij toch niet over stemmen?'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234