Maandag 27/06/2022

Geld

De Iraanse douanebeambte heeft maar oog voor één stuk van mijn bagage: een biografie van Saddam Hoessein.

"He's a bad man", zegt hij, ongelukkig het hoofd schuddend. "Waarom wil je over hem lezen?"

Het boek is verre van positief, probeer ik.

"Wat dan nog. Ik heb gevochten tegen het leger van die man, in 1986. Ik ben vier weken blind geweest nadat hij ons met gas had laten bombarderen. Dan weet je alles wat je van die man hoort te weten." Ik tart mijn blijde intrede in het land door de nakende Amerikaanse interventie te vermelden.

"Dat lost niets op, dat zal niets verbeteren. Saddam was in 1986 toch ook het schoothondje van de Amerikanen. Ze willen nu hun ene schoothondje vervangen door een ander."

Gelaten laat hij me door en wuift me achterna, er wachten stereotorens en colakratten op inspectie.

Iraniërs kunnen verstikkend gastvrij zijn. De kapitein van de overzet kent een reisagent die een lokaal taxichauffeur kent die een andere taxichauffeur kent, Massoed, die me tegen een schappelijke prijs naar de grotere havenstad Bandar y Abbas wil brengen. Ik passeer bijna inspraakloos die keten van goedlachse behulpzaamheid. De lokale taxichauffeur, die me naar Massoed voert, weigert betaling, drukt me op het hart dat de rit van ruim 250 kilometer in geen geval meer mag kosten dan 20 dollar, de reisagent komt via een andere auto naar de standplaats van Massoed om er zich dubbel en dik van te vergewissen dat er niets fout loopt.

Massoed laat Radio Dubai door de woestijn knallen, 'Philadelphia Freedom' van Elton John, 'The Final Countdown'. Hij reageert licht verontwaardigd als ik informeer of er niets meer Iraans in de aanbieding zit. Hij draait aan de knop en houdt stil bij Van Morrison.

"Dit wordt uitzonderlijk, hoor", zegt Massoed, "de Iraanse gastvrijheid. Meer en meer mensen leven met dollartekens in hun ogen. Dat zal niet anders kunnen, denk ik. Als mensen arm zijn, wordt geld belangrijker dan de eigen eerbaarheid."

In Dubai bestaat de tegenovergestelde indruk. Als mensen te veel geld hebben, het te gemakkelijk hebben, verliezen ze hun ziel.

Massoed denkt een kilometer of honderd over de paradox na.

Aan een tankplaats bedelen twee vrouwen. Massoed stopt hun enkele muntjes toe. Ze worden daar vrolijker van dan het bedrag wettigt. De jongste van de twee, minderjarig denk ik, kijkt me strak aan en wenkt me. "Ik heb hun gezegd dat je op zoek bent naar een echtgenote", lacht Massoed, "ze testen of ze in aanmerking komen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234