Vrijdag 07/10/2022

Gemeenschapsscholen openen eigen crèches

Dienstverlening voor ouders, maar ook voorbereiding voor kansarme kinderen

Brussel

Eigen berichtgeving

Kim Herbots

Als het van het gemeenschapsonderwijs afhangt, komen er de komende jaren bij zoveel mogelijk scholen in Vlaanderen crèches. Het net wil met de kinderdagverblijven vooral het leven van ouders vergemakkelijken.

"We krijgen van ouders voortdurend de opmerking dat een crèche aan de school toch makkelijk zou zijn", zegt projectleidster Anja Ginckels aan De Morgen. "Daar willen wij nu op inspelen. Voor ouders is het erg gemakkelijk als ze 's morgens al hun kinderen op hetzelfde adres kunnen afzetten." Maar er is meer: de eigen kinderopvang moet er ook voor zorgen dat kansarme kinderen het later op school een beetje makkelijker krijgen. "Voorschoolse kinderopvang is zeker voor kansengroepen erg belangrijk", weet Ginckels. "Stel je voor wat een verschil het maakt als je al vanaf drie maanden met zo'n kind bezig kunt zijn. Nu kan er in veel gevallen pas ingegrepen worden in de derde kleuterklas of in het eerste leerjaar. Eerder bereik je die kinderen vaak niet."

De crèches zullen het pedagogisch project van het gemeenschapsonderwijs volgen. "We willen er geen schooltjes van maken, maar qua normen en waarden zal het wel op elkaar aansluiten", legt Ginckels uit. "Wat vooral belangrijk is, is dat we kinderen van een vroege leeftijd willen stimuleren en ook de overgang van crèche naar school makkelijker willen maken. Kindjes die op punt staan om de overstap te maken, kunnen al eens een kijkje gaan nemen in de klas. Kleutertjes die net naar school gaan, kunnen beginnen met halve dagen en 's namiddags in de crèche een dutje gaan doen. Kleuterleidsters krijgen de gelegenheid om aan de kinderverzorgster duidelijk te maken wat de verwachtingen in de kleuterklas zijn, kindjes schrikken zich niet rot als ze voor het eerst in die grote turnzaal komen, want daar zijn ze al geweest... Het zijn kleine dingen maar ze zijn wel belangrijk."

En al wil Ginckels het niet met zoveel woorden gezegd hebben, met de crèches hebben scholen ook een uitstekende troef in handen om extra leerlingen binnen te halen. "Wij zien het vooral als een dienstverlening voor de ouders", zegt Ginckels "We willen dat ouders kiezen voor ons net omwille van de kwaliteit. Die verhoogt natuurlijk wel door dit project. De leerwinst zal op termijn een stuk groter zijn omdat je al heel jong met kinderen kunt beginnen werken."

De kinderdagverblijven die het gemeenschapsonderwijs wil oprichten, zullen in feite minicrèches zijn. "Dat wil zeggen dat er maximum 22 kinderen opgevangen kunnen worden en dat we niet in aanmerking komen voor subsidies", legt Ginckels uit. "Echte crèches zijn niet haalbaar, onder meer omdat de kwaliteitseisen een stuk strenger zijn. Een minicrèche kunnen scholen zonder al te veel problemen in een leegstaande vleugel inrichten. Zonder dat ze financieel risico lopen. Een van onze scholengroepen heeft bijvoorbeeld niet gewacht op dit plan en opent op het einde van dit schooljaar al haar zesde minicrèche. In Brussel hebben we zelf ook al enkele crèches. Vanaf het moment dat er eentje de deuren opent, zijn er wachtlijsten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234