Vrijdag 12/08/2022

Opinie

Gennez

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN
PE Author

Caroline Gennez heeft een groot probleem, en met haar de hele sp.a. De stiekem meegegriste mail die De Standaard publiceerde, is andermaal een knauw voor de sp.a-voorzitter. Dat een dermate vertrouwelijk document bij een krant raakte, illustreert dat de interne oorlog bij de Vlaamse socialisten niet voorbij is, dat Gennez zo gecontesteerd is dat sommige interne opposanten tot het uiterste willen gaan om hun voorzitter te schaden.

Maar je kunt pas op de partijleiding schieten als er munitie is. De inhoud van deze mail is dat. De lectuur ervan is afwisselend interessant, hilarisch, pijnlijk, maar voortdurend ontluisterend. Neen, het is niet abnormaal dat de voorzitter consulteert bij intimi, ook buiten de officiële structuren. Denk aan "Poupehan", waar een CVP-premier (Wilfried Martens) discreet overlegde met een bankier (Hubert Detremmerie), een vakbondsleider (Jef Houthuys) en een technocraat (Fons Verplaetse). Zo kan ook Gennez het maken om advies te vragen aan een bevriend advocaat die ze leerde kennen bij Animo. Martens sprak de devaluatie van de frank door buiten elke CVP- of regeringsstructuur om: dat was best belangrijker dan een Vlaamse ministerkeuze, en hoe dat aan het congres verkocht te krijgen.

Alleen bleven de gesprekken van Poupehan binnenskamers. Nooit lekte uit wat Martens of Houthuys dachten van niet-aanwezigen als Leo Tindemans of Mark Eyskens. Bij de sp.a kan iedereen zwart op wit lezen met welke dedain men spreekt over andere belangrijke socialisten. Want ook al is Gennez zelf de auteur niet, de toon van de mail doet vermoeden dat de partijleiding vooral met misprijzen neerkijkt op iedereen die niet tot het kliekje hoort. Nooit was het Vlaamse socialisme zo ongezellig.

Deze mail schaadt niet alleen de Vlaamse socialisten, maar de hele Wetstraat. Het schrijven reduceert politiek tot een spel van vileine afrekeningen. Terwijl de sp.a de regering voor de voeten gooit dat ze zich met de problemen van de mensen moet bezighouden, ziet men hier een voorzitter die tot in het laatste detail de liquidatie van een minister organiseert. Een wissel van de macht verloopt nergens zacht. Maar het is de verantwoordelijk van een organisatie om wat achter de schermen gebeurt, daar te houden. De sp.a ziet door deze mail haar vuile was publiekelijk geëtaleerd. Het is beschamend voor de partij en vernederend voor de voorzitter en haar entourage.

Walter Pauli
Politiek commentator

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234