Donderdag 11/08/2022

Gents S.M.A.K.-museum komt ambitieus uit korte crisis

Artistiek Directeur Philippe Van Cauteren:

Zakelijk directeur Sven Jacobs verlaat het S.M.A.K. en artistiek directeur Philippe Van Cauteren krijgt voorlopig de eindverantwoordelijkheid over het Gentse museum. Dat besliste de raad van bestuur na de korte crisis die ontstond door een onverwachte schuldenlast van 490.000 euro.

door Eric Rinckhout

GENT l Philippe Van Cauteren zal even de tering naar de nering moeten zetten, maar blijft zeer ambitieus. 'Ik zal enkele projecten uitstellen maar niet schrappen. En ik blijf erbij: het was volkomen verantwoord om de tentoonstelling van Paul McCarthy naar hier te halen.'

"De positie van Sven Jacobs als zakelijk leider was niet langer houdbaar", zegt Lieven Decaluwe, Gentse schepen van Cultuur en voorzitter van de raad van beheer van het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst. "Er was gebleken dat tentoonstellingen systematisch ondergebudgetteerd werden. Het ging niet om het alleenstaande geval van de McCarthytentoonstelling." Die succesrijke expositie (54.000 bezoekers) kostte het museum 350.000 euro meer dan gepland. Men wilde die expo over twee jaar begroten, wat technisch niet bleek te kunnen.

"We werden ook geconfronteerd met schulden uit vorige jaren", aldus Decaluwe. "Bovendien liep de communicatie intern ook mank. De stadsontvanger en het hoofd van het departement Cultuur onderzoeken nu de financiële toestand en maken een ontwerp van herziene begroting voor 2008."

De facto krijgt artistiek leider Philippe Van Cauteren voorlopig de eindverantwoordelijkheid over het museum. "Er moet opnieuw een zakelijk directeur komen, maar misschien is het beter dat die rapporteert aan de eindverantwoordelijke. Dat moeten we nog uitdokteren", zegt de Gentse schepen. "Belangrijk is dat er nu continuïteit is in het beleid." Van Cauteren zal zich de eerste tijd bekwamen in management en arbeidsrecht.

"Wezullen zuinig moeten zijn waar het kan", aldus nog Decaluwe. "De grote tentoonstelling van Guillaume Bijl opent zoals gepland op 4 april. Daar hebben we het gevaar voor onderbudgettering afgewend. Maar het project Ornament and Pride wordt uitgesteld. Wezullen dit jaar al 250.000 euro kunnen inlopen, zodat we het tekort in twee à drie jaar kunnen oplossen. Het college van burgemeester en schepenen stelt de tweede subsidieschijf ook eerder ter beschikking, zodat er geen liquiditeitsproblemen ontstaan."

Philippe Van Cauteren bevestigt dat er geschoven zal worden in de programmering. "Maar er wordt niets geschrapt. En ik blijf bij mijn opvatting dat er drie à vier tentoonstellingen tegelijk moeten kunnen lopen: het caleidoscopische beeld."

Van Cauteren is ambitieus en vindt dat de stad Gent dat ook moet zijn. "Er zijn in Gent en in ons land tout court te weinig belangrijke retrospectieven van het niveau als McCarthy. Die wordt gezien als een van de belangrijkste tentoonstellingen van 2007 in de wereld. De vraag rijst dan ook wat het ambitieniveau van het S.M.A.K. mag zijn. Ik besef dat de verschillende stedelijke musea een zware financiële last zijn voor Gent. Maar moeten we na McCarthy drie jaar stilzitten en wachten? McCarthy is voor mij een symboolexpo en een statement geweest: het was volkomen verantwoord om die expo naar hier te halen."

Voor zijn ambitieuze programmering wil Van Cauteren op zoek gaan naar verdergaande samenwerking met sponsors, privébedrijven en collectioneurs. "We halen nu 150.000 euro uit sponsoring. Dat is te weinig."

Paul McCarthy was een fantastische tentoonstelling én een statement

'Dit gebouw is niet uitgerust om een collectie te tonen'

"In 2007 heeft het S.M.A.K. tachtigduizend bezoekers over de vloer gekregen", zegt Philippe Van Cauteren. "Dat is grotendeels te danken aan de tentoonstelling rond Paul McCarthy. Dat zou niet het geval zijn geweest als we vier maanden de permanente collectie hadden getoond. Trouwens, wat moeten we dan tonen? De tien werken waar iedereen het altijd over heeft: Broodthaers, Beuys, Bacon, Tuymans en Panamarenko? Ik wil zeshonderd werken kunnen tonen, dat is relevant. Maar dit gebouw is niet uitgerust om een collectie permanent te tonen. Het beantwoordt niet aan de internationele museale vereisten, bijvoorbeeld voor klimaatregeling."

Cultuurschepen Decaluwe reageert: "Als het S.M.A.K. niet voldoet zullen we moeten investeren. Die uitdaging moeten we dan aangaan. Maar de achterliggende Floraliënhal kan niet in een wip gerestaureerd worden en bij het S.M.A.K. gevoegd worden. Ik wil bovendien zoeken naar samenwerking met de Vlaamse Gemeenschap en met de musea van Antwerpen en Oostende, zoals nu al gebeurt met de Musea voor Schone Kunsten. (ER)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234