Zondag 25/09/2022

Vier vragen aanGerontologe Christel Geerts

Gerontologe Christel Geerts: ‘Het is een uitdaging om dat meisje van toen niet te vergeten’

Christel Geerts is gerontologe. Beeld Gregory Van Gansen / Photo News
Christel Geerts is gerontologe.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

Meisjes boven de 50. Met die titel schreef gerontologe Christel Geerts (VUB) een boek over de voornaamste problemen die vrouwen van 50-plus ervaren. ‘Veel 50-plussers vinden het fantastisch om meisje genoemd te worden.’

Larissa Celis

Met welke problemen worden de ‘meisjes boven de 50’ geconfronteerd?

“Dat is moeilijk algemeen te beantwoorden, aangezien die groep zo divers is. Om die reden laten we ook drie doorsnee familieportretten aan bod komen in het boek: een kleindochter van 50, een moeder van 70 en een grootmoeder van 90. Zij hebben qua levenstraject heel weinig met elkaar gemeen.

“Vooral bij de eerste twee groepen, de ‘kleindochters’ en de ‘moeders’, zie je dat veel meer vrouwen aan het werk zijn. Dat was twintig jaar geleden nog geen 20 procent, nu is dat al ongeveer de helft. Vrouwen boven de 50 hebben voor hun plaats op de arbeidsmarkt gevochten en hebben die plek veroverd en bewaard, ondanks alle negatieve vooroordelen waarmee ze geconfronteerd werden. Maar daarnaast wordt die doelgroep nu ook steeds vaker aangesproken voor mantelzorg. Dat was vroeger al zo, maar door de vergrijzing is die zorgvraag explicieter. We stellen verder vast dat veel van hen mantelzorg combineren met hun werk. We vragen soms te veel van hen omdat we dat vergeten.

“Bij de derde groep, de ‘grootmoeders’, blijft het inkomen een issue. Dat heeft zowel met de leeftijd als met hun gender te maken. Die wortelt in de inkomensongelijkheid van vandaag.”

Waarom wilde u precies dit boek schrijven?

“50-plussers zijn een grote groep in de samenleving. Zo zijn er in Vlaanderen alleen al meer dan 1,4 miljoen meisjes ouder dan 50. Deze vrouwen zijn ook enorm divers: sommige 50-plussers zitten op het toppunt van hun carrière, anderen genieten met volle teugen van hun pensioen. De issues die zij dagelijks hebben, worden vaak onderbelicht en worden door de brede maatschappij soms ook als onzichtbaar ervaren.

“Wanneer je het leven van die meisjes boven de 50 vergelijkt met het leven van oudere mannen, dan zie je toch dat er best nog wel wat werk aan de winkel is qua gelijkheid. Om die reden konden wij best legitimeren om een boek te wijden specifiek aan hen.”

U gebruikt het woord ‘meisje’ en niet ‘vrouw’. Was dat een bewuste keuze?

“Bij mijn vorig boek zocht ik naar een woordspeling op het lied ‘Meisjes van dertien’ van Paul van Vliet. Die woordspeling heb ik uiteindelijk niet gevonden, maar de meisjes zijn wel gebleven. Het is wel opmerkelijk hoe massaal mensen op de titel reageren. Veel 50-plussers vinden het fantastisch om meisje genoemd te worden. Ik denk dat het bovendien een van de uitdagingen is van ouder te worden: om verbonden te blijven met dat meisje van toen.”

Verliezen vrouwen boven de 50 het meisje in zich, volgens u?

“Dat risico bestaat zeker, maar dat hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Op dat vlak merk je het belang van een vriendinnenkring. Dat heeft volgens mij ook een stuk te maken met het feit dat je bij je vriendinnen wat meer dat meisje kan zijn dan op je werk of binnen je familie. Het is belangrijk om een open blik en een jeugdigheid van geest te behouden om het meisje binnenin niet kwijt te raken.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234