Woensdag 05/10/2022

'Geweld hoort bij traditie Luikse Ultra's'

'We promoten geen geweld maar we zijn ook geen engeltjes. Als we smeerlapjes tegenover ons krijgen, weten we wat te doen'

vervolg van pagina 41

Volgens Maxime zijn de meeste Ultra's links georiënteerd maar is er geen enkele band met wat voor politieke partij of strekking: "Eén keer heeft een gast pamfletten voor een extreem linkse partij uitgedeeld in ons vak. Dat hebben we onmiddellijk laten stoppen: geen politieke recuperatie van La Cosa of de Ultra's." Toch hangt daar die metershoge Ché Guevara op de muur. Maxime: "Ja, hij is voor ons een icoon van vrijheid, onafhankelijkheid, respect en tolerantie. Onze enige politieke boodschap is: weg met de fascisten. Alle supporters van eender welke club zijn welkom in ons stadion maar als er fascisten komen, maken we wel duidelijk wat we van hen denken."

Hebben de Ultra's ook een boodschap van antihooliganisme? "Neen, dat gaat niet. We promoten geen geweld maar we zijn ook geen engeltjes. Als we plots vijftig smeerlapjes tegenover ons krijgen, weten we wat te doen. Geweld hoort bij de traditie van de tribune."

De relatie met de Luikse politie is niet al te best. Vooral de vurige ambities van de Ultra's worden in de kiem gesmoord. "De Luikse politie is de meest repressieve in België. Heel wat jonge gasten hebben onlangs nog stadionverbod gekregen voor het ontsteken van Bengaals vuur. Zoiets hoort volgens ons wél thuis in een stadion. De politie op Beerschot staat bijvoorbeeld lachend toe te kijken hoe de Beerschotaanhang ronduit racistische leuzen en spandoeken meedraagt."

De Ultra's zijn heetgebakerde fans maar hebben wat voetbaldromen betreft, leren relativeren: "We geloven altijd in een goede afloop voor Standard maar hebben natuurlijk al twintig jaar ontgoochelingen achter de rug. Spelen we kampioen? Daarvoor moeten we er misschien toch een sterke man in de verdediging bij hebben."

Al enkele weken circuleert de naam van Jorge Costa op Standard. De 34-jarige Portugees zit bij Porto op een zijspoor en omdat Luciano D'Onofrio bijzonder goede banden heeft met de Portugese topclub én Costa een goede vriend van Sergio Conceiçao is, lijkt die komst niet onmogelijk.

Luik telt ongeveer 2.500 Portugese inwoners. De meest bekende is Arlindo. Hij baat het restaurant Caves du Portugal uit. Twee dagen voor de clash tegen Anderlecht heeft hij Conceiçao, Walasiak, Runje en Moreira in zijn zaak uitgenodigd. Zijn allerbeste klanten wisten dat er hoog Standardbezoek zou komen. Zij kunnen posters en ballen laten signeren, even een foto en babbel met de Standardhelden maken: "Maar aan de grote klok hoef ik zoiets niet te hangen, want anders staat er onmiddellijk duizend man voor de deur."

De stad Luik is wat voetbal betreft nochtans geen rood nest, weet Patrice Sintzen, journalist bij La Meuse, de sportkrant die dagelijks nieuws over Standard brengt. "In de banlieues is iedereen voor Standard maar hier in het centrum is men wat liberaler en kiest men voor FC Luik. Die club speelt nu in vierde klasse en trekt nog altijd ruim vijftienhonderd toeschouwers, maar zij hebben een potentieel van achtduizend."

De schoonbroer van Arlindo wordt om middernacht dertig en probeert tegen dan evenveel aperitieven te drinken. Daar slaagt hij met glans in. Het enige effect van dat overmatige drankgebruik is dat zijn stemvolume de hoogte ingaat: "Wat is de grootste club van de wereld? Benfica! Noem me één andere club in de wereld die zeven miljoen supporters heeft? Bij de Uefacupmatch tegen Rijsel in het Stade de France waren er zestigduizend Portugese supporters." Aan de toog probeert Philippe Mycke verbaal weerwerk te bieden. Hij is in zijn vrije tijd gids in Portugal en is deze avond vanuit Doornik naar Luik gereden om in de Caves de Portugal de Uefacupmatch van Guimarães te volgen: "Benfica de beste? Ze kopen hun kampioenschappen en halen overal de beste spelers weg, ook bij Guimarães." Tot zijn ontgoocheling is er enkel Monaco-Hamburg op het reuzenscherm in het restaurant van Arlindo.

Moreira komt aan de toog hangen met de La Meuse-journalist. Die is getrouwd met een Portugese en spreekt daardoor vlot Portugees. Conceiçao drinkt nog een laatste glas. "Hij mag eten en drinken wat hij wil, hij is sterk", weet Arlindo. Na het varken met zeevruchten, een bizarre maar voortreffelijke combinatie, staat er als dessert Folha op het menu. "Antonio Folha was nog beter dan Conceiçao", meent Philippe. Zes jaar geleden verliet hij voor het eerst de Luikse club. Arlindo gaf voor hem een afscheidsfeestje in zijn privéwoonst: "Ik had voor die gelegenheid Rui Barros, Jorge Costa en ook Sergio Conceiçao uitgenodigd. Ze zijn allemaal afgekomen. Folha is een goede vriend gebleven. Hij is zelfs de peter van mijn zestien maanden oude dochtertje." Achter de toog staat al een volwassen zoon van Arlindo. "Zijn dochtertje was een ongelukje", fluistert iemand.

Conceiçao verlaat het restaurant en stilaan volgen ook de Standardsupporters. Een tooghanger kijkt het met weinig bewondering aan. Thierry Potvliege is groentenleverancier van de Caves en is niet onder de indruk van de sterallures van voetballers. In zijn beste Gents vertelt hij zijn familiegeschiedenis: "Mijn vader was een dokwerker in Gent. Eind jaren vijftig is hij naar hier gekomen om in de metaalovens te werken. Na zijn uren begon hij eerst wat drank te verkopen en later schakelde hij over op aardappelen en groenten. Arlindo is één van mijn vijfentwintig klanten. Nu ja, klanten, dat zijn allemaal vrienden geworden. Zo gaat dat in Wallonië en vooral in Luik. Hier bestaat nog echte camaraderie. In Vlaanderen is iedereen veel individualistischer."

Zijn vriend Gérard is wél Standardsupporter. Gaat hij zaterdag naar de match? "Tegen wie speelt Standard? Sint-Truiden?" Het hele restaurant lacht mee, op één gast na. René Bodson werkt voor Interbrew en is een Anderlecht-fan in hart en nieren. In de Caves mag je dat luidop zeggen, je moet enkel wat verbale plaagstoten verdragen. Ook de Luikse politiecommissaris komt afrekenen. Achteraan een gesigneerde foto van Moreira heeft hij zijn pronostiek voor vanavond opgeschreven: "2-0 voor Standard. 47ste minuut Moreira 1-0, 79ste minuut Conceiçao 2-0." Als dat klopt komen de namen van Moreira en Conceiçao misschien ooit eens als dessert op de kaart van de Caves de Portugal. Dat wordt ongetwijfeld een geflambeerd toetje.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234