Woensdag 28/09/2022

Gezocht: vicepresident

Presidentskandidaten Barack Obama en John McCain screenen running mates

Nu de presidentskandidaten bekend zijn, begint in de VS de zoektocht naar kandidaat-vicepresidenten. Zowel John McCain als Barack Obama zijn dezer dagen bezig met het screenen van de kandidaten. De shortlists beginnen ondertussen duidelijk te worden. Door Tom Vandyck vanuit Boston

John McCain

Op zoek naar jeugd

Als de Republikein John McCain op 4 november tot president verkozen wordt, zal hij 72 zijn wanneer hij zijn intrek neemt in het Witte Huis. McCain moet dus op zoek naar een jongere running mate.

Als buitenland- en defensiespecialist doet McCain er goed aan om een vicepresident te selecteren die beslagen is in binnenlands en economisch beleid. Als die uit de conservatieve vleugel van de partij komt, zou dat een pluspunt zijn. Vanwege zijn rebelse imago en zijn lauwe verzet tegen abortus is McCain in die kringen nog altijd niet buitengewoon populair.

Charlie Crist

Florida is de grootste van de 'swing states', staten die de verkiezingsuitslag kunnen doen kantelen. Crist, de gouverneur van de staat, staat dan ook prominent op de shortlist. Probleem is dat Crist vrijgezel is en niet bijzonder populair is bij evangelische christenen in Florida.

Mike Huckabee

Wel graag gezien bij 'evangelicals' is de ex-gouverneur van Arkansas. In de voorbije Republikeinse voorverkiezingen was Huckabee McCains laatste tegenstander. De populist Huckabee is echter geen vriend van de probusinessvleugel van de Republikeinse partij. Met zijn fundamentalistisch christelijke geloof kan hij ook onafhankelijke kiezers afstoten. Bovendien beweegt de charismatische ex-predikant zich vaak gevaarlijk dicht bij de dunne lijn tussen geestig en idioot.

Mitt Romney

Als succesvolle zakenman zou de ex-gouverneur van Massachusetts John McCains gebreken op economisch vlak kunnen uitgommen. Bovendien is hij afkomstig uit Michigan, een 'swing state' waar zijn vader gouverneur was in de jaren vijftig en zestig. In de primary's werd echter duidelijk dat Romney en McCain elkaar niet mogen. Ook Romney heeft als mormoon een godsdienstprobleem.

Tim Pawlenty

Een andere staat waar de Republikeinen kans menen te maken, is Minnesota. De staat stemde sinds 1980 telkens op Democratische presidentskandidaten, maar is de laatste jaren verrechtst. Mogelijk kan Pawlenty, de huidige gouverneur van Minnesota, de staat doen kantelen.

Bobby Jindall

De gouverneur van Louisiana is van Indiase afkomst. Dat zou kunnen tellen als antwoord op de zwarte Obama. Probleem is dat Jindall met zijn 36 piepjong is. Met hem als running mate zou McCain het moeilijk krijgen om te betogen dat de 46-jarige Obama niet klaar is voor het hoogste ambt.

Barack Obama

Ervaring op de achtergrond

Het zwakke punt van de Democraat Barack Obama is bekend. Met zijn 46 is hij relatief jong. Bovendien is hij nog maar aan zijn eerste termijn als senator bezig. Obama moet dus op zoek naar een ervaren running mate, die het liefst ook vertrouwd is met buitenlands beleid.

In de voorverkiezingscampagne bleek bovendien dat Obama moeite had om stemmen te verzamelen van blanke kiezers uit de lagere sociale klassen, vooral in oude industriestaten als Ohio of Pennsylvania. Vindt hij daar een running mate, dan is dat een belangrijke bonus.

Hillary Clinton

Tijdens de laatste weken van haar eigen primarycampagne verklaarde de ex-first lady zich bereid om over het vicepresidentschap na te denken. Voordeel van Clinton is dat ze vrouwen en kiezers uit de lagere inkomens- en opleidingsniveaus aanspreekt. Nadeel is dat ze bijzonder onpopulair is bij de Republikeinse en onafhankelijke kiezers die Obama denkt te kunnen overtuigen. Bovendien moet Obama zich ernstig afvragen of hij de Clintons wel in het Witte Huis wil binnenhalen met al hun politieke bagage.

Kathleen Sebelius

Naast die van Hillary Clinton circuleren ook namen van een aantal andere vrouwen. De voornaamste kanshebber is Kathleen Sebelius. Als gouverneur van het conservatieve Kansas heeft ze bewezen dat ze ook stemmen kan halen buiten de traditionele Democratische achterban. Ervaring op het vlak van buitenlandse zaken kan ze Obama echter niet bieden.

Jim Webb

De senator uit Virginia is een ex-Republikein en was onder Ronald Reagan viceminister van Defensie. Hij is een havik en behoort tot de rechtervleugel van de Democratische partij, wat een tegengewicht zou zijn voor Obama's linkse cv. Bovendien komt hij uit Virginia, een staat die Obama aan de Republikeinen meent te kunnen ontfutselen.

Bill Richardson

Als voormalig volksvertegenwoordiger, minister van Energie en VN-ambassadeur heeft de gouverneur van New Mexico een schat aan ervaring. Ook New Mexico is een staat die Obama zou kunnen doen kantelen. Met zijn Mexicaanse roots is Richardson populair bij latino's. Vraag is echter of twee minderheden op de stembrief niet te veel van het goede is.

Ed Rendell

Op 4 november kan Obama zich niet permitteren wat hij in de primary's wel deed: het grote Pennsylvania verliezen. Logischerwijze werpt Ed Rendell, de gouverneur van die staat, zich op als mogelijke running mate. Ook buiten Pennsylvania kan hij de blanke kiezers uit de arbeidersklasse aanspreken, wat Obama de voorbije maanden niet echt lukte.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234