Woensdag 28/09/2022

Gezondheidstoestand Leterme is onder controle

Vicepremier lijdt aan bloedstollingsstoornis

Vicepremier Yves Leterme (CD&V) had een bloeding van spataders in zijn slokdarm, zo deelde zijn behandelende arts mee op een persconferentie. Bovendien lijdt hij waarschijnlijk aan een aangeboren stollingsziekte.

Door Lotte Beckers

BRUSSEL l Volgens Peter Poulussen, woordvoerder van Leterme, is de toestand van de vicepremier onder controle en zal hij 'een van de komende dagen' het ziekenhuis verlaten. Wanneer de minister van Begroting weer politiek actief zal zijn, is nog niet duidelijk.

Volgens professor en hoofdgeneesheer Frank Rademakers had Leterme vorige week een interne bloeding van het maag- en darmsysteem, veroorzaakt door bloedende spataders in de slokdarm. Bovendien werd in het UZ Gasthuisberg in Leuven, waar de vicepremier behandeld wordt, een beginnende longontsteking vastgesteld. De bloeding werd uitgelokt door het gebruik van aspirines, die Leterme innam tegen een infectie aan de luchtwegen, die dus later een longontsteking bleek te zijn. De symptomen daarvan zijn immers gelijkaardig.

De spataders in zijn slokdarm waren volgens de arts het gevolg van een trombose of bloedklonter in de poortader, de ader die bloed van de darmen naar de lever vervoert. Door de trombose was de druk in de aders te groot geworden. "Die trombose is het gevolg van een verhoogde stolbaarheid van het bloed, zeer waarschijnlijk door een aangeboren stollingsstoornis", aldus Rademakers. De noodzakelijke laboratoriumtesten die daarover uitsluitsel moeten geven, kunnen enkel gebeuren buiten de acute fase, waardoor de resultaten pas vandaag of morgen verwacht worden. Als die resultaten positief blijken te zijn voor de stollingsziekte kan Leterme met medicatie geholpen worden.

"De trombose was naar alle waarschijnlijkheid al geruime tijd aanwezig in zijn lichaam, maar vormde tot voor de bloeding geen belemmering", vertelde Rademakers. Ook de speculatie over mogelijke leverkanker of hepatitis werd de kop ingedrukt. "De structuur van de lever en de werking ervan zijn volkomen normaal."

Rademakers liet bovendien nog weten dat Leterme bij aankomst in het Gasthuisberg de helft van zijn rode bloedcellen verloren had, wat doet vermoeden dat de de gezondheidssituatie van Leterme zeer precair was (zie kader). De bloeding zelf kon worden gestelpt via een endoscopie, waarbij de aders werden afgeknoopt. Daarbij kreeg Leterme ook geneesmiddelen toegediend om zijn bloeddruk te laten dalen. Ook voor zijn longontsteking wordt de minister behandeld.

"De toestand is onder controle", aldus woordvoerder Poulussen. "Leterme moet nu eerst en vooral rusten, zodat hij zo spoedig mogelijk zijn functies weer kan opnemen. Elk lichaam herstelt in zijn eigen tempo, dus ik waag me niet aan voorspellingen over de terugkeer van Leterme op het politieke toneel." Leterme zou wel bereikbaar zijn voor collega's tijdens de afronding van de begrotingsgesprekken komend weekend. "Ik verwacht ook dat de vicepremier voldoende herstelt en opgeladen zal zijn tegen 20 maart."

Het was overigens Leterme zelf die om een persconferentie had gevraagd, om alle speculatie over zijn gezondheidstoestand de kop in te drukken. Eerder werden al leverkanker en hepatitis als mogelijke oorzaken van de bloedingen geopperd. Leterme, die nog te verzwakt was om zelf aanwezig te zijn, liet via zijn woordvoerder Peter Poulussen weten dat hij een publieke figuur is en dat de bevolking daardoor het recht heeft om geïnformeerd te worden. Toch vroeg hij ook respect voor zijn privacy. Ook Rademakers liet weten dat het multidisciplinaire team dat Leterme opvolgt gebonden is aan het beroepsgeheim, waardoor het niet zou ingaan op vragen.

Frans Rademakers (hoofdgeneesheer UZ Gasthuisberg):

Leterme had een interne bloeding van zijn maag- en darmsysteem, veroorzaakt door bloedende spataders in zijn slokdarm

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234