Giftige producten vaak gevaarlijk verpakt
Brussel
Belga
Test-Aankoop eist een strengere reglementering en meer doelgerichte controles op de verkoop van gevaarlijke producten die thuis kunnen leiden tot een vergiftiging. Enquêteurs van de organisatie troffen in supermarkten tal van gevaarlijke producten aan waarvan de verpakking onvoldoende bescherming bood tegen mogelijke consumptie door kinderen. De bevindingen staan in Test-Gezondheid.
Van de 43.000 oproepen die het Antigifcentrum elk jaar ontvangt slaat 90 procent op vergiftiging door het inslikken van producten en planten thuis. Het vaakst wordt een onderhoudsproduct (32 procent) of medicament (42 procent) ingeslikt, gevolgd door cosmetica, planten en paddestoelen. In één geval op de twee is het slachtoffer een kind, meestal tussen één en vier jaar oud. In Test-Gezondheid maakt Test-Aankoop melding van het feit dat het in supermarkten diverse gevaarlijke producten aantrof waarvan de verpakking verre van perfect is. Het gaat onder meer om ondoeltreffende veiligheidsstoppen, verpakkingen van zeer giftige stoffen die kinderen makkelijk kunnen openen met hun nagels, producten die door hun vorm, kleur of geur zeer uitnodigend zijn om ze in de mond te stoppen. Ook wordt in een aantal gevallen nog steeds het oude telefoonnummer van het Antigifcentrum vermeld.
Volgens Test-Aankoop blijkt hieruit duidelijk dat de actuele wettelijke toelatingsprocedures evenals de controles daarop compleet hun doel missen. Fabrikanten dienen momenteel de samenstelling van hun gevaarlijke producten te melden aan het Antigifcentrum en een dossier in te dienen bij het ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu. Giftige en bijtende producten moeten wettelijk een kinderveilige stop of sluiting hebben. Ook moeten bedrijven - zoals in Frankrijk - vaker verplicht worden om bittere stoffen toe te voegen aan gevaarlijke producten, die de consumptie onmiddellijk ontmoedigen.
Van de 43.000 oproepen bij het Antigifcentrum slaat 90 procent op vergiftiging thuis