Dinsdag 27/09/2022

Voetbal

Gilles De Bilde verlangt naar het oude Anderlecht: “Met Guardiola worden de resultaten niet beter”

Gilles De Bilde. Beeld Photo News
Gilles De Bilde.Beeld Photo News

Drie espresso's, drie gewone koffies en dik een uur filosoferen over RSC Anderlecht met Gilles De Bilde op het marktpleintje in Dilbeek. Zijn hart bloedt, dat vertelde hij onlangs even emotioneel in een gesprek met sportieve baas Michael Verscheuren. De ket wil zijn Anderlecht terug.

Redactie

Gilles De Bilde (47) was een liefhebber van winterstages, zegt hij. "Je ging altijd naar de zon, hé. Ik herinner mij een keertje met Anderlecht in La Manga, in Spanje, en met PSV in Marokko. Dat was nog met Luc Nilis en Marc Degryse, denk ik. Man, echt waar, ik weet nog zeer weinig van mijn carrière. Ik kan mij zeer weinig matchen of doelpunten herinneren. Ik vind dat erg."

Is er dan geen dvd gemaakt met al jouw doelpunten of van jouw beste wedstrijden?

Gilles De Bilde: "Toch wel. Nadat ik gestopt was, organiseerde mijn vrouw een afscheidsfeestje met vrienden en zo, en toen is op een scherm een compilatie afgespeeld van een vijftigtal goals van mij. Ik dacht: fuck, heb ik dat echt gedaan? Ik herinnerde mij dat allemaal niet meer. De laatste jaren neem ik veel foto's van mezelf, van mijn vrouw, van de kinderen, en ik sla die allemaal op. Gewoon om de mooie momenten niet te vergeten. Mijn kinderen weten dat ik gevoetbald heb en dat ik bij de Rode Duivels heb gespeeld, maar ik kan ze mijn carrière te weinig tonen. Dat is spijtig."

Wat vertel je ze 's morgens aan de keukentafel over het huidige Anderlecht?

"Ik zeg dat dit niet Anderlecht is. Dat deze spelers geen Anderlecht-spelers zijn. Anderlecht glijdt al jaren af, maar sinds de overname is het echt..." (zucht)

Anderlecht is opgehouden te bestaan na het eerste jaar onder Van den Brom, akkoord? Toen had je nog Jovanovic, Mbokani, Biglia, Suárez, de beste Najar.

(knikt) "Daarna heb je nog wel enkelingen gehad, zoals Kouyaté en Tielemans. Maar een ploeg met het DNA van Anderlecht is er niet meer geweest."

Spreken ex-coryfeeën van Anderlecht niet vanuit een voorbijgestreefde romantiek?

"Dat is een misvatting. Niet de romantiek van de ex-spelers is het probleem, wel de gelatenheid en de aanvaarding die nu heerst rond Anderlecht. De ploeg is zodanig afgezakt dat wíj zogezegd naïef zijn en dat de rest berust in het huidige niveau."

Vercauteren vertelde tien jaar geleden al dat het voetbal veranderde en dat Anderlecht zich diende aan te passen. Herinner je je nog die periode waarin Roger Vanden Stock en Herman Van Holsbeeck zeiden dat Anderlecht meer atleten moest halen?

"Tuurlijk, het voetbal is geëvolueerd. Maar sorry, wat er nú rondloopt in Anderlecht... Zo'n Musona, van hem weet je toch dat hij al die jaren heeft meegedraaid op het niveau van Oostende? Milic van hetzelfde. Wat had Makarenko bewezen bij Kortrijk?"

Jij zette zelf ook van het 'kleine' Eendracht Aalst de stap naar Anderlecht. Michel Verschueren en Constant Vanden Stock haalden destijds evengoed de beteren weg bij de rest in België.

"Ja, maar wij waren uitzonderingen met voor de rest allemaal jongens die het klappen van de zweep kenden. Ik kwam in een elftal terecht met Walem, Crasson, Zetterberg, De Wilde, Doll... Dan kun je daar eens iemand tussengooien zonder ervaring. Nu is de hele ploeg ofwel niet goed genoeg, ofwel te groen achter de oren.

"In Brugge draaien Diatta, Vlietinck en Cools mee omdat ze naast Vormer, Vanaken en Denswil kunnen lopen, mannen met een bepaalde status, die om kunnen met de druk en die week in, week uit presteren. Naar wie moeten Lokonga of Saelemaekers opkijken? Voor Dimatta wil ik een uitzondering maken. Didillon pakt nog geen punten, maar hij is ook geen miskoop. Maar Sanneh? Abazaj? Adzic? Komaan, moet ik dát niveau aanvaarden? Het ergert mij."

Wat verwijt je Hein Vanhaezebrouck?

"Weinig. Geen enkele andere trainer in België heeft de voorbije tien jaar een ploeg, AA Gent dus, zo'n sympathieke, herkenbare identiteit gegeven als hij. Op papier is er geen betere trainer denkbaar om Anderlecht Anderlecht te laten zijn. Die mens heeft van alles geprobeerd met de middelen die er zijn.

"Wat je hem wel mag verwijten, zijn die schandelijke 5-0 in Brugge, de 0-3 tegen Union, de 2-1 op Cercle, 1-0 in Trnava. Oké, Hein Vanhaezebrouck had niet het materiaal om het voetbal te brengen waar hij voor staat, maar dan nog mag je nooit zó diep vallen. Op den duur was er geen voetbal meer, geen bezieling, geen agressiviteit. En gaan vragen aan Vanhaezebrouck om te spelen zoals Weiler, heeft ook geen zin. Dan is het beter om ermee op te houden."

Moeten we dat dan liever hebben: kampioen worden met het voetbal dat een aanslag is op alles waar het merk voor staat?

"Het was niet om aan te zien. Maar ja, dan nog liever dát met een prijs dan én geen voetbal kunnen brengen én geen prijzen pakken. Het is cynisch om te zeggen, maar ik moet toegeven: chapeau, Weiler."

Laten we vooruitkijken. Jij kent Frank Arnesen goed, niet?

"Hij haalde mij naar PSV. Arnesen was er technisch directeur. Ik heb hem de voorbije dagen op televisie gezien zoals ik hem ken uit mijn PSV-periode: voor de camera's en de fotografen lachen en dollen, maar als het erop aankwam... Ohlala. Arnesen kan hard zijn, maar correct. Ik heb goede herinneringen aan hem. Hij is weliswaar ietwat op zijn retour, maar het netwerk waarover hij beschikt moet Anderlecht toch diensten kunnen bewijzen."

Ken je Michael Verschueren?

"Ik ken hem al 25 jaar in de hoedanigheid dat hij de zoon was van de baas, Mister Michel, en op die manier vaak aanwezig was op de club. Ons contact is altijd amicaal geweest. Michael Verschueren en ik zijn van dezelfde generatie, wij spraken altijd als leeftijdsgenoten. Hij is een vlotte prater, met het talent om een onderneming te organiseren."

Anderlecht bereidt de terugronde voor in het Spaanse Pinatar. 'Ik sluit play-off 2 niet uit', stelt Gilles De Bilde. Beeld Photo News
Anderlecht bereidt de terugronde voor in het Spaanse Pinatar. 'Ik sluit play-off 2 niet uit', stelt Gilles De Bilde.Beeld Photo News

Had hij niet het plan om jou een zitje te geven in de nieuw op te richten adviesraad?

"Ik heb intussen al gefilosofeerd over Anderlecht met Verschueren en ik vind het een goed initiatief om raad te vragen aan ex-spelers, maar eerst zien en dan geloven. Want je kunt nog zoveel mensen aanstellen en organigrammen uittekenen, je moet de spelers hebben om Anderlecht terug naar de top te brengen. Als zij de Musona's blijven kopen en 8 miljoen uitgeven aan Sanneh, dan kunnen we blijven praten. De vaststelling dat Michael durft af te stappen op oud-spelers en iemand als Arnesen binnenhaalt, toont wel dat hij slim genoeg is om te twijfelen aan zijn eigen technische en tactische kennis van het voetbal. Als ik dan weer hoor dat Coucke tijdens de rust in de kleedkamer aanwijzingen geeft aan spelers..."

Heb je Constant Vanden Stock zoiets nooit weten doen?

"Vanden Stock is tijdens de rust nooit in de kleedkamer geweest. Verschueren wel, die sloeg de deur open. (lacht) Kijk, dat herinner ik mij nu wel. Je moet maar eens vragen aan Bertrand Crasson, die kan het Frans van Michel Verschueren goed nadoen: 'Godverdomme, ce n'est pas une bande de connards comme vous qui aller foutre mon commerce en moule' (sic). Zo'n tirade van Verschueren had impact omdat we zagen dat hij het meende en het gebeurde niet zo vaak.

"Constant Vanden Stock heb ik een keer in de kleedkamer weten komen na een match. Ik zie mij daar nog altijd zitten voor mijn kastje, met een handdoek voor mijn gezicht. Hij was toen al 80 of zo en hij legde zijn hand op mijn bil: 'Menneke...' Vervolgens verwees hij naar een fase waarbij hij heel juist een technische uitleg gaf voor een verkeerde keuze die ik had gemaakt. Dat maakte zó een indruk omdat je wist: die mens weet waarover hij praat, hij kent voetbal. Met Coucke is er de perceptie van 'Couckenbak' en feesten en de micro nemen. Misschien vertelt hij wel zinvolle dingen over voetbal, maar hij heeft zijn imago een beetje zelf in de hand gewerkt."

Al doende leert men, hopelijk.

"Het ambitieuze kantje aan Coucke past bij Anderlecht, maar qua voetbalinzicht heeft hij zich miskeken op het instituut en de verwachtingen. Vanhaezebrouck heeft mij dingen verteld die ik hier niet kan herhalen. Als je vraagt om iets en je krijgt een alternatief dat twee keer minder goed is... Je moet eerlijk vaststellen dat de eerste twaalf maanden van Coucke een mislukking zijn. Trek er je lessen uit en zorg dat Anderlecht weer Anderlecht wordt."

Met Fred Rutten.

"Ik ken hem niet zo goed. Ik ben van plan om eens rond te bellen met ex-collega's van PSV."

'We hebben een trainer nodig die tussen zijn spelers gaat staan', vertelde Michael Verschueren.

"Vanhaezebrouck was te hard of zo? Ik kan mij daar wel iets bij voorstellen. Ikzelf ben nooit een speler geweest die de arm van een trainer om mijn schouder nodig had, maar ik heb in mijn carrière genoeg spelers gezien die moeite hadden om te presteren onder druk. Dit Anderlecht is een jonge groep met weinig persoonlijkheid, mentaal broos en zonder veel talent. Als je dan een trainer hebt die dat allemaal wel heeft, dan kun je problemen krijgen.

"Als wat meer peoplemanagement kan helpen, zoek je beter naar een trainer die over zulke kwaliteiten beschikt. Je ziet het op het allerhoogste niveau: Manchester United leeft op na het vertrek van Mourinho. Waar ik meer vragen bij stel, is..."

... De klaagzang van de spelers dat Vanhaezebrouck te tactisch was?

"Ja. Misschien moeten die spelers zich eens afvragen: zou het kunnen dat hij zoveel tactiek gaf omdat wij niet in staat zijn om het zelf op te lossen? Was Vanhaezebrouck niet flexibel genoeg? Het zou mij verbazen, als je ziet wat hij realiseerde in Gent. Je bent toch speler van Anderlecht, of niet? Als het allemaal niet te moeilijk mag zijn, ga dan op een lager niveau sjotten. Emilio Ferrera gaf bij Lierse destijds ook veel tactiek. Dan zei hij: 'Gilles, als ik geen tactische trainingen geef, lopen deze spelers allemaal verloren.' De dag dat Vanhaezebrouck looplijnen traint aan Messi, Modric of Kroos, dan is hij slecht bezig."

Ze zullen toch geen play-off 2 moeten spelen?

"Ik durf dat niet uit te sluiten, hoor. Ik wens Rutten veel succes, maar ze mogen deze kern aan Guardiola geven en ik geloof niet dat de resultaten structureel beter zullen worden. Meer zelfs: als deze selectie alsnog kampioen wordt, ga ik te voet naar Scherpenheuvel. (grijnst) Bij wijze van spreken, hé."

Geloof je dan niet in de forse versterkingen die Arnesen en Verschueren deze winter nog willen realiseren?

"Behalve Kara, die door Nantes wordt teruggestuurd, welke spelers met een absolute meerwaarde zul je kunnen overtuigen om naar een ploeg te komen die geen Europees voetbal meer speelt, niet meer in de beker zit, zonder uitzicht op de landstitel? Overtuig ze maar. Hooguit kom je terecht bij profielen à la Markovic, jongens die hun carrière moeten herlanceren, maar heb je daarvoor Arnesen aangetrokken?"

Wat stel jij vanuit de adviesraad dan voor, meneer De Bilde?

"Als je 8 miljoen betaalt voor Sanneh, kun je dat geld beter besteden aan Pozuelo of Trossard."

Batshuayi en Vermaelen zullen ook niet willen komen, zeker?

(proest het uit) "Ik sprak twee maanden geleden met Vermaelen en toen was er geen haar op zijn hoofd dat er nog maar aan dacht om naar Anderlecht te komen. Nee, ik zou niet in de plaats van Verschueren en Arnesen willen zijn.

"Ik hoop alleen dat ze in Anderlecht dit interview niet zullen zien als kritiek. Ik zeg dit allemaal omdat het mij pijn doet. Anderlecht is mijn club, Anderlecht zit ín mij. Als ik thuis zit te kijken naar een match van hen en ze hebben verloren met strontvoetbal, dan weet mijn vrouw dat ze mij best een tijdje met rust laat. Hoe is mijn Anderlecht in godsnaam zó kunnen afglijden?"

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234